"Zaplemba premoženj, ko boš moral dokazovati kaj je tvoje in kaj in kako si prišel do česarkoli, je v bistvu izum Hitlerjeve Nemčije," je poudaril Zago Jelinčič. Foto: BoBo

Zakon, s katerim se danes ukvarjamo je zelo, še bolj točno rečeno, nadvse resna stvar, tako rekoč dramatično resna stvar.

Darja Lavtižar Bebler (SD)
Aleš Zalar
Zalar: "V nadaljevanju sledi še ena pomembna sprememba, ki jo že pripravljamo in je že v strokovnem usklajevanju, to pa je kazenski zakonik, ki bo urejal kazensko odgovornost mladoletnikov. Foto: MMC RTV SLO
Odvzem nezakonito pridobljenega premoženja

V Obravnavi pa je bil še predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kazenskem postopku in zakon o odvzemu premoženja, razpravo so končali po dvanajstih urah, ali so predlogi zakonov primerni za nadaljno obravnavo, pa bodo odločali jutri.

Odvzem nezakonitega premoženja
Poslanci državnega zbora so med drugim obravnavali predlog zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, ki so ga v DZ vložile poslanske skupine SD, LDS, Zares, DeSUS in nepovezani poslanci.

Kot je v imenu vlade pojasnil državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Boštjan Škrlec, je cilj zakona utemeljen in legitimen: "Nihče ne more obržati premoženja, če ga je pridobil na nezakonit način".

Poslanske skupine predlog zakona podpirajo, čeprav so nekatere že napovedale dopolnitve. Ostro pa zakonu in ukrepom, ki jih uvaja nasprotuje poslanska skupina SNS.

"Sramota za Slovenijo"
"Že utemeljitve, ki jih imajo gospodje so grozljive je nasprotovanje SNS-a zakonu pojasnil Zmago Jelinčič, ki je prepričan, da je ta zakon "sramota za Slovenijo, je udarec po demokraciji in je, mirno lahko rečemo, nacističen."

"Eden boljših zakonov koalicije"
Širše se je v imenu poslanske skupine SDS-a na vsebino zakona obrnil Vinko Gorenak, ki je povedal, da SDS zakon podpira in da je to lahko eden boljših zakonov te vlade. Napovedal pa je dopolnilo SDS-a, ki bi uporabo tega zakona raztegnila za celotno obdobje samostojnosti in ne samo od leta 2005, kot zakon določa zdaj, s sprejetjem SDS-ovega amandmaja podo pogojevali nadaljno podporo zakonu.

"Kriminal se ne sme izplačati nikoli in nikdar"
Franco Juri (Zares), je povedal, da stranka zakon podpira da mora, ker menijo, da mora biti boj proti tem vrstam kriminala absolutna prioriteta. "Kriminal se ne sme izplačati nikoli in nikdar". To je po Jurijevih besedah ključno sporočilo predlagateljev zakona.

"Bolje pozno kot nikoli"
"Očitno se nekatere stvari tudi v Sloveniji dajo premakniti iz mrtve točke" je v SLS-ovem imenu zatrdil Gvido Kres in dodal, da bi se bodobnega zakona lahko lotili že prej "a bolje pozno kot nikoli" doda. V Slovenski ljudski stranki podpirajo vsebino in namen zakona.

V poslanski skupini nepovezanih poslancev podpirajo predlog zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Andrej Magajna je zatrdil, da soglasno.
"Neupravičenih odvzemov ne bo"
V Poslanski skupini DeSUS so po besedah Antona Urha prepričani, da bo ta zakon z nekaterimi popravki primeren. Menijo, da vsebuje dovolj varovalk, da do neupravičenega odvzema premoženja ne bo prihajalo.

"Sistemski boj proti kriminalu"
"Na prste je potrebno stopiti vsem tistim, ki so si nagrabili premoženje na nezakoniti način."je povedal Ljubo Germič v imenu LDS-a, kjer menijo, da se je samo z učinkovitimi metodami in ukrepi, mogoče uspešno boriti proti organiziranem kriminalu.

Anton Colarič pa je povedal, da socialni demokrati z zakonom zagotovo mislijo resno in dodal, da so kot predlagatelji pripravljeni na pogovore o nadaljnjih fazah in da upajo, da ga bodo poslanci "skupaj podprli v najkrajšem času."

Kazenski Zakonik
V noveli kazenskega zakonika, gre po Zalarjevih besedah za uskladitev z mednarodnimi pravnimi akti pri določenih pomembnih kaznivih dejanjih, najpomembnejše spremembe v posebnemu delu zakonika pa se nanašajo na kazniva dejanja zoper gospodarstvo je povedal pravosodni minister.

V poslanski skupini Socialnih demokratov menijo, da je kazenski zakonik, primeren za nadaljnjo obravnavo, saj kot je povedala Darja Lavtižar Bebler "predstavlja pomemben korak pri dograjevanju kazenske zakonodaje."

"Novela, zaradi novele, zaradi predvolilnih motiviranih političnih obljub pri tako pomembnem predpisu ni dopustna, zato bi bilo novelo potrebno povsem očistiti teh primesi," je povedal Jožef Jerovšek in povedal, da je v SDS-u ne bodo podprli. V SDS-u bodo predlagali javno predstavitev mnenj, "če se bo kazenski zakonik, ta novela prebil čez prvo obravnavo."

Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kazenskem postopku
Osrednji cilj in vsebina rešitev predlaganih sprememb novele zakona o kazenskem postopku je Po Zalarjevih besedah zagotavljanje učinkovite podlage za učinkovite postopke. Zakon prinaša vrsto novosti, recimo odpravo izrednega pravnega sredstva, zahteve za izredno omilitev kazni, poenostavitve v mednarodnih kazenskih zadevah, Zalar je poudaril, da gre za kar velike spremembe na temu področju, ki imajo neposreden vpliv na trajanje in na hitrost kazenskih postopkov.

V tej fazi jaz ne morem napovedati podpore edinemu zakonu, je pri obravnavi tega predloga zakona v imenu SDS-a povedal Vinko Gorenak. Zalarja je pozval, k javni predstavitvi in če bo, se bodo o zakonu opredelili.

V Poslanski skupini SD-ja si želijo, da bi se po uveljavitvi vseh treh zakonov, zakona o državnem tožilstvu, kazenskega zakonika in zakona o kazenskem postopku pričelo novo uspešno obdobje delovanja pristojnih organov, ki bodo varovali prizadete in žrtve kaznivih dejanj ter na drugi strani uspešno in hitro zaključevali kazenske postopke ter ustrezno kaznovali storilce kaznivih dejanj je zatrdila Lavtižar Beblerjeva.

Zakon, s katerim se danes ukvarjamo je zelo, še bolj točno rečeno, nadvse resna stvar, tako rekoč dramatično resna stvar.

Darja Lavtižar Bebler (SD)
Odvzem nezakonito pridobljenega premoženja