Politiki so pripravljeni po zgledu evropskih kolegov tudi sami načeloma na dom sprejeti begunce. (Foto: Ana Nađ) Foto:
Politiki so pripravljeni po zgledu evropskih kolegov tudi sami načeloma na dom sprejeti begunce. (Foto: Ana Nađ) Foto:
Papež Frančišek
Papež Frančišek je pred dnevi povedal, da so predstavniki Vatikana našli dve begunski družini, ki ju bodo zdaj nastanili v dveh stanovanjih v neposredni bližini Vatikana. (Foto:EPA)

Finski premier Juha Sipilä je prosilcem za azil ponudil svojo počitniški hišico, nemški poslanec CDU Martin Patzelt je dva prebežnika iz Eritreje sprejel kar pri sebi doma. Prav zato smo med včerajšnjo oddajo Tarča tudi predstavnike slovenskih strank vprašali, ali bi storili podobno.

Načeloma podpirajo to možnost
Matjaž Han (SD) bi sledil vzoru nekaterih evropskih politikov, z »najbrž bi« pa je na vprašanje odgovoril vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Predstavnica največje vladne stranke SMC Simona Kustec Lipicer pravi: »Na načelni ravni bi, ampak se bojim, da mi v praksi ob delu, ki ga opravljam, in vseh obveznostih, ki jih imam, tudi družinskih, to ne bi odgovorno uspelo.«

Mesec bi pomagal politično, Erjavec starostniku
Luka Mesec iz Združene levice je dejal: "Vsak mora pomagati po svojih zmožnostih. Mi kot politiki moramo pomagati predvsem kot politiki." Na izrecno vprašanje voditelja Boštjana Anžina, ali bi jih sprejel tudi domov, je odgovoril: "Treba je sprejeti pravilne politične odločitve." Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec bi jih sprejel na vsak način. "Zlasti kakšnega starejšega, glede na to, da zastopam populacijo starejših." Matej Tonin iz Nove Slovenije pravi, da ima sedemdeset kvadratnih metrov veliko stanovanje. "Pričakujem drugega otroka, in če so se begunci pripravljeni stiskati z nami, sem jih pripravljen sprejeti," je povedal Tonin.

Bratušek: Če politiki vzamemo enega ali dva, ne rešimo težav
Predsednica ZaAB Alenka Bratušek pravi, da bi jih sprejela v skladu s svojimi in našimi zmožnostmi: "Absolutno, vendar se moramo zavedati, da tudi če vsak politik vzame enega ali dva begunca, to ne bo rešilo problema."

Begunske družine je v Vatikan sprejel tudi papež Frančišek, ki poziva vse župnije, naj sprejmejo begunce družine. Podporo sprejemu beguncev na dom je izrazil tudi vodja britanske laburistične stranke, na enako vprašanje pa v kabinetu predsednika vlade Davida Camerona niso odgovorili.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLOizrazite v komentarjih pod novico Cerar: Izjave o dogovarjanju so ne le nekorektne, ampak tudi nevarne