Slovenija

Poudarki

  • Prejel je državno odlikovanje zlati red za zasluge
  • Stanovnik: Kavčič je imel veliko smisla za geopolitično razmišljanje
Niko Kavčič
Kavčič je organiziral združitev bank v Sloveniji v okviru Ljubljanske banke. Foto: BoBo
Niko Kavčič
Kavčič je prejel tudi državno priznanje. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Umrl je Niko Kavčič

Dodaj v

Umrl je Niko Kavčič

Bil je generalni direktor centrale Narodne banke v Ljubljani
4. november 2011 ob 08:38,
zadnji poseg: 4. november 2011 ob 09:48
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

31. oktobra je umrl Niko Kavčič, starosta slovenske politike in bančništva. Star je bil 96 let.

Njegov nečak Blaž Kavčič, predsednik državnega sveta, je pojasnil, da je želela družina informacijo o smrti Nika Kavčiča ohraniti zase, tudi pogreb bo v najožjem družinskem krogu.

Kavčič se je rodil 7. decembra 1915 v Škofji Loki. Leta 2006 je prejel državno odlikovanje zlati red za zasluge, ki mu ga je podelil tedanji predsednik republike Janez Drnovšek. Odlikoval ga je za njegovo partizansko delovanje na Gorenjskem, ki se je začelo leta 1941, še posebej za njegov spopad z gestapom in za povojno graditev gospodarske in finančne samostojnosti Slovenije, zaradi česar je bil leta 1973 kot somišljenik liberalne usmeritve v slovenski politiki odstranjen in upokojen, je zapisano na portalu Gorenjskega glasu.

"Gospod Kavčič je veliko storil za to, da je bil slovenski finančni in gospodarski sistem dovolj trden, dovolj močan, da je lahko prešel tudi nevarna obdobja in potem v novih pogojih uspešno zaživel," je po vročitvi odlikovanja o Kavčiču med drugim dejal Drnovšek.

Deloval je za samostojno Slovenijo
Kavčič, po partizansko Gorazd, je tudi s svojo vlogo pri objavi političnega dnevnika odstranjenega predsednika slovenskega izvršnega sveta Staneta Kavčiča vplival na širino osamosvojitvenega gibanja v Sloveniji.

Kavčič je deloval na gospodarskem področju. Leta 1937 se je zaposlil v Kreditnem zavodu za trgovino in industrijo v Ljubljani in pozneje v Beogradu. Leta 1941 se je vključil v NOB, od leta 1942 je delal v partizanski tehniki in bil med vodilnimi v varnostni službi na Gorenjskem.

Leta 1972 so ga odstavili z vrha Ljubljanske banke
Do leta 1955 je delal v gospodarskem oddelku Udbe. Za tem pa se je vrnil v bančniške vode. Med letoma 1955 in 1963 je bil direktor Komunalne banke Ljubljana, med letoma 1960 in 1963 tudi generalni direktor centrale Narodne banke v Ljubljani. Do leta 1965 je vodil Splošno gospodarsko banko SRS, nato pa je bil namestnik generalnega direktorja Jugobanke v Beogradu, predsednik Združenja bank Slovenije (1967) in generalni direktor Kreditne banke in hranilnice Ljubljana (1969-1972). Kavčič je organiziral združitev bank v Sloveniji v okviru Ljubljanske banke.

Leta 1972 je bil odstavljen z vrha Ljubljanske banke, postal je disident in konec 80. let tudi politični mentor tedaj perspektivnih mladincev Janeza Janše in Igorja Bavčarja. Med letoma 1972 in 1990 je bil v politični nemilosti.

TV Slovenija je pred leti pripravila tri dokumentarne oddaje o slovenski ekonomski politiki po 2. svetovni vojni. V njih je Niko Kavčič razkril do zdaj javnosti manj znano ozadje dogajanja po vojni. Avtorica oddaj je Ljerka Bizilj.
Oglejte si jih na:
-
Vzporedna ekonomija 1. del
- Vzporedna ekonomija 2. del
-
Vzporedna ekonomija 3. del

Izdal avtobiografijo: Pot v osamosvojitev
Kavčič je bil torej zaslužen za izdajo Spominov Staneta Kavčiča, ki sta jih pripravila Janez Janša in Igor Bavčar. Leta 2001 je izdal obširno avtobiografijo z naslovom Pot v osamosvojitev.

Njegov zadnji odmevnejši nastop v medijih je bil februarja lani, ko je izjavil, da je treba zamenjati vodstvo LDS-a in da določeni krogi razmišljajo o osvežitvi levice in celo o poskusu zamenjave premierja Boruta Pahorja. Nezadovoljen je bil s stanjem v celotni koalicijski in vladni strukturi, ki vodi državo.

Predsednici LDS-a Katarini Kresal je nasprotoval že vse od začetka, ob aferi Baričevič pa je dejal, da je ta dokončno razgalila vse navezave politike in kapitala, nabranega v slovenski tranziciji. Takrat je opozoril, da se je politika podvrgla kapitalu.

Stanovnik: Kavčič je imel veliko smisla za geopolitično razmišljanje
"Vsi mi z ozirom, da smo dolgo ali pa predolgo živeli, smo imeli v svojem življenju določene faze. So določene stvari, ki jih je Niko Kavčič v svojem življenju opravljal, ki so vse pohvale vredne," je za MMC povedal predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja Janez Stanovnik.

"Niko Kavčič je bil človek, ki je imel veliko smisla za geopolitično razmišljanje. Marsikatere njegove sugestije so bile vedno strateške in hvale vredne. Nekatere stvari, ki jih je pa v udbi počel, pa jaz nisem odobraval, in on je to vedel. To sem mu direktno povedal. Rekel sem: To, da ste v udbi vršili vzporedno ekonomijo, ki ni spoštovala državnih, deviznih in zunanjih trgovinskih predpisov, da ste imeli svoje fonde, iz katerih se ni financirala samo normalna policijska aktivnost, ampak aktivnost tajne policije, s tem se jaz nisem mogel strinjati. To je primer z mnogimi mojimi vojnimi tovariši. Med partizani obstoji ena osnovna solidarnost. Svojega vojnega tovariša bom branil do zadnjega, to pa ne pomeni, da se z vsem, kar je počel, strinjam," je še pojasnil.

An. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
jast123
# 04.11.2011 ob 08:55
Pri takšnem številu novinarjev in pri takšni informacijski podpori, se mora MMC RTVSLO, sklicevati na Požarreport.
Sram naj vas bo!!!!
hombre
# 04.11.2011 ob 09:18
Glede na napisano, je očitno deloval kot zaveden Slovenec, kar je spoštovanja vredno.

Naj počiva miru.
aksal
# 04.11.2011 ob 09:19
Res žalostno kako se najdejo zdaj ljudje, ki pljuvajo po pokojniku samo zato, ker je bil partizan in komunist, pa čeprav so po možnosti zdaj prvič slišali zanj!

Nedolgo nazaj, ko je umrl nekdo iz nasprotne politične opcije, pa so pisali hvalospeve o njem. Jaz sem za časa življenja bil proti njemu in imel marsikatero krepko čez njega za reči, sem pa zmožen toliko dostojanstva, da ga takrat po smrti nisem pljuval in pisal nestrpne komentarje proti njemu.

Naj oba počivata v miru.
yanker
# 04.11.2011 ob 09:15
Se še spomnim dokumentarcev kjer je razlagal kako so nastale Luka Koper in ostala slovenska podjetja...
hrgotax
# 04.11.2011 ob 08:49
Niko Kavčič, počivaj v miru.

redline:

od Požareporta je težko pričakovati natančnejšo opredelitev pokojnikovega vpliva na slovensko politiko. V stavku je namreč tipično tračarska besedna zveza NAJ BI. In pri njej običajnbo ostane.
hrgotax
# 04.11.2011 ob 09:30
MIRNČAN:

Beogradu se je prvi uprl njegov brat, Stane Kavčič. Zato so ga tudi "rezali" kot predsednika slovenske vlade. Bil je enostavno preveč napreden za takratne okorele partijske strukture.
yanker
# 04.11.2011 ob 09:29
@MIRNČAN
Tisto je bil Stane Kavčič!
štamprle
# 04.11.2011 ob 10:19
gameby, a ti tudi ponoči komuniste sanjaš?

Kar se Nika Kavčiča tiče priporočam, da preberete njegovo knjigo. Dečko je naredil neko svojo zgodob in po mojem mišljenju tudi gospodarsko podstat, na kateri smo lahko gradili po samostojnosto oz. katero so nam tako zvani "osamosvojitelji tajkuni" na koncu pokradli. Kar so dobrega za Slovenijo storili Stane Kavčič, Niko Kavčič in mogoče še kdo, noben za njimi ni. Večinoma so vse pokradli, kar je iz prejšnjega sistema nastalo, danes imamo pa izropano neperspektivno državo, ki se sesuva sama vase.
Binder Dandet
# 04.11.2011 ob 09:43
"Predsednici LDS-a Katarini Kresal je nasprotoval že vse od začetka"

Blaž Kavčič, predsednik državnega sveta, je njegov nečak.
Bivši uporabnik
# 04.11.2011 ob 08:50
Gospoda (množina), ki ste napisala prve komentarje: vi ste žalostna slika duševnega stanja slovenske družbe...
Bik
# 04.11.2011 ob 10:32
Niko Kavčič je človek prejšnjega režima. Je pa eden redkih, ki kar v treh dokumentarnih oddajah povedel precej o delovanju Slovenske udbe v zvezi z črnimi fondi. Glede na njegove pričevanje je tedaj Slovenska udba, kar precej prikrivala Beogradu in skrbela za razvoj v Sloveniji.
amigo
# 04.11.2011 ob 13:39
Dragi Binder Dandet!

Tudi ti si med tistimi, ki verjamejo da je seznam udba.net zanič. Menda naj bi bil celo ponarejen, kar je praktično nemogoče izvesti. Ko sem primerjal meni znane junake udba.net in zapise, kakor tudi druge podatke pridobljene iz drugih virov sem ugotovil, da ta seznam pove več o našem dogajanju kot vsi mediji in zgodovinske knjige. Pri nekaterih znanih politikih, županih in znanih tajkunov sem našel cele sezname kaznivih dejanj in na koncu SDV izbrisano. Te dobrovoljce so udbaši očitno prisilili v sodelovanje in so jih izsiljevali. Če ne bi pristali bi pa šli v zapor. Ti je zdaj mogoče bolj jasno zakaj se lahko pri nas nekaznovano na veliko krade. Seveda ne vsi, ampak samo pravi. Zato ker po osamosvojitvi nismo udbašem-partijcem preprečili, da bi še dalje ropali in kradli. Kdo je to preprečil? Sam Bučar, ki je rekel da se lahko komunisti lustrirajo samo preko njegovega trupla. Ta isti Bučar se je pred dnevi javno pridružil Jankovičim podpornikom. Ti je zdaj jasno koliko je ura in zakaj je tako kot je. Po 20 letnem poneumljanju ljudstva, smo prišli tako daleč, da lopovi nastopajo brez mask in kradejo pri belem dnevu.
jast123
# 04.11.2011 ob 09:33
Predsednici LDS-a Katarini Kresal je nasprotoval že vse od začetka

A kako se je že pisal njen protikandidcat za predsednika? A ja, tudi Kavčič.

Drugače je bil pa pokončen človek. Tudi če se nisi vedno strinjal z njim, si ga spoštoval.
BK50
# 04.11.2011 ob 09:56
Novinar An.Ma., če lahko vsak kvazi glasbenih v Sloveniji že zahteva, da se mu komentarji zaklenejo, bi bilo tu to NUJNO. Zakaj?
Ker so na forumih pretežno polpismeni onanisti, ki pljuvaju po vsem in po vsakomur, za svojih 5 minut "slave". Doma ali v službi so cel dan priklopljeni na računalnik, po možnosti s čipsom in pivom v roki ter trosijo svoje nebuloze po forumih in smetijo temo. Nihče nima pojma o kom in kaj piše (šport,kultura, umrli,...), važno je, da piše. Kar pa je najboj žalostno je pa to, da je njihov nivo komuniciranja in udrihanja, na nivoju najnižjih skupin evolucijskega razvoja. Torej, če se imate za kredibilen portal, bi morali vedeti kaj več o pieteti umrlih ter to tudi upoštevati! Hvala in lp.
kravakonj
# 04.11.2011 ob 08:45
Saj ti piše, velik.
petrovc01
# 04.11.2011 ob 10:31
redline:

To je človek, ki je postavil na noge: NLB, splošno plovbo, emono, kraški zidar, delno tudi elan, ...
To je človek, ki bi nam bil lahko vzor. Guru če hočeš. Danes pa imaš direktorje ala: Nevenka Pergar, Igor Bavčer, Andrej Lovšin, Viktor Baraga, familja Šrot, Hilda Tovšak, Zdenko Pavček, Bine Kordež, Ivan Zidar,....
Zanimivo, da so to večinoma desna -SDS- zalega.....
MIRNČAN
# 04.11.2011 ob 09:22
A ni on tisti ki se je prvi uprl diktatom iz Beograda? Če se ne motim je eden glavnih pri cestni aferi bil takrat. Upam da nisem kaj zamešal.
Počivaj v miru,ker o pokojnih vse dobro.
kačon
# 04.11.2011 ob 13:34
Komunjari ga bodo pljuvali, ker z njimi ni več pihal v isti rog. Taka je usoda njihovih bivših prvoborcev. Če si pošten nisi zanje. Biti moraš baraba do zdnjega diha. R.I.P
Toming
# 04.11.2011 ob 11:46
Ne gre vse metati v isti koš, Niko je vseeno imel malo več soli v glavi, kot nekateri drugi dinozavri okrog njega, ki jih še danes ne premakneš niti za milimeter. Pač človek še iz časa Franca Jožefa, torej časa predbalkanizacije.

Sožalje bljižnim.
Urko
# 04.11.2011 ob 09:28
Do svoje smrti naj bi imel velik vpliv na dogajanje v politiki

Torej, mogoče je imel vpliv, mogoče ga ni imel. Ampak verjetno ga je imel. Ali pa morda ne.

Dajte no RTV... tu in tam kakšen kvaliteten članek podprt z vašim lastnim raziskovanjem ne bi bil nič slabega.
amigo
# 04.11.2011 ob 12:55
Leta1969 sem šel preko zavoda za zaposlovanje po srednji šoli delat v Nemčijo preko Strojne tovarne Trbovlje in Rudisa.
Šele s teh dokumentarcev sem zvedel, da sem tedaj delala za udbo

Udba je bila očem skrita partija. Vsi smo delali za Partijo bolje rečeno za udbo. Partija je bila teorija, udba pa praksa. Partija-udba je v tujini ustanovila na stotine firm. Pa to ne v Moskvi ampak v gnilem kapitalizmu (Trst, Dunaj, Pariz, Muenchen itd.). Ogromno teh firm je bilo registriranih na naše zamejce. Naša podjetja, so lahko izvažala ali uvažala samo preko export-import firm, ki so bile v lasti udbe. Tako so lahko svojiemu ljubljenemu delavskemu razredu jemali po mili volji. Če malo pogledate seznam udba.net boste na njem našli večino naših tajkunov in drugih bogatašev. Vprašanje je samo, če so še vedno pod kontrolo ali pa so se osamosvojili. Koliko denarja so vodilni tovariši pokradli in ga naložili v tujini bomo težko kdaj zvedeli. Deloma se je ta denar že vrnil ali pa se bo vrnil za nakup državne srebrnine. Nedvomno je največ pokradel kleptoman Tito. Za njega se domneva, da ima v švicarskih bankah najmanj dve milijardi dolarjev. Zakaj imajo Jovanko v nekakšnem hišnem zaporu v Beogradu? Zato, ker se tolovaji bojijo, da bi tovarišica Jovanka dvignila Titov naropan zaklad.
noprou
# 04.11.2011 ob 10:20
tisti film o Niku Kavčiču bi lahko ponovili - stvar je res zanimiva
jast123
# 04.11.2011 ob 09:31
Mirnčan,
tisto je bil Stane kavčič
Matej037
# 04.11.2011 ob 09:20
Tudi sam se spomnim tistega dokumentarca kako so se v partiji odločali, kje bo nastalo kakšno podjetje in kako. Kar zgrozil sem se, s kakšno lahkoto so sprejemali takšne odločitve.
No ja, ker se o mrtvih naj ne bi povedalo nič slabega, bom zadržal zase, kaj si mislim o njem in njegovi tovarišiji.
Binder Dandet
# 04.11.2011 ob 13:18
@amigo:
Nekaj pripomb.

Sama pojavitev na seznamu udba.net ne pomeni nič. Si šel konkretno gledat, kakšne šifre majo ti tajkuni pa imaš v mislih to, ko govoriš da so na seznamu al so samo na seznamu z nerazloženimi šiframi? Na tem seznamu je milijon oseb, med njimi sta tudi moj stric in pa moj oče, oba rezervna oficirja v JLA s šiframi, ki niso nikjer opisane. Sta se čudla, ko sem jima pokazal zapise.:D No, sklepamo, da sta na seznamu zarad vloge v JLA.

Domneva o Titovem 2 milijardnem premoženju je pa po moje prej neresnična kot resnična. Če bi Jovanka imela dostop do 2 milijard $, bi se do tega denarja že zdavnaj dokopale oblasti. Verjameš, da bivši Miloševićev režim ni bil sposoben izvrtat takšne informacije iz nje, če bi obstajala? Jaz ne.
nevem
# 04.11.2011 ob 10:51
Če vzamemo polpreteklo obdobje kot dejstvo, bi bilo stanje v RS ob prehodu v "demokracijo", brez njega in nekaterih njemu podobnim, neprimerljivo. Morda celo takšno, da bi bila že misel na osamosvojitev iluzorna.
Ti gentlemanski fajterji so za Slovenijo takrat napravili več kot marsikdo, ki se danes trka po prsih. Da ne govorim o nečaku.
Počivaj v miru.
virgino
# 04.11.2011 ob 09:53
šef udbaškega finančnega sektorja je bil...vofdil je paralelno gospodarstvo, iz katerega se je napajala komunistična elita...

in tako je postavil temelje za vse tole..
luc13
# 04.11.2011 ob 11:19
amigo, niko ni last sorodstva, njegova želja je bila, da se poslovi brez publicitete in v krogu najožjih...
espero
# 04.11.2011 ob 22:59
Nekaterim še ni jasno , kdo je to bil. Že nekaj časa berem njegovo knjigo , vredno jo je prebrati , od otroštva do osamosvojitve Slovenije. Za njega lahko rečem da je bil fenomen slovenske politike. Deloval je iz ozadja , pri njem nisi bil prepričan ali je večji politik ali ekonomist. Imel je velik vpliv na gospodarstvo in politiko Slovenije. Lahko smo gledali tudi njegov feljton na tv , o časih ko je Ljubljanska banka kot prva za železno zaveso odprla svojo banko na zahodu-v Nemčiji.! Denarne bančne rezerve Slovenije je prenakazoval v tujino brez vednosti Beograda. Skratka , človek brez primere v Sloveniji. Morda je naredil za Slovenijo največ od vseh. Zgodovina bo sodnica. G Niko Kavčič počivajte v miru.
tupamaross
# 04.11.2011 ob 20:26
V zadnjih dvajsetih letih je praktično vse uničeno, kar je v
njegovem času bilo zgrajeno. Z vsem spoštovanjem do
vseh takih ljudi,vendar se moramo zavedati,da si tagega
človeka le nerodno pogledal pa si končal v arestu.

Moje iskreno sožalje njegovi družini in njegovim tovarišem,
on pa naj končno počiva v miru.
Bik
# 04.11.2011 ob 11:20
Leta1969 sem šel preko zavoda za zaposlovanje po srednji šoli delat v Nemčijo preko Strojne tovarne Trbovlje in Rudisa.
Šele s teh dokumentarcev sem zvedel, da sem tedaj delala za udbo
skimija
# 04.11.2011 ob 11:17
počivaj v miru!!! hvala za storjeno.
Zdravko Vatovec
# 06.11.2011 ob 07:26
Citat:
"Niko Kavčič je bil človek, ki je imel veliko smisla za geopolitično razmišljanje."

To pa. A si nista z Borisom Kraigherjem pomagala?

Med drugim sta ustanovila v Kopru VinoKoper, ki še dela; Fructus Koper; Autocommerce Koper, verjetno tudi Ribiško zadrugo Koper.
In kaj so te firme delale?
Nad slovenskimi Istrani so 25 let zganjali Italijani/fašizem
besno NACIONALNO BONIFIKACIJO.
Nakar so zadeve prevzeli gornji tovariši in njihove firme -
in nadaljevali: to je bila
SOCIALNA BONIFIKACIJA VSEH ISTRANOV.

Odšlo je ok. 20-25% slovenskih Istranov v najboljših letih.
To je pomenilo ok.5-6 tisoč manj delovnih mest;
okoli tritisoč stanovanj ni bilo potrebnih,
pa vrtcev, pa šolskih klopi itd.itd.

Kdo ve, ali je avtorju citata njegova istrska hišna pomočnica
kdaj potožila, kaj se je dogajalo med ljudmi v istrskih vaseh?
teic
# 04.11.2011 ob 22:25
Če bi ga poslušali pred leti, da je potreben privaten kapital za dokapitalizacijo Ljubljanske banke, bi davkoplačevalci privarčevali kar 1. miljardo ali še več €....

Počivaj v miru g. Niko Kavčič!
umilave1
# 04.11.2011 ob 15:26
Velika moralna avtoriteta. Počivaj v miru.

Že v osnovni šoli so nas učili: Slovenski liberalizem 1969-72. V tistih časih so se pojavile ideje za usmeritev k bolj tržnem gosopodarstvu: zasebni kapital, ustvarjanje dobička, povezovanje(Jugoslavija kot most med zahodom in vzhodom), privatna podjetja. Žal je bila takratna partijska oblast precej okorela, nenapredna, imeli so strah pred izgubo nadzora nad elementi države SFRJ. Zato je odstavila Staneta in Niko Kavčiča ter ju dala v politično izolacijo. Tito je začel (spet) vladati s tršo roko s pomočjo Edvarda Kardelja, ki je eden glavnih krivcev za razpad gospodarstva SFRJ. Zaradi nove ustave leta 1974, ki je uvedla TOZD, SOZD in OZD(organizacije združenega dela) , ki je zaradi kompliciranosti povzročila gospodarsko krizo v državi v kombinaciji s svetovno recesijo takrat. V letih 1955-1972 je imela SFRJ soliden gospodarski razvoj, čeprav je temeljil na planskem gospodarstvu(vse je bilo določeno-koliko izdelati, plačni razredi, kam bo denar odtekal,..) Besede kot so konkurenca, dobiček, borza v Jugi niso obstajale.

Slovenija je bila v tistih letih z naskokom najbolj razvita republika. Imela je kar 2,5x večji BDP od Srbije in je bila takorekoč predstavljal najrazvitejši del države. A ker je takrat veljalo plansko načrtovanje je bil življenjski standard ljudi ne glede na razvitost republik in produktivnost delavcev le-teh približno izravnan. Zato je veliko ustvarjenega kapitala iz Slovenije in tudi Hrvaške odtekalo v smeri menj razvitih predelov države. Kljub velikim vlaganj v te predele se dejanske razvojne razlike med republikami niso bistveno zmanjšale. Zadolženost celotne države pa je začela skokovito rasti kljub izčrpavanju Slovenije in Hrvaške.
Poslanec takratne skupščine (bil je iz Črne Gore) je enkrat izjavil Sloveniji: Na vas je, da dajete, na nas pa da trošimo kot znamo.

Še nekaj zanimivosti:
-Tito je letno zapravil za priližno 3 letne proračune Črne Gore denarja.
-JLA je porabila veliko državega denarja, da je resno trpelo gospodarstvo.(nekdo je takrat izjavil: Vojska je slon, ki veliko žre, a malo kaka.)
-1972 je bila odprta prva avtocesta v SFRJ: Vrhnika-Postojna
-ob odstavitvi Kavčiča se je odvijala cestna afera, ko zvezna vlada iz Beograda ni hotela Sloveniji podeliti mednarodnih kreditov za gradnjo (avto)cest.

To nisem napisal zato, da se bomo delili in kregali nea ene in druge, ampak za razumevanje tistih časov za mlajše ljudi. Niko in Stane Kavčič sta bila človeka odličnih razvojnih idej, vendar sta bila za partijsko oblast pred svojim časom.
šurda
# 04.11.2011 ob 14:59
Počivaj v MIRU Niko Kavčič,oče Ljubljaske Banke !
in še mnogo več !,genij svojega časa,ki je pomagal
na noge spraviti Slovensko gospodarstvo !
gregiaon
# 04.11.2011 ob 11:19
Počivaj v miru !!!!
Aaron
# 04.11.2011 ob 09:20
V življenju je sicer igral dvojno vlogo, a sedaj naj počiva v miru.
juventina10
# 04.11.2011 ob 16:04
Vsak vidi svojo resnico in vsak dela nekaj narobe in nekaj prav, predlagam pa , da si preberete knjigo Tito brez maske-dobro čtivo , veliko novega o vojni v Jugoslaviji in zaveznikih, ter predvsem povojna zgodovina naše bivše in sedanje države.
amigo
# 04.11.2011 ob 11:13
Naj počiva v miru! Postavlja se mi pa eno vprašanje. Človek je očitno last sorodstva. Ne vem zakaj so hoteli skriti njegovo smrt in s tem onemogočiti gotovo številnim, da bi ga spremili na njegovi zadnji poti. Kot vsak človek je naredil marsikaj dobrega, pa tudi slabega. Kam vodi vedno večja odtujenost med ljudmi?
rdečinavijač
# 04.11.2011 ob 11:11
bik- udba in komunisti so skrbeli zase...

Pa tudi za ljudstvo.

Tile novodobni manedžerji pa SAMO za svojo rit.
tupamaross
# 04.11.2011 ob 10:05
A ni ta gospod zadnjič še hotel sestavljati vladno koalicijo.
Star 96 let!?
polzaliva
# 07.11.2011 ob 12:39
Kljub vsemu boš hodil po cvetočih poljanah, kamor Kučan in Stanovnik niti slučajno ne bosta prišla.
SteVsiNeumni?
# 06.11.2011 ob 17:27
Je pa žalostno kako ga bivši komunisti ne obrajtajo več in je kar avtomatsko njihov sovražnik. Partija je res je*ba. Enkrat si, že drugi dan te ni.

Ni se izneveril svojim vrednotam in za svoje vrednote je tvegal tudi to, da so ga obravnavali kot največjo smet.

Počival v miru.
SteVsiNeumni?
# 06.11.2011 ob 17:20
Počivaj v miru.

Ne vem pa kaj Stanovnika tlačite v to novico. To je sramota in nespoštovanje do pokojnika!
vidim
# 05.11.2011 ob 18:40
Zdaj se mi pa hlače tresejo. Že vidim, da brdavs lomi veje po hosti.
Drugače ne ti meni ovčica, mogoče se vidiš v vlogi nekaj višje, ampak tvoj nastop pove vse. Poden od podna.
MIRNČAN
# 04.11.2011 ob 14:35
se opravičujem. Lapsus, zamešal sem ju.
mandan
# 04.11.2011 ob 14:05
Amigo in binder d..

ma saj mata oba prav. Ampak poglejmo kaj je kater ustvaril, to je pomembno.

In glede na prikazano iz samega dokumentarca, knjige nisem bral, mu dam kapo dol.

Bil je eden tistih, ki so postavl našo gospodarstvo v prvo ligo, medtem ko so njegovi sokolegi ali zanamci naredil iz prve lige gospodarstva prvo ligo dreka.

pa me sploh ne zanima ali je rdeč ali bel, pa četud ima kje kak greh, saj ga ma vsak. Bil je pravi človek za Slovence, in mu dajem priklon.
Slava ti.
Bik
# 04.11.2011 ob 11:15
virgino
4. november 2011 ob 10:38
Prijavi neprimerno vsebinobik- udba in komunisti so skrbeli zase...

V glavnem se strinjam s tabo.

@Binder Dandet
Hvala za linke, se splača pogledat.
Kazalo