Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na prvi seji sveta vlade za študentska vprašanja v tem mandatu so študentje izpostavili slabo stanje na področju duševnega zdravja, otežen dostop do primarnega zdravstva za študente v študijskih središčih in pomanjkanje kapacitet za kakovostno in dostopno bivanje študentov. Od pristojnih pričakujejo rešitve na področju zdravstva in bivanja.

V sporočilu za javnost so iz Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) sporočili, da je bistvena infrastruktura za podporo zlasti duševnemu zdravju študentov nedohranjena. Tako mnogi, ki bi potrebovali pomoč, nanjo čakajo predolgo. Še posebej so na udaru študenti, ki izhajajo iz socialno šibkejših okolij, pri katerih se čakalna doba za obravnavo v okviru zdravstvenega varstva še podaljša.

Predstavili so konkretne predloge, med njimi okrepitev specializiranih javnih zdravstvenih ustanov, kot je zdravstveni dom za študente in okrepitev programa Centrov za duševno zdravje, ki imajo podporo za študente. Predlagajo tudi dodatno podporo podpornim službam na visokošolskih zavodih.

Ministrstvo za visoko šolstvo je medtem predstavilo aktivnosti za vpeljavo podpornih storitev za duševno zdravje na visokošolskih zavodih, ministrstvo za zdravje pa aktivnosti iz njihove pristojnosti. Sprejeli so sklep, da se opravi temeljit pregled obstoječih aktivnosti, študente vključi v medresorsko skupino za duševno zdravje ter preuči možnost uvedbe sistematičnih psiholoških pregledov za vse študente.

Problematičen je tudi dostop do drugih storitev na primarni ravni za študente, ki študirajo zunaj kraja stalnega prebivališča, ki tako težje dostopajo do osebnega zdravnika ali ginekologa, so sporočili iz ŠOS-a. Seje sveta vlada za študentska vprašanja so se sicer poleg predstavnikov študentske organizacije udeležili tudi predstavniki študentskih svetov univerz in samostojnih visokošolskih zavodov.