Triglav zdravstvena zavarovalnica je prva med slovenskimi zavarovalnicami, ki je dvignila premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Foto: RTV SLO
Triglav zdravstvena zavarovalnica je prva med slovenskimi zavarovalnicami, ki je dvignila premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Foto: RTV SLO
Zdravljenje v Sloveniji stane vse več, to breme pa zavarovalnice prek poviševanja premij prevalijo na zavarovance. Foto: EPA
Zdravstveno zavarovanje dražje

Po novem bo premija, ki so jo povišali zaradi rasti obsega stroškov zdravstvenih storitev, znašala 22,66 evra oziroma 21,98 evra mesečno pri zavarovancih, ki jim je priznan najvišji zakonsko dovoljeni triodstotni popust.

Podražitve na obzorju
V konkurenčnih zavarovalnicah Adriatic Slovenica in Vzajemna vsaj za zdaj podražitev še ne napovedujejo, vendar je mogoče pričakovati, da bodo v kratkem po žepih udarili tudi svoje zavarovance, saj tudi njih tarejo znatne podražitve zdravstvenih storitev.

Analize gibanja stroškov zdravstvenih storitev namreč kažejo rast odškodnin za vse ključne skupine zdravstvenih storitev. K temu so najbolj prispevali povečan obseg stroškov bolnišničnega zdravljenja, sobne protetike, zdravil, izdanih na recept, in izvedenih dodatnih programov. Obračunane odškodnine za bolnišnično zdravljenje so se od marca do maja 2007 v primerjavi z enakim obdobjem lani povečale za kar 30 odstotkov.

V Adriaticu še čakajo na rezultate analiz
V zavarovalnici Adriatic Slovenica so za MMC povedali, da niso sprejeli še nobenih odločitev o dvigu premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Ali bo do podražitev prišlo in če, kdaj in za koliko, bo znano šele, ko bodo zaključili z analizo škodnega dogajanja, ki pravkar poteka. Kdaj naj bi bila analiza zaključena, pri Adriaticu Slovenica še ne vedo.


Vzajemna se proti podražitvam bori z zniževanjem stroškov
V Vzajemni so za MMC povedali, da se za njihove zavarovance s 1. avgustom cena premij zagotovo ne bo dvignila. Ker so v Vzajemni znižali stroške poslovanja, prihodki od naložb so skoraj 20 odstotkov višji od načrtovanih, rast prihodkov od drugih zavarovanj (razen dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja) pa je 50-odstotna, o dvigu premij ne razmišljajo.

Rast škod vseskozi nadzorujejo, če bi bilo treba uskladiti premije z rastjo škod, pa bi prišlo le do minimalne korekcije, saj ne želijo obremenjevati zavarovancev, so še povedali pri Vzajemni.

Zdravstveno zavarovanje dražje