V Makedoniji so se pojavili sumi na prvi primer ptičje gripe v državi. Foto: Reuters
V Makedoniji so se pojavili sumi na prvi primer ptičje gripe v državi. Foto: Reuters
Britanski zunanji minister Jack Straw
Straw je prepričan, da je Unija dobro pripravljena na ptičjo gripo. Foto: EPA
Ptice selivke ob reki Savi pri Beogradu
Bolezen so v Evropo prinesle ptice selivke. Foto: EPA
Zdravilo tamiflu
Tamiflu je za zdaj najbolj učinkovito zdravilo proti ptičji gripi. Foto: EPA
Makedonski veterinar razkužuje okolico vasi, v kateri se je pojavil sum ptičje gripe.
Evropa je sprejela vrsto strogih ukrepov za preprečitev širjenja bolezni. Foto: Reuters

V neki vasi ob meji z Grčijo so med več stotimi poginulimi piščanci veterinarji pri enem našli znake, ki bi lahko kazali na virus ptičje gripe.

Oblasti so vzorce že poslale na dodatna testiranja v Veliko Britanijo. Obenem opozarjajo pred paniko, saj bi lahko žival zbolela za kakšno manj nevarno vrsto gripe.

Evropa pripravljena
Britanski zunanji minister Jack Straw je zagotovil, da je Evropska unija dobro pripravljena za boj s ptičjo gripo.

Predsedujoči izrednemu zasedanju zunanjih ministrov Unije je še dejal, da je glavni namen ukrepov preprečiti, da bi se virus razvil v smrtonosno človeško bolezen. Komisar za zdravje Markos Kiprianu je pojasnil, da so takoj po potrditvi prvega primera ptičje gripe v EU-ju (Grčija) uvedli vse potrebne ukrepe za omejitev virusa.

Unija je sicer sprejela več ukrepov in se začela preventivno pripravljati na morebiten izbruh ptičje gripe med ljudmi, prepovedala pa je tudi uvoz perutnine iz Romunije in Turčije, kjer so ptičjo gripo odkrili prejšnji teden.

Na zasedanju so ministri pozdravili hitre odzive Evropske komisije in pozvali h koordiniranemu mednarodnemu boju proti bolezni.

Evropski komisar za zdravje Markos Kiprianu je ocenil, da se gripa lahko pojavi še kje v Evropi. Pojasnil pa je, da tveganje za pandemijo človeške gripe zaradi prisotnosti virusa H5N1 ni nič večje.

WHO svari pred preplahom
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da tamiflu ni cepivo proti ptičji gripi, zato je panično kupovanje nepotrebno. WHO poudarja, da zdravilo lahko zmanjša učinke bolezni, ne more pa preprečiti okužbe. Organizacija sicer podpira prizadevanja držav za zagotovitev potrebnih zalog zdravila, a poudarja, da ni nobenega razloga za njegovo jemanje pri ljudeh, ki niso neposredno ogroženi.

Bo Roche podelil licence?
Švicarska družba Roche, ki edina izdeluje tamiflu, je sporočila, da razmišlja o podelitvi licenc drugim farmacevtskim družbam, s čimer bi lahko precej povečali proizvodnjo zdravila. V ponedeljek je Roche sporočil, da bo Romuniji in Turčiji, v katerih so prejšnji teden odkrili tip ptičje gripe, ki se lahko prenaša na človeka, podarila več tisoč zavojčkov zdravila.

Zaradi zelo visokih cen, ki jih je tamiflu dosegel na spletni dražbi podjetja eBay, so se v omenjeni družbi odločili začasno ustaviti prodajanje zdravila.

Gripa v vse več državah
Prve primere gripe so opazili tudi v bližini Moskve, kjer je poginilo več kot 240 piščancev, rac in gosi. Končni rezultati preiskav bodo znani v nekaj dneh, v tem času pa nad območjem okužbe velja karantena. Romunske oblasti so potrdile, da so v delti Donave pri skupini labodov in divjih rac odkrili nove domnevne primere obolelosti.

V ponedeljek so prvi primer ptičje gripe potrdili tudi v Grčiji, vendar nato niso odkrili nobenega novega primera.

Turško vas, kjer je pretekli teden zaradi nevarnega seva virusa ptičje gripe poginilo več kot 1.800 puranov, pa sta obiskala inšpektorja EU-ja.

Strogi ukrepi EU-ja
EU je zahteval nujne teste na poginulih pticah na Hrvaškem. O sumljivih poginih ptic poročajo tudi iz Makedonije ter Srbije in Črne gore. V Romuniji so odkrili nove primere bolezni, enega od njih ob meji z Ukrajino.

Za zdaj v Evropi ni bilo primerov okužbe pri ljudeh. Številne države so kljub temu zelo poostrile ukrepe za nadzor virusa. Na Švedskem in Danskem bodo tako izvajali strog nadzor na letališčih, kjer bodo preprečili vnos živih živali in mesa z območij, kjer se je pojavila gripa. V BiH-u so začasno prepovedali lov na ptice selivke.

Medtem je Madžarska sporočila, da razvija lastno cepivo proti ptičji gripi. Če se bo izkazalo za uspešno, bo država poskrbela za brezplačno cepljenje državljanov.

Odprti telefon
Na slovenskem inštitutu za varovanje zdravja od ponedeljka deluje odprti telefon, na katerem odgovarjajo na vprašanja o ptičji gripi. Telefon bo odprt vsak dan do petka med 10. in 14. uro.

Ptičja gripa je v Aziji zahtevala najmanj 66 življenj, zaradi nje pa so morali pobiti 150 milijonov ptic. Strokovnjaki opozarjajo, da bi se v primeru mutacije virus lahko začel prenašati med ljudmi, kar bi lahko povzročilo izbruh pandemije.