Izbrisani tvit je povezan z vsebino komentarja na spletni strani Radia Ognjišče. Foto: MMC RTV SLO
Izbrisani tvit je povezan z vsebino komentarja na spletni strani Radia Ognjišče. Foto: MMC RTV SLO
Stolnica umaknila sporočilo


Pred dvema dnevoma je ljubljanska stolnica objavila: "V zadnjih dneh je v zvezi s spolnimi zlorabami znova zavrelo v ameriškem loncu. Iz njega bo verjetno kipelo še kakšno leto, morda preprosto zato, da se bodo škofje ukvarjali s tem problemom, ne pa z migranti, kar gre v nos ameriškemu predsedniku." Na Cerkev se je vsul plaz kritik, da s takimi objavami skuša odvrniti pozornost od spolnih zlorab otrok.
TV Slovenija je poklicala duhovnika ljubljanske stolnice Romana Starca, ki je razložil, da ni šlo za njihovo mnenje, ampak uvod v komentar, objavljen na spletni strani Radia Ognjišče, ki se je, kakor vse druge objave tega medija, avtomatično poobjavil še na njihovem profilu. Komentar se mu ni zdel sporen, saj naj bi bilo bistvo to, da je treba o spolnih zlorabah v duhovniških vrstah govoriti.
A le kakšno uro pozneje objave ni bilo več. Na to je TV Slovenija opozorila na ljubljanski nadškofiji, kjer so se distancirali od političnih stališč v omenjenem zapisu.
Kot pravijo, obžalujejo vsakršno spolno zlorabo ter si odločno prizadevajo za zaščito otrok. Spomnili so še, da je ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore že leta 2015 pozval državo in civilno družbo, da zaščiti begunce z Bližnjega vzhoda.
Spolne zlorabe več kot tisoč otrok, ki so se dogajale v Pensilvaniji v ZDA, pa je ostro obsodil tudi papež Frančišek. V pismu vernikom je sporočil, da si mora Cerkev z žalostjo in sramoto priznati ta grozodejstva, ki jih je zakrivil kler.

Stolnica umaknila sporočilo