Vivodova vodi Erjavčev kabinet. Foto: BoBo
Vivodova vodi Erjavčev kabinet. Foto: BoBo

A fakultete niso edine, ki so izplačevale tovrstni dodatek v času varčevanja. Znatnega dodatka je bila več let deležna tudi Vlasta Vivod, vodja kabineta zunanjega ministra Karla Erjavca.

Kariera Vlaste Vivod je pretežno vezana na Erjavčeve ministrske funkcije. Leta 2012 pa je najprej prejela krepko povišico plače, marca tega leta pa še vrsto dodatkov: dobrih 200 evrov bruto položajnega dodatka, 567 evrov bruto dodatka za nadure in 693 bruto dodatka za delovno uspešnost. Od oktobra pa je prejemala 1.122 evrov bruto dodatka za stalno pripravljenost.

Na ministrstvu za zunanje zadeve odgovarjajo, da uslužbenka sodi v najožji krog ministra, kjer se dela noč in dan. Dodatek na stalno pripravljenost utemeljujejo s tem, da se je na tem položaju treba takoj odzvati na krizne situacije, zaščititi Slovence v tujini, dodajajo pa še, da stiki s tujimi ministrstvi in konzulati tečejo zunaj delovnih ur.

Vlasta Vivod je dejala, da kriterijev za plačo ne določa ona. Predsednik sindikata slovenskih diplomatov Stanislav Sikošek pa meni, da so ti dodatki neupravičeni, pri čemer ga pojasnila ministrstva ne prepričajo. Upa, da bodo pristojni organi ravnali podobno kot v primeru dodatkov univerzitetnim profesorjem in zadevo preiskali.

Več si oglejte v prispevku Eugenije Carl.

Mastni denarci za dodatek vodje kabineta
Mastni denarci za dodatek vodje kabineta