Policisti so takoj po ropu poostrili nadzor nad mejnimi prehodi in na cestah, obvestili Interpol in Europol, a brez uspeha. Foto: MMC RTV SLO
Policisti so takoj po ropu poostrili nadzor nad mejnimi prehodi in na cestah, obvestili Interpol in Europol, a brez uspeha. Foto: MMC RTV SLO

Policija v okviru kriminalistične preiskave izvaja vse potrebne ukrepe v skladu z zakonskimi pooblastili in kriminalistično stroko.

Drago Menegalija o poteku preiskave.

Nezaključeni ostajajo tisti primeri, pri katerih banka kljub večkratnim pozivom in poskusom ni uspela vzpostaviti stika s stranko.

Jelka Novak Katona
Vhod v oropano podružnico SKB-ja
Roparji so v prostore banke vstopili s pomočjo vstopnih kod. Foto: MMC RTV SLO
Roparji so iz sefov pobirali predvsem zlatnino, gotovino in druge vredne predmete. Foto: MMC RTV SLO
Fotorobot enega izmed roparjev
Tri dni po ropu so policisti objavili fotorobota enega izmed roparjev, ki pa naj bi nosil lasuljo.

Trije zamaskirani in oboroženi moški so takrat okoli 23.00 s pomočjo vstopnih kod vstopili v prostore centralne depotne hiše banke SKB na Slovenski cesti, zvezali oba varnostnika, ki sta varovala in nadzorovala prostor, nato pa se z različnim vlomilskim orodjem lotili 427 sefov, od katerih pa jih nekaj ni bilo oddanih v najem.

Te so odpirali več ur, sodeč po dokazih pa so bili nekateri med njimi odprti načrtno. Iz sefov so pobirali predvsem zlatnino, gotovino in druge vredne predmete, za seboj pa pustili pravo razdejanje.

Okoli 6. ure naj bi pobegnili z dostavnim vozilom fiat fiorino in avtomobilom kia sephia, ki je bil last enega izmed varnostnikov. Enemu izmed varnostnikov se je po njihovem odhodu uspelo odvezati in poklicati policijo, drugega pa so morali zaradi poškodb odpeljati v Klinični center.

Po ropu sefe takoj zapečatili
Banka je kmalu po ropu objavila seznam sefov, v katere je bilo vlomljeno, a si jih njihovi najemniki niso mogli ogledati do 7. novembra, saj je policija začela temeljito preiskavo. Poškodovane sefe so po ropu zapečatili in jih odprli šele ob prisotnosti najemnikov, notarja, predstavnika banke, zdravnika in medicinske sestre.

Fotorobot, opisi storilcev, a nič uspeha
Policisti - pri preiskavi jih je sodelovalo več kot 50 - so takoj po ropu poostrili nadzor nad mejnimi prehodi in na cestah, se povezali z Interpolom in Europolom, a storilcev niso našli. Dan po ropu so na Orlah pri Ljubljani našli zažgano dostavno vozilo, pod nadvozom avtoceste na Dolenjski cesti pa tudi avtomobil kia sephia.

Tri dni po ropu so objavili fotorobota enega izmed storilcev in podali opise dveh roparjev - bila naj bi stara okoli 30 let, višje postave, temnejših las, ostrižena na gobico, z brki, oba naj bi govorila srbohrvaško.

Rešenih 98 odstotkov zahtevkov
Leta 2007 je banka, kot so za MMC pojasnili v SKB-ju, "praktično končala postopek razreševanja zahtevkov strank za povrnitev škode zaradi ropa". Sporazumno so razrešili 98 odstotkov vseh prejetih zahtevkov za povrnitev škode, banka pa je strankam izplačala dogovorjeno odškodnino.

Dva odstotka prejetih zahtevkov še ostajata odprta. Jelka Novak Katona, predstavnica banke, nam je pojasnila, da je banka nekaterim izmed teh oškodovancev že ponudila poravnavo, "nezaključeni pa ostajajo tisti primeri, pri katerih banka kljub večkratnim pozivom in poskusom ni uspela vzpostaviti stika s stranko".

Banki je pri izplačilu odškodnin sicer pomagala matična skupina Société Générale, saj je zavarovanje v njenem okviru omogočilo banki poravnavo vse dokazane materialne škode.

Policisti še vedno "intenzivno preiskujejo"
Policisti primer še vedno intenzivno preiskujejo, je za MMC pojasnil tiskovni predstavnik policije za področje kriminalitete Drago Menegalija: "Slovenska policija je ustanovila posebno delovno skupino, ki jo vodi in usmerja Uprava kriminalistične policije generalne policijske uprave, sestavljajo pa jo kriminalisti z območja Slovenije. Kriminalistično preiskavo usmerja skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri Vrhovnem državnem tožilstvu RS."

In kako tri leta po ropu poteka delo? Drago Menegalija pravi: "Policija v okviru kriminalistične preiskave izvaja vse potrebne ukrepe v skladu z zakonskimi pooblastili in kriminalistično stroko. Pri tem preverja vse informacije, ki jih je zbrala tako na območju Slovenije, kot tudi tiste, ki jih je prejela v okviru sodelovanja s tujimi varnostnimi organi." Menegalija še pravi, da intenzivno sodelujejo tudi z Europolom pri preverjanju in analitični obdelavi pridobljenih informacij.

Je bilo krivo neustrezno varovanje?
Takoj po ropu so se sicer pojavila tudi namigovanja o neustreznem varovanju centralne depotne hiše - za varovanje sefov, do katerih so lahko najemniki dostopali 24 ur na dan, je takrat skrbela družba PCA. Nadzorni center družbe PCA, ki naj bi omogočal neposredno povezavo med varnostniki na terenu in operaterjem, pa je bil kar v prostorih SKB-ja.

Glavni inšpektor za notranje zadeve je mesec po ropu odločil, da PCA ne sme več upravljati nadzornega centra, saj ni imel ustrezne licence za tehnično varovanje in usposobljenih kadrov. Poleg tega je družbi naložil plačilo dveh milijonov tedanjih tolarjev kazni in odpravo pomanjkljivosti.

Zanimanje za sefe ni upadlo
Banka je po ropu, kot so nam pojasnili v SKB-ju leta 2006, "takoj, ko so varnostne službe dobile ustrezne dokončne licence, izbrala nove varnostne službe za varovanje", tako da se od takrat, kot pravijo, "varovanje izvaja v skladu s predpisi". Sicer pa v banki, po besedah Jelke Novak Katona, po ropu niso opazili, da bi se povpraševanje po najemu sefov spremenilo.

Tanja Kozorog
tanja.kozorog@rtvslo.si

Policija v okviru kriminalistične preiskave izvaja vse potrebne ukrepe v skladu z zakonskimi pooblastili in kriminalistično stroko.

Drago Menegalija o poteku preiskave.

Nezaključeni ostajajo tisti primeri, pri katerih banka kljub večkratnim pozivom in poskusom ni uspela vzpostaviti stika s stranko.

Jelka Novak Katona