"Vsebina poročila je povsem drugačna in govori o tem, da je bila Slovenija sistemsko nepripravljena. Niti besede ni o moji osebni vlogi," se je po Twitterju odzval Počivalšek. Foto: Twitter/Zdravko Počivalšek

Spletni portal Necenzurirano poroča, da je iz predloga revizije Računskega sodišča razvidno, da je imelo ministrstvo za gospodarstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, ključno vlogo v poslih z dobavo zaščitne opreme med prvim valom epidemije covida-19. Počivalšek oz. njegovi ljudje so imeli glavno besedo v postopkih nabav, čeprav za to niso imeli nobenih pristojnosti, vso odgovornost pa so prelagali na zavod za blagovne rezerve.

Posredovali so za izbrane dobavitelje, med katerimi sta največje posle dobila podjetji Geneplanet, izbrano za dobavo za osem milijonov evrov medicinskih ventilatorjev, in Acron, dobavitelj 20 milijonov evrov vrednih zaščitnih mask. Med privilegiranimi dobavitelji je bila tudi Marijana Plevnik, soproga Počivalškovega bratranca. V vsaj enem primeru pa je gospodarski minister na zavod pritiskal tudi z "urgentnimi navodili" predsednika vlade Janeza Janše, piše portal Necenzurirano.

Sorodna novica Vesel: Pri 13 pogodbah za nakup zaščitne opreme bi bili lahko zaznani sumi kaznivega dejanja

Skoraj polovica od 64 dobaviteljev pripeljala opremo brez certifikatov

Revizija po njihovih navedbah ugotavlja, da je skoraj polovica od 64 dobaviteljev v Slovenijo pripeljala opremo, ki ni imela ustreznih certifikatov. Teh ogromnih količin mask in druge opreme tudi po koncu prvega vala epidemije ni preverjal nihče. Prav tako številni dobavitelji, ki so podpisali pogodbe o dobavi, k ponudbam niso priložili fotografij posameznih kosov opreme. Kar 32 od 64 pogodb pa je bilo sklenjenih na podlagi ponudb, ki niso vključevale bistvenih elementov ali pa dobavitelji sploh niso posredovali ponudb.

Zavod je tako v prvih dneh Janševe vlade uradno izbral štiri dobavitelje ventilatorjev na podlagi seznama, ki ga je prejel od Počivalškovega ministrstva, poroča portal. Uslužbenec, ki ga je poslal, se je v priloženem sporočilu skliceval na poslanko SDS-a Jelko Godec, danes državno sekretarko v Janševem kabinetu. Plačilo osem milijonov evrov predujma za Geneplanet, ki ga je Počivalšek zahteval od tedanjega direktorja zavoda Antona Zakrajška, je bilo po mnenju Računskega sodišča "odstopanje od prakse zavoda, lastne prakse in danih navodil".

Sorodna novica "Gonja proti Zakrajšku se je stopnjevala, ker ni hotel delovati nezakonito"

Počivalšek: Dovolj imam medijskih laži

Revizija razgalja še eno skrivnost dogajanja okoli ventilatorjev. Ministrstvo za gospodarstvo je v nabor ponudnikov vključilo tudi Geneplanetove ventilatorje Sirusmed R 30, pri čemer se je sklicevalo na pozitivno mnenje Mateja Podbregarja iz Splošne bolnišnice Celje. Toda Počivalškovo ministrstvo je zamolčalo njegovo dodatno opozorilo, da gre za najosnovnejši model nižjega razreda in da bi po tej ceni lahko kupili najboljše ventilatorje Siriusmed R 50+ z vsemi dodatnimi opcijami, navaja Necenzurirano.

Odziv Geneplaneta na trditve portala Necenzurirano

Interpretacija portala Necenzurirano je netočna, saj:
- Ventilator R50 ima že v osnovnem modelu vključene vse opcije ventilacije, na katere se nanaša opozorilo dr. Podbregarja (pri R30 je to opcijski dodatek). Dostavljeni ventilatorji R30 so imeli vključene vse omenjene opcije ventilacije (torej nikoli niso bili ponujeni v osnovni različici).
- Opozorilo dr. Podbregarja se torej ne nanaša na dostavljene ventilatorje R30.
- Model R50 v tistem času ni bil dosegljiv (čakalna doba je bila 6-9 mesecev).
- Model R50 je občutno dražji ventilator in ne drži, da ga je bilo možno dobiti za isto ceno.

V času prvega vala je genEplanet diagnostika d. o. o. ponudil tudi drugo dodatno opremo, nepovezano s samim ventilatorjem (vlažilci, dvojno ogrevane cevi), vendar se v tistem trenutku država zanj ni odločila (podobno kot v primeru Bellaviste). To dodatno opremo pa so kasneje kupili od drugega ponudnika.

Ko pišete o nadgradnji, ki jo je predlagala strokovna skupina (vlažilci), ter o dodatnih opcijah, ki jih je predlagal dr. Podbregar, gre za dve povsem različni zadevi, ki ju ne gre mešati.

Na to se je danes na Twitterju odzval Počivalšek, ki je zapisal, da ima dovolj medijskih laži. "Vsebina poročila je povsem drugačna in govori o tem, da je bila Slovenija sistemsko nepripravljena. Niti besede ni o moji osebni vlogi," je zapisal.

Naknadno je zapisal, da ga pozivajo, naj objavi besedilo poročila Računskega sodišča. Kot je navedel, bi to storil z največjim veseljem, da preseka te laži, a če bi to storil, bi res prekršil zakon, saj je še vedno zaupno. "Do javne objave pa lahko 'mediji' nekaznovano zavajajo. To je v nasprotju z novinarsko etiko," je še poudaril.

Sorodna novica Nabava zaščitne opreme: uvedenih 21 preiskav zoper 8 uradnih oseb

Revidiranci na sestanke tudi s svojimi odvetniki: "S takšno prakso se srečujemo redko"

Računsko sodišče je v ponedeljek v postopku revizije nabav zaščitne in medicinske opreme izdalo predlog revizijskega poročila, saj so prejšnji teden končali razčiščevalne sestanke z zavodom za blagovne rezerve, vlado ter ministrstvi za obrambo, gospodarstvo in zdravje. Kdaj bi lahko izdali revizijsko poročilo, še ni znano. Konkretnega odgovora glede datuma izdaje revizijskega poročila ne morejo dati, saj izdaji predloga revizijskega poročila sledijo faze za končanje revizijskega postopka. Predlog revizijskega poročila je bil vročen le revidirancem in nekdanjim odgovornim osebam revidirancev iz revidiranega obdobja in ni javni dokument.

Na Računskem sodišču so pojasnili, da so razčiščevalni sestanki v nekaterih primerih potekali v več delih. V primeru treh revidirancev so se sestankov udeležili tudi odvetniki, skupaj s predstavniki revidirancev. "S takšno prakso se srečujemo izjemno redko, zlasti pa ni običajna pri vladnih uporabnikih državnega proračuna," so navedli na sodišču.

Na predlog lahko vsi prejemniki podajo ugovor v osmih dneh od vročitve predloga revizijskega poročila. Trajanje te faze revizijskega procesa je tako odvisno od hitrosti vročanja vsem naslovnikom in od števila ter obsega morebitnih ugovorov prejemnikov predloga revizijskega poročila, ki jih mora obravnavati in o njih odločiti senat Računskega sodišča.

Po končanem odločanju o morebitnih ugovorih revizorji in revizorke pripravijo končno besedilo revizijskega poročila, ki ga obravnava še redakcijska komisija, nato pa se dokončno oblikuje in pripravi za izdajo, so dodali.

Številne nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme