Zmago Jelinčič je leta 2018 po izključitvi iz Sveta Evrope slovenskim medijem dejal, da je žrtev zarote in da gre za laži. Foto: BoBo/Borut Živulović
Zmago Jelinčič je leta 2018 po izključitvi iz Sveta Evrope slovenskim medijem dejal, da je žrtev zarote in da gre za laži. Foto: BoBo/Borut Živulović

Predsednik stranke SNS Zmago Jelinčič se je pred tremi leti in pol znašel med 14 politiki, ki jim je Svet Evrope trajno prepovedal delovanje v svojih organih. Sumili so, da je poleti 2012 prek podjetja Metastar Invest prejel 25 tisoč evrov za ravnanje v korist Azerbajdžana, ko je spremljal tamkajšnje volitve kot opazovalec Sveta Evrope. Ker Svetu Evrope ni posredoval pisnih pojasnil, so ga osumili, da je šlo za podkupnino, in ga nazadnje izključili.

Sorodna novica Jelinčič po izključitvi iz Sveta Evrope: To je smešno

Jelinčič je tedaj slovenskim medijem dejal, da je žrtev zarote in da gre za laži. Zatrdil je, da sploh ni prejel zahteve za pisna pojasnila, nato pa dodal, da so mu po elektronski pošti pošiljali smešna in žaljiva vprašanja. Zato se je odločil, da nanje ne bo odgovarjal. Zatrdil je, da je 25 tisoč evrov prejel, ker je dal v ruščino prevesti knjigo Ukana pokojnega pisatelja Toneta Svetine. Prevoda ni bilo mogoče najti nikjer, Jelinčič pa je tedaj pojasnjeval, da je treba prevod pač poiskati v Azerbajdžanu, da ga ne zanima, kdo je knjigo izdal, in da ustrezno pogodbo hrani njegova odvetniška pisarna.

Kot poroča časopis Dnevnik, NPU v preiskavi ni zbral dokazov za ovadbo, tako da je aprila specializiranemu državnemu tožilstvu poslal le poročilo. Na tožilstvu so nato primer zaključili. "Ob odsotnosti drugih dejstev, ki bi potrjevala začetne indice o podkupovanju, je bilo ocenjeno, da v očitanem ravnanju ni znakov kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti. Glede na navedeno je bila zadeva zaključena v septembru 2021," so za časopis pojasnili s specializiranega državnega tožilstva. Več podrobnosti na policiji in tožilstvu ne razkrivajo.