Svet RTV-ja je nekdanjega direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška Simona Karduma na predlog predsednika uprave Zvezdana Martića imenoval za člana uprave 19. julija. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Svet RTV-ja je nekdanjega direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška Simona Karduma na predlog predsednika uprave Zvezdana Martića imenoval za člana uprave 19. julija. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Čeprav ugotavljam, da je šlo za spodletelo srečanje v smislu razkoraka med pričakovanji in tudi mojo kondicijo, da ne rečem mojim razočaranjem nad tem posebnim javnim zavodom, želim hiši vso srečo," je na izredni seji sveta RTV Slovenija dejal Kardum. Upa, da bo nekoč nastopil trenutek, da se bo pomena zavoda zavedala tudi politika. "To ni stvar politične volje, to je stvar politične obveznosti," je opozoril.

Martić je obžaloval njegovo odločitev, a jo, kot je poudaril, spoštuje in sprejema. "V teh dobrih štirih mesecih, kar smo sodelovali, smo uspeli vlak obrniti v drugo smer. Ugled RTV Slovenija raste, zadnji podatki kažejo, da poslušanost radia in gledanost televizije rasteta, obisk spletnega portala raste," je naštel. "Končno se dogajajo pozitivni trendi, iz hiše prihajajo pozitivne novice," je dodal.

"Smo na pravi poti in del zaslug je tudi tvoj, za kar se ti zahvaljujem in ti želim vse dobro na tvoji nadaljnji poti," je dejal Martić Kardumu.

Predsednik sveta RTV Slovenija Goran Forbici je povedal, da bo zadnji dan, ko bo Kardum še član uprave, četrtek. Po njegovih besedah bo s petkom uprava tričlanska, a bo še vedno sklepčna. Po njegovem pojasnilu je po veljavni ureditvi predsednik uprave tisti, ki posreduje predlog za novega člana uprave. Martić je pri tem napovedal, da bo predlog posredoval svetu zavoda najpozneje v treh tednih.

Svet RTV Slovenija je Karduma imenoval na Martićev predlog 19. julija, uprava pa je delo začela 17. avgusta. V upravi sta zdaj poleg Martića ostala še Andrej Trček in delavski direktor Franci Pavšer.

Odstopna izjava ob koncu leta

V odstopni izjavi, ki jo je podal 29. decembra, je Simon Kardum ocenil, da ni več v položaju, v katerem bi lahko učinkovito prispeval k uresničevanju poslanstva in vizije javnega medijskega servisa ter uresničeval naloge, ki so pred njim.

Pri obravnavi predlaganega programsko-produkcijskega načrta na seji sveta 21. decembra je bil kritičen, ker predlog ni upošteval parafiranega sporazuma med vlado in sindikati javnega sektorja o uskladitvi plač v višini 80 odstotkov inflacije. To bo namreč pomenilo 1,9 milijona evrov več odhodkov, česar pa načrt ni predvidel, je opomnil.

Kritike sprejetega programsko-produkcijskega in finančnega načrta

Sorodna novica Kardum odstopil kot član Uprave RTV Slovenija: "Na ta način se hiša ne more rešiti"

Kardum je v pogovoru za zadnjo številko tednika Mladina dejal, da bi morala biti programsko-produkcijski načrt in finančni načrt po njegovi oceni "bistveno boljša". Vse, kar so njuni avtorji storili, je bilo "sklicevanje na krčenje variabilnih stroškov", je opozoril. "Kaj več niso znali, na koncu sta bila sprejeta polpismena in neartikulirana izdelka, ki ne vsebujeta niti smiselnega premisleka o programskih prioritetah," je bil kritičen.

Ključni krivec za nastale razmere je po Kardumovem mnenju "politični odločevalec". "Na samo nekdanji, tudi sedanji, ki je z nepremišljeno, nepopolno in v mnogočem neizvedljivo zakonsko novelo povzročil nejasno razmejitev upravljanja in nadzorovanja med upravo in svetom zavoda," je poudaril.

Prepričan je, da bi bilo treba storiti to, kar so avtorji novele zakona o RTV-ju, potrjene tudi na referendumu, zamudili, namreč napisati sistemski zakon o RTV-ju. Ta bi se moral lotiti problematike financiranja oz. RTV-prispevka, prav tako bi moral opredeliti javno službo in dodatni način financiranja iz državnega proračuna, je še navedel za Mladino.