Napovedani posegi v normative v šolstvu ne razburjajo samo učiteljev in ravnateljev, ampak tudi starše. Foto: BoBo
Napovedani posegi v normative v šolstvu ne razburjajo samo učiteljev in ravnateljev, ampak tudi starše. Foto: BoBo
Varčevanje v šolstvu

Napovedani posegi v normative v šolstvu ne razburjajo samo učiteljev in ravnateljev, ampak tudi starše.

Preglova: Vračamo se korak nazaj
Po vladnem predlogu bi se število otrok v razredih povečalo na 30, oddelke z manj kot 24 učenci pa bi ukinili oziroma razselili. To je grob poseg v otrokove pravice, pravijo starši. "Ali to pomeni, da bodo naši otroci postali višek na svoji osnovni šoli, ali to pomeni, da bodo v svojih najbolj občutljivih letih postavljeni pred dejstvo, da morajo zamenjati šolo in zapustiti svoje sošolce?" pravi Alenka Novak, predstavnica sveta staršev na OŠ Franceta Bevka.

Številni bi morali otroke voziti v bolj oddaljene šole, zato učitelje skrbi za njihovo varnost. Davorka Pregl, učiteljica razrednega pouka, opozarja: "Kako boste vi v službi, če boste vedeli, da vaš otrok hodi po nevarni cesti in da hodi zelo daleč? To prinese ne samo šolstvu, tudi staršem, veliko skrbi, in tudi ravnateljem. Konec koncev to pomeni tudi propad določenih šol. Vračamo se korak nazaj."

"Ali bomo starši imeli dirko za najboljše šole"
Starši učencev ene izmed ljubljanskih osnovnih šol zato pripravljajo peticijo, s katero bodo zahtevali odgovore. "Ali bomo potem starši imeli dirko za najboljše šole, in bodo tiste prenatrpane z vpisi in druge šole, ki so manj zaželene, popolnoma prazne? Kako se bo delala selekcija, se pravi, kateri otroci bodo smeli vstopiti v zaželeno šolo in kateri bodo zavrnjeni? Skratka vprašanj je veliko, odgovorov ni in skrbi staršev so velike," meni Novakova.

Vse je še v zraku, pa je odgovor šolskega ministrstva, ki do sprejetja zakona o uravnoteženju javnih financ ne daje drugih pojasnil.

Urša Srdič, TV Dnevnik

Varčevanje v šolstvu