Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na pobudo iniciativnega odbora s kočevskim županom Vladimirjem Prebiličem na čelu je v Šentjurju potekal prvi sestanek tega kluba. Vlogo koordinatorja kluba je do naslednjega srečanja prevzel hrastniški župan Marko Funkl, ki je povedal, da je njihova ambicija postati največja tovrstna skupina v Sloveniji in kot taka pomemben faktor za združevanje treh reprezentativnih organizacij občin. Želijo si skupnega, trajnostnega in enakomernega razvoja vseh slovenskih občin.

"Kako uspešni bomo pri povezovanju in kako resno bomo uspeli nastaviti ogledalo političnim strankam, ki se ustanavljajo le zaradi točno določenih lastnih interesov na volitvah, bo pokazal čas," je dodal.

Tržiški župan Borut Sajovic je menil, da neposredna izvoljenost županom daje veliko odgovornost, zato je njihov status znotraj skupine državnih funkcionarjev neprimerno urejen. Ker je dobra kadrovska struktura županov pomembna, so danes tudi sklenili pripraviti nastavke za akademijo lokalne samouprave.

Odločili se bodo, na katerih volitvah letos nastopiti

Da je klub neodvisnih županov dober pokazatelj, kako se lahko na političnem parketu povežejo ljudje, ki vsakodnevno rešujejo težave občanov, je prepričan kočevski župan Prebilič. Povedal je še, da so se odločili povezovati tudi v prihodnje – tudi na političnem področju. "Vsak župan se bo odločil, na katerih volitvah bo nastopil. Zase lahko povem, da bom zagotovo aktivno vključen v prihajajoče volitve in s tem nimam v mislih samo županskih v novembru. Danes smo sicer sprejeli sklep, da skupaj pripravimo programska izhodišča, za katera bi želeli, da jih posvoji prihodnja vlada in jih uvrsti tudi v koalicijsko pogodbo," je dejal.

Župani se bodo zavzeli tudi za to, da se ukine trenutna ureditev, po kateri sta funkciji župana in poslanca nezdružljivi.

Prav tako so si zadali štiri zaveze, ki so povezane z decentralizacijo države, ureditvijo financiranja občin in statusa županov ter z razumevanjem, da lokalna uprava ne sme biti razumljena kot težava, pač pa kot partner v pogovorih z državo.

Ker jih moti način vodenja države in pomanjkanje dialoga, se bodo v prihodnjih dneh odločali, kako bodo ravnali znotraj kluba. Prebelič pravi, da preigravajo tri smeri: pot povsem samostojne stranke, da poiščejo možnost sodelovanja z že obstajajočimi silami ali pa da bi se kandidati iz kluba županov sami odločali, kje in na kakšen način želijo kandidirati.

Na vprašanje, katere volitve v letošnjem letu najbolj zanimajo njega osebno, je odvrnil, da je to odvisno od politične realnosti. Če bo v danes ustanovljenem klubu prejel jasno podporo svojim političnim ambicijam, ki jih ne zanika, bo na to lažje odgovoril.

Med tistimi, ki so na sestanek prišli, a so se že odločili, da bodo kandidirali na listi katere od obstoječih strank, sta bila tudi nekoč že poslanca Franc Pukšič, župan Destrnika, in Janez Čebulj, župan Cerkelj na Gorenjskem. Oba sta že pred leti izstopila iz SDS-a, letos pa nameravata kandidirati na listi Povežimo Slovenijo.

Objektiv: Vladimir Prebilič