Foto: Matija Sušnik/DZ
Foto: Matija Sušnik/DZ

V opozicijski stranki SDS so pripravili poziv vladi s priporočili za izboljšanje stanja v domovih starejših občanov (DSO), tako za stanovalce kot za zaposlene, ki pa jih je v sredo odbor DZ-ja za delo, družino, socialne zadeve in invalide zavrnil, zato o njih poslanke in poslanci na izredni seji niso glasovali.

Vlada naj bi v skladu s priporočili SDS-a rešila problematiko v domovih najpozneje do 1. marca. Tako naj bi na primer poenotila kadrovske normative za zdravstvene delavce in cene zdravstvenih storitev v domovih in bolnišnicah. Ob tem naj bi sprejela ukrepe za izboljšanje kadrovske problematike, uredila finančno stanje domov, nastalo zaradi višanja stroškov investicij, in zagotovila dodatna sredstva za digitalizacijo domov. Hkrati naj bi dopolnila kadrovske normative, ki bi omogočili zaposlovanje dodatnih kadrov, na primer računalničarja.

Med razlogi za sklic izredne seje so po mnenju SDS-a tudi neutemeljeno zavrnjeni predlogi poslancev največje opozicijske stranke s predhodnih sej odbora in to, da se skrb vzbujajoč položaj stanovalcev in zaposlenih v DSO-jih kljub sprejetemu zakonu o dolgotrajni oskrbi po njihovem mnenju ni izboljšal.

Vlada naj prepreči dvig oskrbnin

Tistim domovom, ki zaradi dviga cen dela, energentov, storitev in materiala ustvarjajo negativen poslovni rezultat, pa naj zagotovi dodatna finančna sredstva in s tem prepreči večji dvig oskrbnin, je v imenu predlagatelja izpostavila poslanka SDS-a Alenka Helbl.

Državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost Luka Omladič je dejal, da opozicijskim predlogom nasprotujejo, ker vlada že ukrepa. S sprejetjem zakona o dolgotrajni oskrbi je vzpostavila temelj za njeno financiranje, ki bo znašalo več kot 800 milijonov evrov letno. Kadrovsko problematiko, s katero se spopada vsa Evropa, vlada rešuje s prenovo plačnega sistema in strukture delovnih mest. Ministrstvo je pripravilo tudi zakon, ki med drugim ureja štipendiranje, sofinanciranje zaposlovanja in olajšuje zaposlovanje tujcev. S sredstvi iz evropskega sklada za okrevanje in odpornost bodo do leta 2026 zagotovili dodatnih 540 postelj. Več kot 300 milijonov evrov letno pa namenjajo za vzpostavitev in delovanje dolgotrajne oskrbe na domu, je naštel.

Poslanec Svobode Jurij Lep je med ukrepi, ki jih je vlada sprejela za izboljšanje položaja upokojencev, naštel preprečitev dviga cen storitev domskega varstva, energetski dodatek, uskladitve pokojnin in dvig minimalno zajamčene pokojnine na 700 evrov.

Poslanka SDS-a Karmen Furman je v stališču poslanske skupine izpostavila, da bo vlada od 800 milijonov evrov, ki so potrebni za izvajanje dolgotrajne oskrbe, "iz žepov delovnih državljanov in upokojencev z novim davkom pobrala 620 milijonov". Vladno reševanje kadrovske stiske v domovih pa je označila za "gašenje požarov".

Poslanec Levice Milan Jakopovič je dejal, da je seja namenjena zgolj diskreditaciji aktualne vlade in koalicije kot nekompetentnih za reševanje sicer zatečenega stanja in da se tisti, ki v preteklih letih na tem področju niso naredili dovolj, prikažejo kot rešitelji.

Poslanec NSi-ja Aleksander Reberšek je dejal, da se je s tem, ko so poslanci koalicije zavrnili priporočila SDS-a, "še enkrat več pokazalo, da ta vlada nima jasnih ciljev, ne dela ničesar, razen obljublja časovnice, reforme in 'happy ende'".

Poslanec SD-ja Soniboj Knežak je izpostavil, da zaradi pomanjkanja kadra ostajajo prazni celo domovi ali posamezne enote, ki so bile zgrajene lani. Zagotavljanje boljše oskrbe stanovalcem v domovih za starejše pa bo po njegovem mnenju odvisno od uveljavitve zakona o dolgotrajni oskrbi.

Tudi tokrat se poslanci v večurni razpravi, podobno kot na matičnem odboru, niso mogli izogniti obračunavanju, kaj je bilo narejenega v preteklosti in kaj v mandatu te vlade. Večina poslancev je sicer prepričanih, da se vsa Evropa spopada s pomanjkanjem kadra in starajočo se družbo in da je stanje v domovih slabo. Zato so v SDS-u po mnenju poslanke Alenke Helbl prepričani, da se da skrb vzbujajoče stanje v domovih rešiti razmeroma hitro – s predlogom njihovih priporočil.

"Ne nabiramo političnih točk na plečih starejših, to delate vi," je Helbl odgovorila poslancu Svobode Borutu Sajovicu, ki je to očital predlagatelju.

Nekateri so menili, da bi današnjo razpravo lahko naslovili o dostojanstvu človeka, ker gre za problematiko oskrbovancev domov in zaposlene, je poudaril poslanec NSi-ja Jožef Horvat. Z njim se je strinjal tudi poslanec SD-ja Soniboj Knežak. "To je v bistvu razprava o dostojanstvu ljudi. Dostojanstvo naših staršev, starih staršev," je poudaril in izrazil upanje, da bodo do konca mandata postorili še kakšne stvari za izboljšanje te problematike.