Prizor z enega od preteklih sindikalnih protestov. Foto: BoBo
Prizor z enega od preteklih sindikalnih protestov. Foto: BoBo

Reprezentativne sindikalne centrale Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacija sindikatov 90 Slovenije in KNSS-Neodvisnost opozarjajo, da vlada krši pravila o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), ki ji nalagajo, da s socialnimi partnerji sodeluje pri pripravi zakonov, zlasti tistih, ki zadevajo socialno-ekonomski položaj ljudi, še preden jih sprejme in posreduje v DZ.

Na socialni (ne)dialog že dolgo opozarjajo

Sindikati bodo z udeležbo na protestih "branili dialog, v katerem je glas delavcev slišan"

Najočitneje je vlada po njihovem mnenju pravila kršila že pri interventnih zakonih, pri zakonu o nacionalnem demografskem skladu, zakonu o debirokratizaciji in še bolj pri aktualnem predlogu sprememb davčne zakonodaje, ko je, tako centrale, ESS popolnoma prezrla. Gre za zakone, ki po prepričanju sindikatov predstavljajo razgradnjo socialne države, rušijo solidarnost in vodijo k večji razslojenosti družbe.

"Tako je v celoti izničila smisel imenovanja pogajalske skupine tega organa, katere namen je bil, da spremembe zakonov, preden jih potrdi vlada in še preden so posredovane v DZ, v največji možni meri uskladi med socialnimi parterji. Še zlasti je to nesprejemljivo pri zakonih, ki zadevajo zelo širok krog ljudi in imajo izrazito dolgoročne učinke, kakršni so tudi omenjeni predlogi zakonov," menijo.

Poudarjajo, da je "vlada ukinila osrednji prostor socialnega dialoga v državi, ga izvotlila, tako da je ostala od njega le izpraznjena lupina". "Sindikalne centrale zato ne vidimo smisla, da bi pri tej farsi še sodelovale," so zapisali in dodali, da želijo z bojkotom sej ESS-ja opozoriti, da socialnega dialoga v državi na ravni ESS-ja dejansko že danes ni več, vso odgovornost za to pa nosi vlada.

Pet slovenskih sindikalnih central sporoča Evropi: Zgroženi smo nad ignoranco vlade

Centrale na protestih

Dokler sindikalne centrale od vlade ne bodo dobile trdnih zagotovil, da bo dosledno spoštovala pravila in sanirala škodo, ki je nastala, se sej ESS-ja in njenih delovnih teles ne bodo udeleževale, poudarjajo. Ob tem pa napovedujejo, da bodo branile socialno državo na druge razpoložljive načine.

Vladno izničenje prostora za socialni dialog in predlogi, katerih namera in posledica je razgradnje socialne države, so razlogi za odločitev, da se bodo sindikalne centrale podpisnice udeležile petkovega protestnega shoda v Ljubljani, so še zapisali v izjavi.

Protestniki, ki vsak petek na protestih izražajo nezadovoljstvo s trenutno vlado, so za 28. maj napovedali "vseslovensko vstajo za predčasne volitve". Na protestu naj bi se po njihovih navedbah združile različne družbene sfere: petkove kolesarke in kolesarji, večje število sindikatov, študentje, upokojenci, mladi, akademska sfera, kulturna sfera, okoljevarstvene organizacije, umetniki.

Podpornikom petkovega protesta se pridružujejo tudi v SD-ju

Pri podpori mirnemu petkovemu protestu proti vladi Janeza Janše pa se civilni družbi pridružujejo tudi Socialni demokrati. Podpirajo pa tudi dejavnosti za razpis referendumov o zakonu o vodah ter zakonu o demografskem skladu, so odločili na današnji seji predsedstva. Ob tem so predsednika vlade pozvali k odstopu in takojšnjim predčasnim volitvam.

V sporočilu za javnost so zapisali še, da vlado pozivajo, naj spoštuje ustavno pravico do svobode izražanja, pravico do protesta in pravico do javnega zbiranja. Vse pristojne pa so pozvali, naj se vzdržijo nasilja in represije.

Petkovega protesta se bodo sicer poleg petkovih kolesarjev in sindikatov po napovedih udeležili tudi študentje, upokojenci, okoljevarstvene organizacije, akademska sfera, glasbeniki in umetniki ter marginalizirane skupine. Podporo protestnikom so izrazili tudi Alternativna akademija, Forum za demokracijo, Gibanje za družbeno odgovornost in Odbor za pravično in solidarno družbo.

Za petek napovedani množični protesti