Ministrica Švarc Pipan po seji vlade. Foto: BoBo
Ministrica Švarc Pipan po seji vlade. Foto: BoBo

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan se v zadnjem času spopada z očitki zaradi nakupa sodne stavbe, ki naj bi jo ministrstvo preplačalo. Sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin je stavbo, preden jo je leta 2020 kupil podjetnik Sebastjan Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov. Na ministrstvu pa so za stavbo plačali 7,7 milijona evrov, pri čemer so se zanašali na cenitev, ki jo je naročil in opravil prodajalec.

Kot so sicer pred enim tednom razkrili v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija, je cenilec, podpisan pod zadnjo cenitvijo sodne stavbe ob prodaji ministrstvu za pravosodje, novinarjem dejal, da je ni opravil sam, ampak je to storila cenilka, ki je pripravila tudi prvotno, nekaj milijonov evrov nižjo cenitev vrednosti stavbe.

Sorodna novica Ministrstvo za pravosodje s prodajalcem sklenilo aneks k pogodbi za stavbo na Litijski ulici

Ministrstvo je sicer za stavbo na Litijski cesti pred dnevi sklenilo aneks k prodajni pogodbi, po katerem bo ministrstvo zaradi razlike med površino prostorov iz kupoprodajne pogodbe in površino iz podatkov geodetske uprave pred prevzemom nepremičnine pridobilo novo izmero. Ministrstvo bo stavbo prevzelo v posest v petih delovnih dneh po prejemu ponovljenih izmer in nove cenitve. Za kvadratni meter nepremičnine po prvotni izmeri je po plačilu davkov prodajalec prejel 1360 evrov, je v sredo poročalo Delo.

Vsak dan pa na dan prihajajo nove podrobnosti kupoprodajne pogodbe med pravosodnim ministrstvom in Vežnaverjem, ki po poročanju medijev sploh še ni notarsko overjena, saj je prodajalec šele v torek plačal davek od prometa nepremičnin. Na ministrstvu so v torek navedli, da je bila kupnina v znesku 7.690.350 evrov plačana dan po podpisu pogodbe konec decembra. Ministrstvo pa stavbe še ni prevzelo, prav tako kot njen lastnik še ni zavedeno v zemljiški knjigi.

Razrešitev državnega sekretarja in še dveh uslužbencev

Kot je poročala Televizija Slovenija, je Švarc Pipan predlagala razrešitev generalnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje Uroša Gojkoviča, ki je prav tako sodeloval pri spornem nakupu nepremičnine.

Ministrica je glede razrešitve za N1 povedala, da bi vlada lahko o tem na dopisni seji odločala še danes ali v petek. Gojkovič je namreč vodil posel nakupa sodne stavbe na Litijski, ki ga zaradi domnevnih nepravnosti preverja tudi Nacionalni preiskovalni urad. Kot je dejala ministrica, so bila vsa pooblastila za posel od vsega začetka prenesena na generalnega sekretarja in je ta sam sprejel, da je objektivno odgovoren ob morebitnih napakah.

Pri poslu sta sodelovala tudi vodja službe za nepremičnine in investicije Simon Starček in vodja finančne službe na pravosodnem ministrstvu Janja Garvas. Na ministrstvu proučujejo tudi možnosti za njuno premestitev na drugi delovni mesti, na katerih ne bosta imela vodstvenih pooblastil. Kot je dejala ministrica, do dokončnega razčiščenja posla vodjem služb, ki so sodelovali pri nakupu stavbe, tudi pri drugih projektih ne more več zaupati in jih torej morajo vsaj začasno premestiti.

Pri nakupu stavbe sodelovali ljudje blizu stranke SDS

Kot je za Televizijo Slovenija poročala Sara Dvorjak, je pri poslu sodelovalo kar nekaj zaposlenih, sicer povezanih s stranko SDS. Starček, ki naj bi ga prav tako premestili in je na ministrstvu vodil posel, je nekdanji podpredsednik SDS-ovega odbora za izobraževanje, v zadnji vladi Janeza Janše pa je bil namestnik nekdanjega direktorja Fursa Ivana Simiča.

Breda Zorko, ki je opravila cenitev stavbe na Litijski cesti, pod katero se je podpisal njen kolega Anton Rigler, je nekdanja članica SDS-a, ki je sicer opravila tudi cenitev Janševe parcele v Trenti. Pri pogajanjih o ceni stavbe pa je v imenu Sebastjana Vežnaverja sodelovala nekdanja Janševa odvetnica, Nina Zidar Klemenčič. Na pravosodnem ministrstvu so bile v nakup vpletene tri strokovne službe: sekretariat, služba za finance in proračun ter služba za nepremičnine in investicije.

Dodatna pojasnila pričakujeta tako premier kot finančni minister

Opozicijska stranka SDS je v sredo napovedala vložitev interpelacije zoper ministrico, ki ji med drugim očitajo "nedvomno objektivno odgovornost" pri domnevnih nepravilnostih nakupa prostorov na Litijski cesti. Pojasnila pa od ministrice in državnega sekretarja Igorja Šoltesa pričakuje tudi premier Robert Golob, ki je od njiju zahteval poročilo o odgovornosti vseh, ki so sodelovali pri pripravi pogodbe spornega nakupa stavbe, in ga pričakuje še danes.

"Vrsta podrobnosti glede tega posla še ni znana – vrsta pa je. Predsednik vlade je od ministrstva za pravosodje zahteval natančna pojasnila. Tudi ministrstvo za finance je, potem ko smo zahtevali določena pojasnila pred več kot tednom, danes zahtevalo dodatna pojasnila. Tako da verjamem, da se bodo stvari v naslednjih dneh razčistile," je na novinarski konferenci po seji vlade dejal minister za finance Klemen Boštjančič.

Kot je poudaril, je treba odgovoriti vsaj na dve vprašanji – ali je bil ta nakup res ekonomičen in ali so bili postopki, ki so se vodili, ustrezni. Dodal je, da sicer nekatere dosedanje ugotovitve kažejo, da obstoječi postopki oziroma zakonodaja niso "najbolj optimalni". "Verjamem, da bomo v naslednjem koraku, ko bomo razčistili celoten okvir tega posla, tudi v okviru sistemskih sprememb naslovili tiste stvari, za katere se bo ugotovilo, da so bile v tem postopku neustrezne," je dodal.

Ministrica za kulturo in koordinatorka Levice Asta Vrečko pa je dejala, da so se o očitkih ministrici Švarc Pipan pogovarjali tudi na rednem sestanku koalicije pred vladno sejo. "Danes morajo biti določeni odgovori dani koaliciji," je ob tem dejala Vrečko in ponovila, da pojasnila pričakujejo tudi v Levici.

Vodstvo stranke SD, katere članica je tudi Švar Pipan, danes za novinarje ni dajalo izjav, za jutri dopoldne pa so sklicali novinarsko konferenco, je poročala Televizija Slovenija.

Ministrica: Za zdaj uživam premierjevo podporo

Ministrica za pravosodje je ob robu seje vlade dejala, da je ministrstvo v povezavi z domnevnimi nepravilnostmi glede nakupa prostorov na Litijski cesti v Ljubljani sprejelo več ukrepov in da trenutno ne razmišlja o odstopu in za zdaj uživa podporo predsednika vlade.

Znova je poudarila, da je za interpelacijo, ki so jo napovedali v SDS-u, izvedela iz medijev. "Ko bo vložena, jo bomo pregledali in tudi odgovorili na vse očitke," je dejala. Morebitno interpelacijo razume kot "forum", na katerem bo v celoti in celovito pojasnila postopek nakupa prostorov na Litijski cesti ter vse ugotovitve v okviru postopka. "Moj cilj v tem trenutku je stvari priti do dna, da se zaščitijo davkoplačevalci in proračunski denar. Še vedno upam, da bosta tako izmera kot cenitev pokazali, da nakup vendarle ni bil negospodaren," je dejala.

Sorodna novica SDS napovedal vložitev interpelacije zoper pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan

Pojasnila je, da sta se ministrstvo za pravosodje in državno odvetništvo dogovorila, da bo odvetništvo angažiralo geodeta, ki bo naredil novo izmero objekta. Poleg tega bodo angažirali sodnega cenilca. "To je največja mogoča mera neodvisnosti te cenitve, ki se jo da zagotoviti," je dejala.

Poleg tega na ministrstvu izvajajo notranjo revizijo, v okviru katere po besedah ministrice preverjajo pravilnost postopka nakupa, ki je potekal pri strokovnih službah na sekretariatu. Pričakuje, da bo končana kmalu, po njej pa bodo naročili neodvisno zunanjo revizijo. Po njenih besedah je prodajalec prostorov na Litijski cesti skladno z aneksom k pogodbi, ki ga je ministrstvo sklenilo pozneje, obvezan vrniti sorazmerni del kupnine, če se ugotovi, da je bila kvadratura prostorov manjša, kot je v resnici. Če bi cenitev pokazala bistveno nižjo ceno, bodo poskušali uveljaviti najmanj bistveno znižanje kupnine ali celo razdor pogodbe na podlagi čezmernega prikrajšanja.

Domnevne nepravilnosti nakupa prostorov na Litijski preverja Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Ministrica Švarc Pipan je spomnila, da so NPU-ju prejšnji teden v celoti posredovali dokumentacijo, povezano z nakupom. "Seveda pričakujem, da bodo pristojni organi, torej NPU in drugi organi preiskovanja in pregona, ustrezno razčistili, ali je v ozadju kakršen koli sum kaznivega dejanja," je dejala.

Ministrica Švarc Pipan pa je že prejšnji četrtek dejala, da se ministrstvo z državnim odvetništvom pogovarja o sprožitvi postopka za ugotovitev ničnosti oziroma razveljavitvi pogodbe. Državno odvetništvo je ob svojem prvem pregledu dokumentacije po besedah ministrice izrazilo uvodno mnenje, da nakup ni bil negospodaren z vidika cene prostorov. "Vprašanje seveda je, kot rečeno, ali je prišlo pri cenitvi do kakšnih prirejanj," je dejala ministrica.

Z državnega odvetništva pa so naknadno za STA pojasnili, da so na sestanku z ministrstvom glede nakupa prostorov podali svoje poglede, predloge in stališča o zadevi, vendar uradnega mnenja niso izdali. "Državno odvetništvo je v pogovorih z ministrstvom za pravosodje izpostavilo, da je treba najprej pridobiti verodostojno oceno velikosti in vrednosti nepremičnine. Do tedaj ni bilo mogoče izključiti možnosti, da je bila vrednost nepremičnine v pogodbi ocenjena realno," so zapisali.

Pojasnili so še, da za podajo mnenja o gospodarnosti nakupa nepremičnine niso niti pristojni niti jih ministrstvo za to ni zaprosilo. Mnenje mora poleg verodostojne ocene vrednosti objekta med drugim vsebovati oceno primernosti nakupa glede na potrebe kupca in namen uporabe objekta.

Premier od Švarc Pipan pričakuje poročilo o nakupu sodne stavbe

NSi bo pojasnila zahteval na komisiji za nadzor javnih financ

Pojasnila o postopku nakupa bodo od ministrice za pravosodje na komisiji za nadzor javnih financ zahtevali tudi v opozicijski stranki NSi, je napovedal predsednik komisije Jernej Vrtovec. Sporočil je, da že pripravljajo zahtevo za sklic nujne seje komisije, ki bo prihodnji teden. Obenem je ocenil, da je na tnalu ministričina kredibilnost, ko pa ta politiku močno pade, se težko povrne, je dejal.

Poslanec NSi-ja je dejal, da bodo nujno sejo komisije sklicali, ker želijo, da ministrica tudi v parlamentu pojasni vse postopke okoli nakupa prostorov na Litijski cesti. "Veliko stvari bode v oči, prav je, da se razčistijo," je poudaril Vrtovec.

Na vprašanje, ali bo Švarc Pipan prihodnji teden, ko bo po načrtih potekala nujna seja komisije, še ministrica, pa je odvrnil, da se v znotrajkoalicijske debate ne bo spuščal. Obenem je dejal, da bo pri tem sicer marsikaj odvisno od notranjestrankarskih razmerij in interesa samih koalicijskih partnerjev.

"Vsak teden pa prehajamo in afere v afero, kar je vzrok za to, da se vlada ukvarja sama s sabo, ključna pereča vprašanja, kot sta zdravstvena in davčna reforma, pa so še vedno odprta. To je ključna težava, namesto rešitev dobivamo afere in delovne skupine," je še poudaril Vrtovec.