Blanka Žgajnar je glavna tožilka tudi v zadevi Balkanski bojevnik. Foto: BoBo
Blanka Žgajnar je glavna tožilka tudi v zadevi Balkanski bojevnik. Foto: BoBo

Obtožni predlog zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja ali pravic je vložil nekdanji višji državni tožilec in zdaj odvetnik Boštjan Penko v povezavi s postopki ob njegovi aretaciji konec junija 2008, je poročalo Delo.
Žgajnarjevi je očital, da je kot tožilka zlorabila uradni položaj ali pravice, ko je proti njemu in nekdanjemu prvemu možu SCT-ja Ivanu Zidarju po njuni aretaciji vložila zahtevo za preiskavo zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja oziroma napeljevanja k temu, čeprav naj bi vedela, da njuno ravnanje ne vsebuje znakov kaznivega dejanja.
Sodišče zlorabe položaja ni zasledilo
A okrajno sodišče je med preizkušanjem obtožnega predloga ugotovilo, da iz opisa ne izhajajo vsi zakonski znaki očitanega dejanja in da ni dokazov, da je tožilka imela namen Penku škodovati. Zato je obtožni predlog zavrglo, tako odločitev pa je potrdilo višje sodišče.
Penko je sicer postopke sprožil proti vsem domnevno odgovornim za njegovo aretacijo, za katero še vedno vztraja, da je bila nezakonita. Kot poudarja, pa ne išče osebnega maščevanja, zato se bo o nadaljevanju teh postopkov še odločil.
Svoje pa je po njegovih besedah že dosegel s tem, da je sodišče pravnomočno odločilo v njegovo korist, ko je zavrnilo tožilsko zahtevo za uvedbo preiskave zaradi sestajanja z Zidarjem, je še poročal časnik.