Foto: BoBo
Foto: BoBo

Napovedano je bilo, da naj bi stavkalo več kot 1000 zaposlenih v 80 od 150 Tuševih trgovin po državi. Še v petek zvečer dogovora ni bilo, saj so po navedbah vodstva Tuša ponudili bruto osnovno plačo v znesku 1150 evrov, sindikat Tuša pa je vztrajal pri zahtevanih 1203,36 evra. Pogajanja so potekala tudi ponoči in sindikat Tuša je po triurnem sestanku sprejel ponudbo vodstva za zvišanje osnovne plače na 1180 evrov bruto ter mesečni dodatek v znesku 50 evrov za zaposlene na delovnih mestih vodje oddelka in vodje izmene. Stavko so zato preklicali.

"V nekaj tednih mobilizacije sindikata in nazadnje grožnjo stavke v 80 poslovalnicah smo delavci in delavke dosegli zvišanje naše osnovne plače za 120 evrov. Akcija je pokazala, kako hitro je pripravljen kapital popustiti zahtevam, za katere je še dan prej zatrjeval, da so nemogoče, ob prvih grožnjah organiziranega delavskega gibanja," ob dogovoru ugotavljajo v sindikatu.

Ponudbo so prejeli ob 20. uri, nato pa so se sešli člani sindikalnega vodstva in po dolgi razpravi ter glasovanju ob 24. uri odločili, da jo sprejmejo. "Vsi so bili seznanjeni pravi čas, čeprav je vse potekalo ponoči," je zatrdila predsednica sindikata Tuš Mirjana Janjić.

Sindikat: Gre za začasen kompromis, ne končujemo svojega boja

V sindikatu so spomnili, da so se več kot pol leta z vodstvom Engrotuša pogajali za izboljšanje pogojev dela in zvišanje plače prodajalk na raven minimalne plače. "Ne glede na vložen trud sindikata vodstvo ni bilo pripravljeno stopiti naproti, zaradi česar smo bili v sindikatu prisiljeni napovedati stavko," so dodali.

Kot je na petkovi novinarski konferenci dejala predsednica sindikata, so prvotno zahtevali 1450 evrov bruto osnovne plače, tako da so svoje zahteve od takrat omilili. Po nočnih pogajanjih pa se je "večina delavk v sindikatu odločila za začasen kompromis in izborjeno zvišanje trenutne plače".

A je to zgolj začasna zmaga, so poudarili: "S tem ne končujemo svojega boja." Samo v zadnjem mesecu se je namreč sindikatu po njihovih besedah pridružilo približno 100 delavk in delavcev, več kot 1000 jih je podpisalo peticijo za izboljšanje pogojev dela. Dogovorjena višina osnovne plače je še vedno 23 evrov pod minimalno plačo.

"Med kampanjo za izenačenje naše osnovne plače z minimalno smo se soočali s hudimi pritiski, ki so se z napovedjo stavke še stopnjevali. Če vodstvo Engrotuša ne bo nadaljevalo pogajanj za kolektivno pogodbo, bo Sindikat Tuš v prihodnjem letu stopnjeval svoje aktivnosti," so zapisali v sporočilo za javnost.

Predstavniki sindikata. Foto: Zajem zaslona
Predstavniki sindikata. Foto: Zajem zaslona

Ne bodo več delali za tri, ampak v skladu s pravilniki

Opoldne so pripravili novinarsko konferenco, na kateri so poudarili, da je dosežen odgovor izhodišče za dejavnosti v novem letu. Prizadevajo si za novo kolektivno pogodbo, v kateri bi bilo zapisano, da se osnovna plača zaposlenih usklajuje z dvigom minimalne plače in inflacijo. "Dogovor smo sprejeli s stisnjenimi zobmi, a je bil dosežen z demokratično razpravo med odbornicami sindikata," je povedal Andraž Mali.

Spomnil je, da jim je v dveh letih sindikalnega boja v Tušu uspelo zamejiti premeščanje trgovcev znotraj radia 50 kilometrov, dobili so ogromno podore med delavci ter uspeli doseči zvišanje osnovne trgovske plače. "Delavci bodo delali v skladu s pravilniki in zakonodajo in ne več kot do zdaj, ko so delali za tri," je zatrdil.

Ob tem je poudaril, da so v zadnjih dneh nekateri poslovodje stopnjevali pritisk na delavke in onemogočali pravico do stavke, zato bodo začeli postopke, da bo v prihodnje pravica do stavke bolje urejena. Po njegovih besedah so izborili tudi izobraževanje na temo mobinga, ki je v trgovinski panogi velika težava.

"Še vedno se moramo boriti in pozivam vse preostale delavce, ki so bili v strahu in niso želeli pristopiti k boju, da se priključijo. Sindikalne dejavnosti potekajo še naprej," je dodala Mirjana Janjić.

10. januarja je predviden začetek pogajanj za sklenitev kolektivne pogodbe na podjetniški ravni, v okviru katerih se bodo dogovarjali še glede preostalih zahtev sindikata.

Po začasnem dogovoru so Tuševe trgovine odprte
Sorodna novica Stavka v Tušu: "Razočarani smo nad Mirkom Tušem, ki je podjetje uničil"

Pismo Mirka Tuša razburilo

Vodstvo družbe je v petek opozarjalo, da bi stavka na dan, ki je za trgovce eden najpomembnejših dni v letu, povzročila veliko škodo podjetju tako zaradi manjše prodaje kot zaradi odpisov svežih izdelkov.

Direktor podjetja Engrotuš Dušan Mitič je povedal, da so tukaj za Tuševe kupce, saj brez njih ni delovnih mest: "Zato smo zadovoljni, da so predstavniki sindikata sprejeli kompromisni predlog in so danes vse naše trgovine odprte. O preostalih odprtih temah se bomo dogovarjali v okviru pogajanj za sklenitev kolektivne pogodbe na podjetniški ravni. Želimo poskrbeti za dobrobit in zadovoljstvo naših sodelavcev in spoštujemo njihovo pravico, da izražajo svoje mnenje in si prizadevajo za čim boljši materialni položaj. Si pa želimo, da tovrstna prizadevanja rešujemo s pogovorom, ob zavedanju finančnih zmožnosti podjetja."

Pismo je zaposlenim poslal tudi ustanovitelj družbe Mirko Tuš, v katerem jih je med drugim pozival k pripadnosti družbi in njemu osebno, kar pa je zaposlene samo še bolj razburilo.

"Pismo Tuša je razburilo delavce, ker niso mogli razumeti, da lahko nekdo, ki je podjetje pripeljal tako daleč, da se zdaj z njihovimi plačami sanira situacija, kar koli očita njim," je pojasnil generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladislav Rožič. "Globoko smo razočarani, da nas nekdo, za katerega ustvarjamo dobiček, tako poniža," je dodala predsednica Tuševega sindikata.