Predsednik Pahor se bo v okviru uradnega obiska v četrtek srečal z gostiteljico kraljico Elizabeto II. Foto: BoBo
Predsednik Pahor se bo v okviru uradnega obiska v četrtek srečal z gostiteljico kraljico Elizabeto II. Foto: BoBo

Gre za program, ki mladim med 14. in 25. letom omogoča, da z aktivno udeležbo skozi različne dejavnosti odkrijejo, razvijejo in uresničijo svoje potenciale. Nagrade vsako leto podeljujejo tudi v Sloveniji.

Princ Edward se je po navedbah predsednikovega urada z veseljem spomnil obiska v Sloveniji leta 2013, med katerim je skupaj s soprogo Sophie obiskal Ljubljano in se srečal s Pahorjem. Predsednik je najmlajšega sina kraljice Elizabete II. povabil, naj ponovno obišče Slovenijo, kar je princ z veseljem sprejel in zagotovil, da se bo to zgodilo že zelo kmalu.

Pahor tudi z zunanjim ministrom Huntom

Pahor, ki se na uradnem obisku mudi kot gost kraljice Elizabete II. in vlade, se je v nadaljevanju obiska sestal z britanskim zunanjim ministrom Jeremyjem Huntom, ki je bil prejšnji teden na obisku v Sloveniji.

Pahor na obisku v Združenem kraljestvu

Strinjala sta se, da so odnosi med Slovenijo in Združenim kraljestvom zelo dobri. Minister Hunt je poudaril, da bo obisk predsednika Pahorja dal nov zagon dvostranskim odnosom med državama. Predsednik republike pa je dejal, da ima Slovenija iskren interes po krepitvi dvostranskih odnosov tudi po napovedanem izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije.

Sogovornika sta ocenila, da državi kljub napovedanemu skorajšnjemu izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije tesno povezujejo mnoge skupne vrednote in tradicija. Združeno kraljestvo ostaja pomemben gospodarski partner in varnostni zaveznik v Natu. Druži ju skupno zavedanje o pomenu multilateralizma, varnosti in stabilnosti ter splošnega napredka v svetu, še posebno v Evropi.

Državi krepita dvostransko sodelovanje na področju gospodarstva, turizma, investicij, znanosti, izobraževanja in kulture. Blagovna menjava med državama zadnja leta raste in je lani prvikrat presegla eno milijardo evrov.

Pahor v Londonu o brexitu

Predsednik Pahor se bo v okviru uradnega obiska v četrtek srečal z gostiteljico, kraljico Elizabeto II. V okviru obiska na Otoku ima predvideni tudi srečanji s predsedujočim zgornjega doma britanskega parlamenta lordom Normanom Fowlerjem in z županom londonskega finančnega središča City Petrom Estlinom, predvidoma pa tudi s premierko Thereso May. Srečal se bo tudi s Slovenci, ki živijo v Združenem kraljestvu. Zadnji dan obiska bo obiskal londonsko borzo in nekatere vodilne finančne institucije.