Novoizvoljeni rektor Svetlik. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Novoizvoljeni rektor Svetlik. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
univerza, univerza v ljubljani, ljubljana, fax, ustanova, kongresni trg
Na ljubljanski univerzi volijo novega rektorja. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Po neuradnih izidih je namreč Svetlik prejel več glasov kot njegov protikandidat Jože Duhovnik. Volilna udeležba je bila 51,6-odstotna. Uradni izidi bodo znani v sredo.
Novi rektor Svetlik pravi, da je z izvolitvijo zadovoljen, saj je bil odziv volilnih upravičencev "na ravni običajnega in ker je bila zmaga prepričljiva". Zdaj pa je pred njim delo, je napovedal.
Najprej se bo lotil pregleda stanja na univerzi in rektoratu, sestaviti bo moral tudi svojo ekipo, je dejal.
Rektorski položaj bo prevzel 1. oktobra.
Kdo bodo prorektorji?
Glede izbora prorektorjev je dejal, da mora najprej pogledati seznam kandidatov, se z njimi pogovoriti in videti, ali lahko najdejo skupni jezik. Če ne bo dovolj dobre izbire, bo moral predlagati še koga, je pojasnil Svetlik. Senat ljubljanske univerze je potrdil seznam kandidatov za prorektorje za mandatno obdobje 2013-2017. Štiri prorektorje bo izbral Svetlik.

Volilno telo
Volitev novega rektorja za obdobje 2013–2017 se je lahko udeležilo slabih 3.000 zaposlenih na članicah univerze in okoli 550 študentov elektorjev. Po statutu ljubljanske univerze rektorja za dobo štirih let volijo visokošolski učitelji, znanstveni delavci in visokošolski sodelavci, zaposleni na univerzi.

Študentski svet odrekel podporo obema
Volilno pravico imajo tudi študenti, ki jim pripada ena petina glasov od skupnega števila zaposlenih. Študentski svet univerze je konec maja odločil odreči podporo obema kandidatoma, ker naj ne bi ponudila konkretnih odgovorov na zelo preproste težave. Mnenje študentskega sveta pa ni zavezujoče za študente elektorje.

Jože Duhovnik, nekdanji direktor Litostroja Holdinga in ustanovitelj neparlamentarne Krščansko demokratske stranke (KDS), je za rektorja neuspešno kandidiral že pred štirimi leti. Duhovnikov program je slonel na akademskih vrednotah, odličnosti v znanosti in umetniški ustvarjalnosti ter urejenem delovanju univerze kot celote.
Hribar: Svetlik je najboljši sopotnik
Predsednik upravnega odbora ljubljanske univerze Janez Hribar od novoizvoljenega rektorja pričakuje predvsem "nadgradnjo sodelovanja in reševanje problemov, ki jih ima univerza". Kot je izjavil, je Svetlik njihov "najboljši sopotnik", ker gre za izkušenega človeka, ki je opravljal tudi funkcijo dekana in je po vseh merilih lahko dober vodja članic univerze.

Kot pravi, je bila odločitev volivcev in elektorjev danes več kot prepričljiva. "To, da pričakujem dobro sodelovanje upravnega odbora in novega rektorja, je najmanj, kar lahko," pravi Hribar.

Glede na to, da sta s Svetlikom že sodelovala v preteklih letih, ko je bil Hribar tudi predsednik upravnega odbora, Svetlik pa prorektor univerze, si Hribar želi, da iz teh izkušenj "nadgradijo to sodelovanje in rešujejo probleme" univerze.

Studio ob 17h: Kandidata z ljubljanskega rektorja
Studio ob 17h: Kandidata z ljubljanskega rektorja