Novinarka Večera Damjana Žist je opozorila, da bo svoje vire varovala do smrti. Foto: BoBo
Novinarka Večera Damjana Žist je opozorila, da bo svoje vire varovala do smrti. Foto: BoBo
Novinarka Večera ni pričala na tožilstvu

Novinarko Večera so kot "osebo, ki bi lahko navedla koristne informacije", povabili na posebni oddelek specializiranega tožilstva za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili. Zanimalo jih je namreč, kje je dobila informacije, da bo pri obrambnem ministru Romanu Jakiču potekala hišna preiskava.

Žistova se je s fotoreporterjem pojavila pred Jakičevo hišo, še preden so tja prišli kriminalisti, ki so nato pri Jakiču, ki ga v aferi Stožice preiskujejo zaradi domnevne zlorabe položaja in prevar pri pogodbah v času, ko je bil še direktor Zavoda Tivoli, opravili hišno preiskavo.

Jakič je nato zaradi odtekanja informacij vložil kazensko ovadbo zoper neznanega storilca. Ta bi po njegovem mnenju lahko prihajal iz vrst policije, tožilstva ali sodišča. Jakič ob tem upa, da bodo storilca tudi našli, saj je krog zelo majhen.

Odvetnik Žistove Boris Grobelnik je pojasnil, da Žistovi ni treba pričati, saj ima vsak občan pravico, da ne daje podatkov policiji.

Žištova sicer verjame, da bi bilo zaslišanje, če bi ga danes izpeljali, povsem korektno. Sama razume, da policija in tožilstvo opravljata svoje delo, a hkrati je bilo po njenih besedah iluzorno pričakovati, da bo ona kot novinarka kar koli povedala o svojih virih. "Viri so za novinarsko delo neprecenljivi in jih bom varovala do smrti," je poudarila v Žistova v svoji izjavi.

Novinarka Večera ni pričala na tožilstvu