Foto:
Foto:
Koridor se razprostira od zahoda proti vzhodu Slovenije

Prednostne naloge naj bi v torek predložila Evropska komisija, skupaj pa naj bi jih bilo 13. Komisija je že v petek napovedala, da bo seznam resnično sprejemala v torek, ni pa želela nakazati, kako dolg bo in kateri projekti se bodo znašli na njem.

Gradnja drugega tira Divača-Koper naj bi stala 376 milijonov evrov, posodobitev proge Ljubljana-Budimpešta pa 275 milijonov evrov, Slovenija pa si že dolgo prizadeva, da bi bil na hitri seznam uvrščen tudi ta projekt.

Hitri seznam bo potrjen na decembrskem vrhu
Mandat za oblikovanje hitrega seznama je Evropska komisija dobila na oktobrskem vrhu EU-ja v Bruslju, voditelji petnajsterice pa naj bi ga v družbi kolegov iz desetih držav pristopnic, tudi Slovenije, potrdili na decembrskem vrhu, prav tako v Bruslju. Hitri seznam bo predstavljal temelj pobude za zagon gospodarske rasti, s katero želi obrniti smernice zadnjih let pri gospodarskih gibanjih v Evropi.

Odločilna pripravljenost Ljubljane
Kot kaže, je bilo pri napovedani uvrstitvi proge Trst - Budimpešta med prednostne projekte odločilno sporočilo Bruslju, da je Slovenija do leta 2012 sposobna zgraditi drugi tir proge med Divačo in Koprom in posodobiti progo od Ljubljane do madžarske meje, je poročal TV Slovenija. Dela naj bi se začela leta 2005.