Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Pretekli teden je namreč Univerza v Ljubljani v dopisu Radioteleviziji Slovenija (RTV SLO) izrazila zaskrbljenost nad dogajanjem na RTV Slovenija in pozvala k zaščiti neodvisnosti novinarsko-uredniškega delovanja zaposlenih.

Sorodna novica Ljubljanska univerza podpira neodvisnost RTV Slovenija

"Javni medijski servisi so namreč podobno kot univerza eden ključnih temeljev demokratičnega prostora, ki jih je treba varovati in negovati, s svojim delovanjem pa postavljajo zgled sodobne organiziranosti, tehnološke odličnosti in politične neodvisnosti," je v odzivu, naslovljenem na rektorja Gregorja Majdiča, poudaril generalni direktor RTV SLO Andrej Grah Whatmough.

"Vašo skrb za to iskreno cenimo in vam ob tem zagotavljamo, da so navedbe o grožnjah ter pritiskih na zaposlene neresnične," je zapisal. Dodal je, da si vodstvo RTV Slovenija ves čas prizadeva, da bi dialog z nekaterimi nezadovoljnimi zaposlenimi reševali znotraj zavoda, za pogajalsko mizo, v preteklem tednu je predlagalo celo mediacijo, ki bi omogočila normalizacijo razmer v Informativnem programu Televizije Slovenija.

Sorodna novica Odziv vodstva RTV Slovenija na javni dopis Univerze v Ljubljani

"Razumeti pa nas morate, da tako kot na univerzi ni dopustno, da zaposleni ravnajo v nasprotju s pravilniki, sprejetimi hišnimi redi in akti, tako tudi na RTV Slovenija ne moremo dopustiti, da del zaposlenih nezadovoljstvo rešuje z vdorom v studio in na ta način obremenjuje plačnike RTV-prispevka," je navedel. Vodstvo ne le da sme, temveč mora ravnati preudarno in zakonito, tako je po njegovih navedbah postopalo tudi v zadnjem primeru.

"Vodstvo RTV Slovenija je vselej pripravljeno na konstruktiven pogovor in izmenjavo mnenj, zato bomo veseli, da se v prihodnje v luči objektivnosti in pridobitve vseh informacij pred naslavljanjem javnosti obrnete na nas za pojasnila," je še dodal generalni direktor RTV Slovenija.