Branimir Štrukelj v spletni kleptalnici Multimedijskega centra RTV Slovenija. Foto: RTV SLO
Branimir Štrukelj v spletni kleptalnici Multimedijskega centra RTV Slovenija. Foto: RTV SLO

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja je prepričan, da bi morala Slovenija ohraniti socialno državo in slediti modelu, ki ga uveljavljajo skandinavske države. Zanje je značilno socialnotržno gospodarstvo, ki temelji na solidarnosti med ljudmi.

Najbolj prepričljiv izraz solidarnosti je po njegovem mnenju progresivna davčna lestvica: bogatejši za skupno dobro prispevajo več kot revnejši.

Celoten klepet z Branimirjem Štrukljem si lahko preberete tukaj.
Manj drugih pravic
Po njegovih besedah je vlada v preteklem tednu sicer nakazala možnost, da ne bo vztrajala pri enotni davčni stopnji, bo pa vztrajala pri zmanjševanju drugih pravic v okviru zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja, enostavnejšega odpuščanja, bolj fleksibilnega zaposlovanja itd.

Štrukelj je v spletni klepetalnici povedal, da je zdajšnja vlada manj pripravljena sindikate obravnavati kot enakopravne socialne partnerje, pogosto se vede obrambno in je nezaupljiva. Če bi se odkrito pogovarjala z nami in iskala kompromis, bi bili rezultati tudi za njo ugodnejši, še dodaja.

Štrukelj, tudi glavni tajnik sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, je na ustanovnem kongresu 9. marca postal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja, ki združuje več kot polovico zaposlenih v javni upravi.