Foto:
Foto:

ONP je državnemu zboru predlagal, naj pogodbo ratificira. Glasovanja se je vzdržal le poslanec ZLSD-ja Aurelio Juri. DZ naj bi o ratifikaciji pogodbe, s katero je bila ustanovljena zveza Nato, glasoval že na redni februarski seji.

Odbor je oodprl tudi predlog predsednika odbora Jelka Kacina, s katerim so predsednika DZ-ja Boruta Pahorja pozvali, naj ob ratifikaciji Severnoatlantske pogodbe zagotovi primerno okrasitev poslopja DZ-ja z zastavami sedanjih članic Nata, bodočih članic in zastavo Nata.

Devetnajst članic Nata je že ratificiralo pristopne protokole o vstopu sedmih novih držav - poleg Slovenije so to še Latvija, Litva, Estonija, Slovaška, Romunija in Bolgarija - v zavezništvo, ta pa mesec tečejo postopki ratifikacije v bodočih članicah. Te naj bi polnopravne članice zveze Nato postale predvidoma v začetku aprila, potem ko bodo dokumente o ratifikaciji Severnoatlantske pogodbe predale depozitariju, ZDA.

Tudi o italijanskem prazniku
Na veliko odobravanje pa je kasneje naletel predlog Aurelia Jurija o nadaljnjih potezah slovenske strani glede italijanske razglasitve 10. februarja za praznik spomina na žrtve fojb in izgona Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije. Razpravo so vzpodbudile kritike na račun odziva slovenskega zunanjega ministrstva, ki sta ga za medlega označila poslanec NSi-ja Ivan Bernik in predsednik SNS-a Zmago Jelinčič.