Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in premier Robert Golob na zboru Slovenskega sodniškega društva januarja 2023. Foto: BoBo
Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in premier Robert Golob na zboru Slovenskega sodniškega društva januarja 2023. Foto: BoBo

"Sem v stiku z ministrico, čakam njeno odločitev," je pred političnim vrhom o jedrski prihodnosti Slovenije dejal premier Robert Golob. Napovedano je bilo, da se bo s pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan zvečer sešel v vladni palači, a se je po informacijah Televizije Slovenija srečanje zgodilo na drugi lokaciji.

Kot je poročal novinar Gregor Drnovšek, naj bi sicer ministrica na srečanju premierju nameravala predstaviti nekaj konkretnih dokazov in dokumentov, ki naj bi dokazovali, da so v afero sodna stavba vpleteni nekateri njeni strankarski kolegi, predvsem generalni sekretar SD-ja Klemen Žibert, ki naj bi bil po navedbah ministrice vpleten v sporno pogodbo.

Po poročanju Televizije Slovenija bo svojo odločitev o ministrici premier Golob javno oznanil šele v sredo, ko bo torej znano, ali bo ministrica odstopila sama ali bo njeno razrešitev predlagal predsednik vlade ali pa se za zdaj ne bo zgodilo nič od tega.

Predsedstvo SD-ja ministrico pozvalo k odstopu

Sorodna novica Tanja Fajon: Predsedstvo SD-ja Dominiko Švarc Pipan pozvalo, naj odstopi z ministrskega položaja

Ministrica za pravosodje je sicer pod drobnogledom javnosti v zadnjih tednih znašla zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski cesti v Ljubljani, ki jih preverjata tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije.

V ponedeljek zvečer so iz stranke SD sporočili, da ministrico pozivajo, naj zaradi objektivne odgovornosti odstopi s položaja. Predsedstvo stranke je bilo glede odločitve soglasno. Po neuradnih sporočilih, ki so v javnost prihajala od razkritja afere o nakupu sodnih prostorov, je bila odločitev stranke pričakovana. Predsednica SD-ja Tanja Fajon pa je danes za N1 dejala, da je ministrici za pravosodje odstop že pred tem predlagala vsaj dvakrat.

Koalicija izpostavlja objektivno odgovornost, SDS vložil interpelacijo

Na rednem sestanku koalicije, ki je potekal pred vrhom, o usodi Švarc Pipan niso razpravljali. "Mi kot stranka smo svoje naredili in pričakujemo, da bo premier sledil naši odločitvi," je po sestanku dejal vodja poslanske skupine SD-ja Jani Prednik. Koalicijski partnerici Gibanje Svoboda in Levica medtem izpostavljata objektivno odgovornost ministrice. "Objektivna odgovornost je nesporna, treba je izpeljati postopke, ministrica pa mora sprejeti odločitev," je ocenil vodja poslancev Svobode Borut Sajovic. Ko se ugotovi objektivna odgovornost, mora vsak v politiki to ponotranjiti, sprejeti odločitev, je še dodal.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Dogajanje ne meče dobre luči na celotno vlado, počakali bomo, kaj prinese današnji dan, na njeno odločitev. Če bo odstop ponujen, ga bomo v Levici sprejeli," je dejala koordinatorka Levice Asta Vrečko. Hkrati pa je ocenila, da bi bilo nenavadno, če bi minister ob odtegnjeni podpori matične stranke nadaljeval svoje delo v vladni ekipi. "Smo ministri koalicijskih strank. Koalicijske stranke so partnerice v tej vladi," je dejala. Želi pa si čimprejšnje odločitve ministrice.

V opozicijski stranki SDS so proti ministrici v ponedeljek vložili interpelacijo, ki pa je najverjetneje ne bo. V opoziciji ocenjujejo, da bi bil odstop edina logična poteza. "V danih okoliščinah kakšne druge možnosti niti nima," je ocenil prvak NSi-ja Matej Tonin. Predsednik SDS-a Janez Janša je medtem dejal, da je premier v ponedeljkovih odgovorih na poslanska vprašanja v DZ-ju dal vedeti, da "riba smrdi pri repu". "Vse stvari so postavljene na glavo, lahko se bo vse skupaj končalo tudi tako, da bo odstopila čistilka na ministrstvu za pravosodje," je dejal.

Golob v DZ-ju glede ministrice z mešanimi signali

Golob je na ponedeljkovi seji DZ-ja v odgovoru na poslansko vprašanje glede afere dajal "mešana sporočila". Od tega, da je bila ministrica žrtev zavajanja ter da želi razčistiti, kdo je tisti, ki je glede nakupa sodne stavbe na Litijski zavedel vlado, do tega, da se minister v takih primerih težko izgone objektivni odgovornosti. Golob je ob tem dejal, da se veseli razprave ob interpelaciji, še posebej, če bo ta pripeljala do ugotovitve, kje je končal denar od nakupa sodne stavbe. "Gre za zelo premišljeno in načrtno dejanje skupine ljudi, ki je imela v svojih rokah v resnici aparat ministrstva za pravosodje," je dejal Golob in dodal, da od Švarc Pipan pričakuje, da opere svoje ime, ne pa, da se izogne objektivni odgovornosti.

"Vsi se sklicujejo na razčiščevanje okoliščin glede spornega nakupa sodnih prostorov, a dejstvo je, da imamo za to pristojne organe. Sporni nakup sodnih prostorov preiskujeta tako Nacionalni preiskovalni urad kot KPK, tako da je bojazen politike, da bi se zadeva pometla pod preprogo, odveč," je za Radio Slovenija zjutraj poročala novinarka Nataša Mulec.

Dominika Švarc Pipan na sestanek z Golobom