Slovenija
Televizija podražitev
Zaradi plačljivih programov so višje cene paketov. Foto: BoBo
Sodba okrajno sodišče
Višje sodišče je pritrdilo mnenju okrajnega, da RTV Slovenija ni treba objaviti popravka. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Telekomunikacijske storit...

Dodaj v

Sodišče potrdilo: Zaradi plačljivih programov višje cene paketov

Pro Plus je od RTV Slovenija neutemeljeno zahteval popravek navedb, da bodo višji računi posledica zaračunavanja vsebin komercialnih televizij
20. februar 2018 ob 07:13
Ljubljana - MMC RTV SLO

Vodstvo RTV Slovenija potrjuje poročanje medijev, da je Pro Plus izgubil tožbo, s katero je od javne televizije zahteval popravek navedb, da bodo morali operaterji ponudnikom programov plačati višjo ceno, kar se bo zaradi prevalitve stroškov poznalo pri cenah paketov, ki jih bodo plačevali uporabniki.

Takšno razkritje RTV Slovenija je razburilo upravo Pro Plusa do te mere, da so od RTV Slovenija s tožbo zahtevali popravek. "V oddaji Tv Dnevnik dne 5. 12. 2017, ki je obravnavala napovedane podražitve telekomunikacijskih storitev, je bilo medijski hiši Pro Plus napačno očitano, da operaterjem pogojuje vključitev njenih programov v osnovne sheme operaterjev./.../Programi izdajateljev programov POP TV in Kanal A niso plačljivi programi, kot so ti opredeljeni v Zakonu o medijskih storitvah," so zapisali v zahtevi za popravek.

"Popravek je zavajajoč"
Po odločitvi okrajnega in višjega sodišča takšnega popravka RTV Slovenija ni dolžna objaviti, saj zahteva - tako višje sodišče - sploh ni zanikala vsebinskih navedb o odgovornosti komercialnih televizij za podražitev paketov. "Takšen popravek je za povprečnega poslušalca zavajajoč in ne prispeva k ustreznemu vsebinskemu dialogu," je v sodbi, ki jo lahko preberete na tej povezavi, zapisala sodnica Katarina Marolt Kurent.

Vsak mesec šest evrov višji račun
Ponudniki televizijskih, internetnih in mobilnih storitev so že na začetku leta 2017 zaradi - po njihovih besedah - plačljivih programov televizijske hiše Pro Plus zvišali cene televizijskih paketov za tri evre. Podobna podražitev se je napovedala z začetkom tega leta. Uporabniki morajo tako za televizijo plačevati mesečno šest evrov več kot leta 2016. Možnosti, da bi se plačljivim programom odpovedali, nimajo, saj operaterji ne ponujajo paketov, v katerih bi si lahko vsak uporabnik sam izbral, katere programe želi gledati in plačevati. Še več, kot so nam neuradno povedali, zaradi pritiska ponudnikov takšnega paketa celo za zdaj ne smejo ponujati.

Oškodovani bodo potrošniki
Na spornost tovrstnih podražitev že dalj časa opozarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije. "Zdaj je torej dokončno jasno, kdo je izgubil bitko med ponudniki programov in operaterji. Nastradali bodo edino potrošniki, ki bodo tudi za osnovno programsko shemo morali plačevati več, pri čemer pa so zaradi napačne strategije na področju prizemne televizije onemogočili resno konkurenco operaterjem kabelske in IP-televizije," je tedaj javno opozoril Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

J. B.
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 19.02.2018 ob 19:51
Uporabniki morajo tako za televizijo plačevati mesečno 6 evrov več kot leta 2016. Možnosti, da bi se plačljivim programov odpovedali, nimajo, saj operaterji ne ponujajo paketov, v katerih bi si lahko vsak uporabnik sam izbral, katere programe želi gledati in plačevat

Točno to. Grem k prvemu ponudniku, ki bo omogočal izbiro programov. Ponudniki pa s kartelnim dogovorom molzejo uporabnike da plačujejo tisto kar ne gledajo, čeprav tega ne želijo, so pa prisiljeni.
xskip
# 19.02.2018 ob 19:57
O, ko bi se kak operater opogumil in dal omenjene 4 ponudnike (ProPlus, Šport KLub, Planet in Sport Tv) v plačljivo shemo.
Naj jih plačujejo ljudje, ki to dejansko gledajo.
Sem prepričan, da bi dobil velikoooo naročnikov.
Danes nas večina rabi predvsem hiter internet za zmerno ceno.

Lp
Šmorn
# 19.02.2018 ob 19:56
A lahk to novico v fokus na prvo stran?! Pa cel dan jutri, ne sam zdaj zvečer.
Igo
# 19.02.2018 ob 20:17
Če morem izbirati med RTV in POP ni dileme. PoP odpade, saj mi ne dopade njihov sistem. Čisto preveč je kvadraten.

Škoda le, da se je RTV v nekaterih delih zgledoval po njih (šokantne novice, način senzocionalnega poročanja, padec nevtralnega in objektivnega poročanja, izguba kvalitete jezika). Me pa še vedno kdaj presenetijo s kakšno dobro oddajo.

Jaz pričakujem ozaveščanje, osveščanje, spoznavanje in tudi sprostitev. To je zame TV.
komsomolec
# 19.02.2018 ob 19:51
jezni potrošniki bo pulil kable iz hiš. naj operaterji plačajo najemnino, da po parcelah in hišah lahko ima kable. naj plača najemnino lastnikom parcel in hiš za infrastrukturo, saj gre ta po zasebni lastnini. naj se folk organizira, dobi odvetniško firmo in zahetva od operaterjev da plačajo za uporabo zemljišča in nepremičnin kjer potekajo njihovi kabli.
Geres*
# 19.02.2018 ob 20:00
Telekomunikacijski stroski so sli v nebo. Za paket dvojcek + narocnino za rtvslo das 50 eur na mesec. Potem je tukaj se mobitel, ampak tam imas vsaj izbiro.

Sem brzkone ena od mnogih, ki komaj cakam, da se lahko odpovem Proplus paketu. Dol mi vsi za resnicnostne sove, ki jih producirajo.

Je pa tudi narocnina za rtvslo vsiljena in pop tv zgolj vsiljuje na malo drugacen nacin. Pod minimum bi morali ukiniti tvslo 3 program, zmanjsati rezijske delavce.

Problem je npr tudi z internetom - zivim na lokaciji, kjer je optika na voljo. In ti jo dobesedno vsilijo in ne mores reci - ne, jaz pa res ne rabim optike, osnova bo dovolj. Tako vsi financiramo infrastrukturo, dobicke si pa med sabo delijo.
Sibid
# 19.02.2018 ob 20:14
Banda pokvarjena...tako poslovati je lahko...
Vsi skupaj z operaterji vred so ena velika mafija...meni je to vse skupaj kartelno dogovarjanje.Sam pravzaprav ne gledam televizije in čakam čase, ko bos plačal samo tisto kar uporabljas...
V danasnjem casu je to zelo enostavno...očitno pa ni nobenemu v interesu.
Krimsky
# 19.02.2018 ob 20:11
Operater se nima kaj opogumljati …
~
… ker se ga lahko celo kaj prime od posredovanja pri 'prisilni prodaji'.

Opogumiti bi se morali državljani, in to zahtevati!
HariL
# 19.02.2018 ob 21:01
To trdimo tudi uporabniki storitev, PA NAS NIHČE NOČE POSLUŠATI. Takoj vzamem paket, ki nima pop tv in ostalih njihovih programov, če mi bo moj ponudnik le ponudil takšen (seveda za ustrezen znesek znižan) paket.
Ker si le moramo priznati, da so komercialni programi izjemno padli v svoji kvaliteti.
DLeagueStar
# 19.02.2018 ob 20:29
Mene samo zanima po kateri poti je to legalno. Namrec ze za risanke v kinu je po zakonu potrebna sinhronizacija- zakaj mi placujemo "mega" pakete z albanskimi, nemskimi in ostalimi tujimi jeziki brez podnapisov ceprav jih vecina ne razume?

Kako to funkcionira? Deklaracije, navodila za uporabo, se prometne kazni morajo posiljati v slovenskem jeziku, da veljajo kot pravnomocne.

Ko pa saltam med programi pa vidim RTKosova in ne razumem ene besede. Ko vprasam ponudnika zakaj moram to placevati mi odvrnejo "ja to je paket gospod".

Ropanje na najbolj podel nacin. Grem stavit, da ce bi imel nekaj deset jurjev za odvetnike bi vsi tenko piskal, ker nic od tega ne more bit legalno zares.
Borg
# 19.02.2018 ob 23:03
Tudi jaz sem ob podražitvi odjavil TV in tudi jaz je ne pogrešam, tako da dvomim, da bi šel nazaj celo, če bi se dalo sestaviti svoj paket programov. Nehajte piskat, ampak pošljite edino sporočilo, ki ga bodo operaterji razumeli. Pa še prihranili boste. Nekateri boste mogoče spoznali, da televizije sploh ne rabite. :)
acoschwanz
# 19.02.2018 ob 21:01
Me zanima, če se bo kateri od novinarjev upal raziskati te podražitve in telemachov prevzem pro plusa.
marvin42
# 19.02.2018 ob 21:27
Paket, ki ga imam naročenega, se je od leta 2015 podražil za 16,52 EUR.
acoschwanz
# 19.02.2018 ob 20:59
Jaz sem ukrepal tako, da sem iz trojčka prešel samo na internet.
zmajmun
# 19.02.2018 ob 21:50
jaz grem tud takoj k operaterju ki bo omogičil da plačujemo vsak program posebej ne pa po paketih.. pa kaj men nuca pro sieben k ne znam nemšk, pa še sinhronizirano je vse
Plavix
# 20.02.2018 ob 01:25
lamesa
# 20.02.2018 ob 00:15
/.../ novica, da s tem prispevkom rešujete PRO PLUS iz bankrota, ne bila tuja!

Tako kot ste dokapitalizirali privat banke, zdaj rešujete še privat TV!

Bravo Slovenci! Ti levičarji vas pa res lahko vse naserjejo! Pa še jim ploskate. Vedno znova!

Uboga Slovenija!


Točno to! S tem prispevkom se rešuje POP TV iz bankrota! Odpovejte TV pakete, kupite si digitalno sobno anteno za RTV in kanale iz sosednjih držav, za filme in serije pa si nabavite Netflix ali pa Amazon Prime!
Ugotovili boste, da TV sploh ne pogrešate!
Mitcho_Buchannon
# 19.02.2018 ob 20:45
Kaj se samo pritožujete? Odjavite kabelsko, pa bodo dobili pravo sporočilo. Jaz sem jo odjavil in televizije čisto nič ne pogrešam.
semaino
# 20.02.2018 ob 00:19
Mafija, bi morala dati na izbirio, da si sestavis paket in placas to kar hoces gledati, ne pa, da ne mores vec vzeti samo interneta brez TV.

Kdo bo razgradil to tv mafijo?
fotrM
# 19.02.2018 ob 23:11
Lepo so nam vsilili ta strosek...me zanima lke je zdej zavod potrosnikov in ostale institucije...namrec sedaj ni vec samo javna rtv pod obvezno placilo...sedaj je pod obvezno placilo tudi komercialna televizija.
Definitivno izberem ponudnika, ki mi bo omogocil, da skenslam pop tv iz narocnine, ker je to pac svinjarija...

Pricakujem se izracun kok € poberejo na ta racun...zadnjic sem od cloveka, ki se zelo spozna na tole slisal, da bo Pop pridobil okoli 60mil € vsako leto.

Bunite se, ker morate placevat 14€ za kar nekaj lastnega rtv programa+ radio itd...za 6€ limonad in starih filmov, vam pa ni tezko...

Zelim si, da bi se rtv v cim krajsem casu se izboljsal...predvsem v sami kvaliteti oddaj...ker so precej zaostal v kvaliteti slike. Z lahkoto bi lahko bili najbolj gledan medij.
Bivši uporabnik
# 19.02.2018 ob 23:06
Pri A1 plačujem internet + TV 46€/mesec (nisem 100%, mogoče je kakšen € razlike). Če bi vzel isti paket brez TV, je cena nižja za 4€ . Podražitev na račun POPTV pa v enem letu 6€! Če kdo razume, naj mi prosim razloži, na A1 ne znajo! Do avgusta potrpim, potem se pa izteče vezava. RTV pa nazaj na sobno anteno ... Iz principa!
Če slučajno bere kak raziskovalni novinar, me lahko kontaktira, rad pokažem papirje.
Nastasssja
# 19.02.2018 ob 22:51
Odjavila TV. Porocila gledam na racunalniku, ta ostalo pa imam Netflix.
KOR
# 20.02.2018 ob 01:46
Poslanci ne bodo nič naredili! Ker je že takrat, ko so poskušali preprečiti prevzeme iz strani Telemacha nekdo iz amerike povzdignil glas in so se pokakali v hlače!
Pop je pa tudi del Ameriške medijske verige!
Plavix
# 20.02.2018 ob 00:07
Ampak POP TV je levičarsko trobilo, tukaj ste pa tako ali tako sami podporniki večne vladavine levice. Zakaj vas zdaj moti, ko morate za to vašo politično propagando plačevati! Saj jo potrebujete! :)
Ostalim pa, vam lahko nekaj predlagam?

Odpovejte TV paket! Tudi mi smo ga, ko je operater že prvič podražil zaradi POP smetja! Tisti operater, ki bo hotel biti konkurenčen bo že sestavil pakete, kjer bo tisti, ki hoče gledati POP pač to plačeval. Jaz drugim njihove propagande ne bom plačeval.
-novice lahko berete na internetu
-kupite si digitalno anteno za spremljanje RTV SLO, pri nas lovi celo Avstrijski ORF 1, da imate vsaj en državni medij, da lahko sledite aktualnim dogodkom
-za gledanje filmov si nabavite NETFLIX, APPLE TV ali pa AMAZON PRIME. Mi doma imamo Netflix in Apple TV in gledam tiste filme in serije, ki jih sam želim, kadar želim in kolikor želim. Netflix ima vse všteto v naročnino (10€, vsebine lahko gledate na 2 SmartTV hkrati!), Amazon in Apple ponujata tudi izposojo filmov (po cca 4€), za kak družinski večer - kar je ceneje kot kino vstopnica za enega.

Stopite v korak s časom in spremljajte pretočne vsebine!

TV trobila so passé!
crnuskagmajna
# 19.02.2018 ob 23:45
Kdo mi ponudi paket brez POP TV sranja, tega izberem! Dokler pa tega ni, pa TV paketa tudi ne bom imel!
bass0
# 20.02.2018 ob 01:21
Dodajam svojemu prejšnjemu komentarju: upam, da bodo čim prej protesti. Kaj protesti. Fizično nasilje. Morda bom pa takrat gledal Pop TV in zraven jedel pop corn.
bass0
# 20.02.2018 ob 01:11
Ne samo, da za svoj TV paket (gledam samo TV Slovenija) plačujem Pro plus, katerega programov ne gledam, še cenzuro se grejo. Državo in državljane imajo v šahu. Res si zaslužijo, da bi jim gruča protestnikov zagrenila življenje, dokler ne stisnejo repa med noge.
kopibrejk
# 19.02.2018 ob 21:38
Meni la ni težko plačati tistih par evrčkov več, dokler me osrečujejo s Policijsko akademijo, Die Hart in Sam doma.
P.S: Bo letos kaj novega od Stevena?
vrtojb5
# 20.02.2018 ob 08:53
Ukinite RTV prispevek.
aktivist
# 20.02.2018 ob 01:09
24ur so neoliberalni odpadek tako kot planet tv. Vse novice v smeri free market economy
slovannn
# 20.02.2018 ob 00:14
Kje ste poslanci, tu vložite zakon , ki bo zaščitil potrošnike. In ga sprejmite po hitrem pistopku.
jarovit
# 19.02.2018 ob 20:26
In kaj bomo storili potrošniki? Jah, plačal bomo, napisal nekaj žolčnih komentarjev in nato vse po starem, do naslednjega striženja.
Kako že pravijo. Psi lajajo karavana gre dalje.
xerces8
# 20.02.2018 ob 01:17

SamoRes je napisal(-a)

Točno to. Grem k prvemu ponudniku, ki bo omogočal izbiro programov.

V sanjah...

Lahko pa odjavite ves TV paket.
Če drugo ne, simbolno/protestno za kaki mesec.
Toliko pa boste ja zdržali.
lamesa
# 20.02.2018 ob 00:15
fotrM
# 19.02.2018 ob 23:11
Pricakujem se izracun kok € poberejo na ta racun...zadnjic sem od cloveka, ki se zelo spozna na tole slisal, da bo Pop pridobil okoli 60mil € vsako leto.


Če bi sledili večim medijem hkrati, bi vam novica, da s tem prispevkom rešujete PRO PLUS iz bankrota, ne bila tuja!

Tako kot ste dokapitalizirali privat banke, zdaj rešujete še privat TV!

Bravo Slovenci! Ti levičarji vas pa res lahko vse naserjejo! Pa še jim ploskate. Vedno znova!

Uboga Slovenija!
pirat1
# 19.02.2018 ob 23:20
In skoraj vse zgoraj navedene TV programe, torej POP TV, Športklub in Šport TV ima v lasti Cerarjev prijatelj Dragan Šolak!

Tu je članek z njuno fotografijo:
https://rsf.org/en/news/slovene-media-owned-oligarchs-corrupt-politicians

In še slovenski prevod:
http://zofijini.net/mediji-v-sloveniji-med-kriminalci-politiki-in-barbari/
vojkosony
# 20.02.2018 ob 10:08
morali bi sprejeti zakon,kjer bi vsak uporabnik plačal samo tisto kar gleda.
80 % programov v paketih so pa tako in tako idiotski,za večino.
prav smešno bi bilo da bi pri nekem prodajalcu kupil 1kg govedine,obvezno bi pa moral zraven kupiti še vegeto,poper,čebulo in koren.
sosman
# 20.02.2018 ob 07:19
Odjavil TV in problem rešen... Ogromno ljudem pa pač ta D produkcija ogromno pomeni in plačujejo...
semaino
# 20.02.2018 ob 00:20
Smesno je gledati ritoliznike levicarjev, ki podpirajo kartele kako jokajo nad svojimi oprodami.
galoper
# 19.02.2018 ob 20:32
Prenos podatkov je že na oko upočasnjen
smallbudget
# 20.02.2018 ob 09:02
ZPS bi lahko izvedel kakšno akcijo kot npr. pri ponudnikih električne energije. Ali pa celo sprožil skupinsko tožbo.
pobrisan
# 20.02.2018 ob 08:50
SamoRes

Točno to. Grem k prvemu ponudniku, ki bo omogočal izbiro programov. Ponudniki pa s kartelnim dogovorom molzejo uporabnike da plačujejo tisto kar ne gledajo, čeprav tega ne želijo, so pa prisiljeni.
----------------

Pri nas imamo inštitucijo, ki se ubada s takimi zadevami. Bo v tem primeru ukrepala?
hizli tren
# 20.02.2018 ob 07:24
Telemach = Telesmeh
aktivist
# 20.02.2018 ob 02:11
Sefi na neoliberalnem pro plusu pa bivsi agenti CIE.
tomive
# 20.02.2018 ob 04:27
Sodba v imenu ljudstva

A resno?!
ElTorro
# 19.02.2018 ob 20:39
Namrec ze za risanke v kinu je po zakonu potrebna sinhronizacija

Po katerem zakonu?

Trenutno lahko v kinu gledaš recimo podnaslovljen "Jaz, baraba 3". Hitro jih prijavi....
Hribovc
# 20.02.2018 ob 17:31
Zdajci hremo še mi, hribovci, na sodnijo! Usak ko bo hotu juho skuhat, ne bo več mogu sam pol kile govedne kupit! Nak! Bomo zahteval, da plača paket! Mi bomo zdej tut prodajal v paketih. Tkole bi izhledal en osnovni hribovski paket: Po kile svinjskega, pa pol kilce ovčetine, pa četrt stare kure, pa 25 dek domače salame, 1 kilco kisle smetane, 4 kile kisuga zelja in dve kilci krompirja. Use to za 56 eur. Tko kot na televiziji pa bomo usakmu v paket dodal eno 50 kilsko vrečo svežega mešanega gnoja. Zastonj. Se že veselimo, ejga. So tut za nas pršvi bolši cajti.
ElTorro
# 20.02.2018 ob 10:37
To posljevanje s kanali, ki jih nihče ne gleda, je res treba nekako urediti.

Je pa res, da tudi operaterji večino kanalov dobijo v paketih, tako da izvirni greh leži drugje.
21.12.2012
# 19.02.2018 ob 20:16
dragi špas je postala domača zabava
elGoyc
# 20.02.2018 ob 13:24
Ena in edina oddaja, ki jo gledam na omenjenih televizijah so prenosi Lige prvakov in če moram za to plačati 3,66€ bom rajši poiskal alternativo. Vsi operaterji bi morali biti zakonsko dolžni ponuditi tudi najcenejši možni programski paket, brez plačljivih programov.

In potem pod neko drugo temo berem komentarje: "...kar Slovenija rabi je močna doza neoliberalizma brez... regulativ.." Če bi kaj vedeli o trgu, bi tudi vedeli da par televizij in par ponudnikov na 2.mil. trgu lahko brez regulacij sklepajo poljubne kartelne dogovore, kar to s temi vsiljenimi plačljivimi programi tudi je.
mb128
# 20.02.2018 ob 08:43
skoro84
Sky?! Katero verzijo pa?
Sem hotel malo goljufati in dobiti kartico in satelitski box od sorodnika, ki je v Nemčiji pa ni šlo! Baje kontrolirajo kot zmešani. Saj veš avtorske pravice pa to.
skoro84
# 20.02.2018 ob 07:52
Jaz pa enemu modelu dam 9 euro/mesec in samo internet posebej plačujem....pa cel svet vidim, od skytv pa naprej...treba je samo imeti android tv in perfecplayer :) vse to v Full HD!!
Kazalo