Poudarili so, da je agencija Aris to storila brez javne razprave in kljub zagotovilu ministrstva, da rezov v proračun za znanost ne bo.

V dopisu Javni agenciji za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS (Aris) ter ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije so opozorili, da so podobni rezi proračuna za znanost in zlasti projektnih razpisov pred desetletjem že naredili nepopravljivo škodo razvoju znanosti v Sloveniji.

"V tujino so odgnali celo generacijo mladih znanstvenikov, ki so življenjsko odvisni od pridobivanja projektov, preden se prebijejo do virov stabilnega financiranja. Razumemo, da so poplave, ki so Slovenijo prizadele avgusta letos, povzročile stroške, a žal moramo ponoviti oceno iz časa prejšnje finančne krize, da se je vlada odločila za hujšanje v glavo. Če že ne razume opustošenja na področju vrhunske znanosti in humanistike, bi lahko razumela vsaj to, da bodo takšni rezi zavirali gospodarski razvoj," so zapisali v sporočilu za javnost.

Iz Visokošolskega sindikata Slovenije in Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) Slovenije pozivajo resorno ministrstvo, naj zagotovi obljubljeni denar, Aris pa, naj razpis ponovi ali pa poveča njegovo vrednost in tudi določi enak rok za oddajo prijav kot v preteklih letih, to je konec februarja, k čemur so pozvali že v torek, so še dodali.

Aris je namreč v torek objavil razpis za (so)financiranje raziskovalnih projektov za leto 2024, ki bo odprt do 12. januarja 2024. Začetek sofinanciranja projektov je predviden oktobra 2024. Okvirni letni obseg sredstev za temeljne, aplikativne in podoktorske projekte je 15 milijonov evrov, za temeljne raziskovalne projekte – program dr. Aleša Debeljaka milijon evrov in za velike temeljne raziskovalne projekte pa sta namenjena dva milijona evrov, je razvidno s spletne strani agencije.