Za varnost britanske kraljice bodo skrbeli številni policisti. Foto: MMC RTV SLO
Za varnost britanske kraljice bodo skrbeli številni policisti. Foto: MMC RTV SLO
Feljton o kraljici
Britanski novinarji pred obiskom kraljice
Promet v času obiska kraljice

Ker gre za izjemno visok državniški obisk, lahko v deželi na sončni strani Alp pričakujemno manjšo prometno zmedo, a večjih zapor in težav, kot je bilo na primer med obiskom ameriškega predsednika Georgea Busha v Sloveniji, ne bo. Policija je sporočila, da zaradi obiska kraljice in vojvode Edinburškega večjih omejitev prometa ne bo, razen za tisti čas, ko bosta varovani osebi potovali na določeni lokaciji ali trasi potovanja.

Kratkotrajne zapore prometa bodo izvajali policisti, ki bodo na večjih križiščih urejali promet, in pa policisti iz spremstva. Policija bo varovanim osebam zagotavljala čim bolj nemoten prehod, drugim udeležencem pa nato normalno vključitev v promet, zagotovili pa so tudi, da se bodo skušali izogniti prevelikim nevšečnostim v prometu.

Če bo tudi vas doletel prometni zamašek in boste ujeti v prometu, lahko to delite z uporabniki Mojega sveta.

Največ zapor v Ljubljani
V Ljubljani bo zapora od 21. 10. od 6. ure zjutraj pa do 23. 10. do 10.30 veljala na Miklošičevi cesti od križišča z Dalmatinovo ulico pa do Nazorjeve ulice, saj bosta kraljica in njen mož prebivala v ljubljanskem hotelu Union. 22. 10. med 5. in 15. uro ne bo mogoče parkirati na Ciril-Metodovem in Krekovem trgu v Ljubljani.

Policija poziva vse udeležence v cestnem prometu, naj zaradi varnosti udeležencev obiska in lastne varnosti dosledno upoštevajo odredbe policistov, ki bodo skrbeli za varnost v cestnem prometu. Priporočajo, da se na pot odpravijo prej kot običajno, vožnjo pa prilagodijo razmeram na cestah ter vozijo strpno in previdno.

Prav tako v sredo bo prepovedano parkiranje na Kongresnem trgu, med 9.30 in 19. uro pa bo na tem območju veljala zapora prometa (ne bo mogoče zavijati s Slovenske ceste na Kongresni trg, pa tudi ne iz Vegove na Kongresni trg). Med 9. in 15. uro v sredo bo zaprta tudi Cesta slovenskih kmečkih uporov od Streliške ulice na Ljubljanski grad.

Zastoje je mogoče pričakovati tudi na avtocesti Ljubljana-Koper, predvsem tam, kjer se izvajajo gradbena dela.

Policija dobro pripravljena na obisk
Za varnost kraljice in njenega soproga, ki v Slovenijo prihajata na povabilo slovenskega predsednika Danila Türka, bodo skrbeli številni policisti, natančnega števila policistov pa na policiji nočejo izdati. Sicer pa policija zagotavlja, da bodo v okviru varovanja izvedeni vsi ustrezni ukrepi, ki bodo zagotavljali optimalno varnost kraljice.

B. T.

Feljton o kraljici
Britanski novinarji pred obiskom kraljice
Promet v času obiska kraljice