Šarec je dejal, da je Knovs že pred časom označil za
Šarec je dejal, da je Knovs že pred časom označil za "McCarthyjevo komisijo". Foto: BoBo

Komisija DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb tako nadaljuje obravnavo glede nadzora nad zakonitostjo in preudarnostjo zaposlovanja na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova).

Nimam. Pa tudi če bi jih imel, zakaj bi bilo to narobe?

Šarec na vprašanje, ali ima stike z na Sovi zaposleno znanko

Kot je premier Marjan Šarec dejal v izjavi ob prihodu v parlament na sejo Knovsa, je prebral poročilo inšpektorata za javni sektor, ki je preverjalo zaposlitve na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova), in ve, kaj je v njem zapisano. Kot trdi, ne držijo navedbe, ki so se pojavljale v javnosti. Kaj konkretno ne drži, sicer ni pojasnil. "Če pa slavna komisija vztraja, se bom iz spoštovanja udeležil tega t. i. zaslišanja," je dodal.

Prvotna pogodba o zaposlitvi Šarčeve znanke na Sovi je bila sicer pozneje spremenjena. Na vprašanje, zakaj je bila torej spremenjena, je Šarec odgovoril, da je bilo to že vse pojasnjeno in povedano in tudi ni njegova stvar, pač pa stvar Sove, ki je pristojna za zaposlovanje. "Za to ni pristojen ne Knovs ne vlada in ne predsednik vlade," je še dodal. Vztraja tudi pri trditvi, da ne drži, da bi omenjeno zaposlili v Sovi zato, ker je njegova znanka.

Šarčev prihod v parlament na sejo Knovsa. Foto: BoBo
Šarčev prihod v parlament na sejo Knovsa. Foto: BoBo

Spoštovanje do parlamentarizma

Na vprašanje, ali ima z njo stike, pa je odgovoril: "Nimam. Pa tudi če bi jih imel, zakaj bi bilo to narobe?" Udeležba na današnji seji Knovsa je po njegovih navedbah obisk iz spoštovanja do institucij, do parlamentarizma, ni "pa to kakšno pretirano spoštovanje do tistih, ki vodijo Knovs". Povedal je, da bo odgovarjal na vprašanja, če bodo povezana s tistim, kar je navedeno na vabilu, in če bo imel odgovor.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec, ki je bil pred člani komisije zaslišan v torek, je dejal, da Knovs deluje kot politična policija iz starih časov. Šarec je na vprašanje, ali se z njim strinja, danes odgovoril, da je Knovs že pred časom označil za "McCarthyjevo komisijo".

Ali bo danes zadeva končana, je treba po njegovih navedbah vprašati predsednika Knovsa Mateja Tonina. "Če bi bilo po moje, bi bila zadeva že davno zaključena, tudi inšpektorat je povedal svoje in podal poročilo, da so medtem manjše administrativne pomanjkljivosti na Sovi odpravili," je dejal. Dodal je še: "Če pa gospodje iz komisije v petek popoldne nimajo drugega početi kot zasliševati predsednika vlade, naj izvolijo. Bomo zdržali."

Knovs: Na Sovi sistemske napake
Šarec je novinarjem pojasnil, da bo odgovarjal na vprašanja, če bodo povezana s tistim, kar je navedeno na vabilu, in če bo imel odgovor. Foto: BoBo
Šarec je novinarjem pojasnil, da bo odgovarjal na vprašanja, če bodo povezana s tistim, kar je navedeno na vabilu, in če bo imel odgovor. Foto: BoBo

Knovs: Premierjeva znanka imela posebno obravnavo

Znanka premierja Šarca je imela pri zaposlitvi na Sovi posebno obravnavo, ki je odstopala od ustaljene prakse, so danes sporočili iz Knovsa. Nadzor komisije nad zaposlovanjem na Sovi pa je po njihovih besedah pokazal sistemske napake.

Knovs po pregledani dokumentaciji in opravljenem razgovoru z glavno inšpektorico Inšpektorata za javni sektor Lidijo Apohal Vučković ugotavlja, da Šarčeva znanka ob zaposlitvi ni izpolnjevala vseh pogojev za delovno mesto, ki ga je zasedla, izhaja iz sporočila, ki ga je podpisal predsednik komisije Tonin iz NSi-ja. Na Sovi so sicer pozneje s Šarčevo znanko sklenili novo pogodbo in aneks, s tem pa so jo prerazporedili na delovno mesto, za katero je izpolnjevala pogoje.

Predsednik Knovsa Matej Tonin (NSi). Foto: BoBo
Predsednik Knovsa Matej Tonin (NSi). Foto: BoBo

"Če bi bil inšpekcijski nadzor opravljen v času veljave prve pogodbe o zaposlitvi, bi inšpektorat predlagal kadrovski komisiji razveljavitev pogodbe o zaposlitvi," so danes zapisali na Knovsu. Apohal Vučkovićeva je sicer konec novembra lani po končanem nadzoru povedala, da prvotnih pogodb ne bi razveljavili. Navedla je, da je podobno tudi v primerih, ko se v javnem sektorju zaposli kandidat, ki mu recimo manjka še izpit o splošnem upravnem postopku, a se ve, da ga bo opravil v kratkem.

Knovs je v današnjem obvestilu za javnost med drugim opozoril, da je Šarčeva znanka "zdravniški pregled pred zaposlitvijo na Sovi opravila v času trajajoče daljše bolniške odsotnosti z dela. Na Sovi so jo zaposlili, še preden je opravila ustrezno varnostno preverjanje."

Sova je zaposlovala posameznike, preden so izpolnjevali formalne pogoje, ki so bili zahtevani v razpisni dokumentaciji, so zapisali na Knovsu. Menijo, da so postopki razpisnih komisij nepregledni, točkovanje primernosti posameznih kandidatov pa je bilo subjektivno. Med prijavljenimi kandidati so arbitrarno izbrali kandidate, ki so prišli v ožji izbor. V ožji izbor so prišli tisti, ki so se na razpis prijavili prej.

"Glede na razpoložljiva sredstva in kadrovske načrte Sove ni bilo vnaprej postavljenih prioritet pri zaposlovanju na delovna mesta v Sovi. Iz dosedanje prakse Sove izhaja tveganje, da za posamezna delovna mesta niso bili izbrani najprimernejši kandidati," so sporočili. Ponovili so tudi stališče, da je direktor Sove Rajko Kozmelj "nezakonito blokiral delo komisije". Zapisali so, da je "odločitev direktorja Sove, da ovira nadzor, po nepotrebnem ustvarila ozračje, ki je škodovalo Sovi".

Napeti odnosi med Knovsom in Sovo

V preteklih mesecih so odmevali napeti odnosi med Knovsom in Sovo, v središču pa je bila zaposlitev znanke premierja Šarca na agenciji. Po polemikah v javnosti in poizvedovanju Knovsa je inšpektorat za javni sektor na pobudo Sove na agenciji opravil nadzor nad zaposlitvijo štirih javnih uslužbencev in ugotovil več formalnih kršitev. Izrekel je ukrepe, ki se nanašajo na pravilno poslovanje agencije v prihodnje, za razveljavitev sklenjenih pogodb pa ni bilo zakonskih pogojev. Sova je nepravilnosti že odpravila, kar so potrdili tako na inšpektoratu kot na Sovi, o tem pa naj bi direktor agencije Kozmelj že poročal članom Knovsa.

Sorodna novica Črnčec o Knovsu: Delujejo kot "politična policija iz starih časov"

Nepravilnosti, ki so se omenjale v javnosti, pa po navedbah inšpekcije ni bilo. Premier je glede navedbe, da z zaposlitvijo njegove znanke ni bilo vse v redu, pred časom že dejal, da sam ni bil zraven pri tej zaposlitvi in da o tem težko sodi. "To je stvar inšpektorata in Sove," meni Šarec. Napovedal pa je, da se bo vabilu Knovsa odzval, in sicer iz spoštovanja do parlamentarizma in do same institucije, "ne pa do tistih, ki to komisijo vodijo".

Šarca je Knovs na pogovor vabil že v torek, vendar se je tedaj udeleževal letnega zasedanja Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu. Je pa Knovsu uspelo opraviti pogovor z državnim sekretarjem v kabinetu predsednika vlade Damirjem Črnčecem. Ta je pred začetkom seje opoziciji očital, da skozi parlamentarno komisijo deluje kot "politična policija iz starih časov".

Po pričanju pred komisijo Črnčec za medije ni bil dosegljiv, izjav v povezavi s pogovorom ni dajal niti predsednik Knovsa Matej Tonin. Nekaj pojasnil predsednika komisije je pričakovati po današnjem pogovoru s Šarcem.

Šarec pričal na Knovsu