Novinarji Informativnega programa TV Slovenija so Jadranki Rebernik namenili 21,78-odstotno podporo. Foto: BoBo
Novinarji Informativnega programa TV Slovenija so Jadranki Rebernik namenili 21,78-odstotno podporo. Foto: BoBo

Novinarji Informativnega programa Televizije Slovenija, ki so se izrekali o kandidatih za odgovornega urednika tega programa, so pozitivno mnenje dali nekdanjemu uredniku dopisništev TV Slovenija Mitji Preku. Dobil je 82,18-odstotno podporo, v. d. odgovorne urednice tega programa Jadranka Rebernik pa 21,78-odstotno. Seštevek obeh podpor je večji od 100 odstotkov, ker so upravičenci do izrekanja lahko dali podporo obema kandidatoma, je povedal Igor E. Bergant z Informativnega programa TV Slovenija.

Ne glede na izid izrekanja med novinarji informativnega programa je generalni direktor za odgovorno urednico Informativnega programa Televizije Slovenija imenoval Jadranko Rebernik. Mandat traja štiri leta in začne teči z današnjim dnem.

Kot so sporočili s Službe za komuniciranje RTV Slovenija, generalni direktor imenuje odgovorne urednike na predlog direktorja Televizije oziroma Radia. V. d. direktorja TV Slovenija Valentin Areh, ki se je udeležil predstavitve obeh kandidatov, torej Jadranke Rebernik in Mitja Preka, je po opravljenih predstavitvah in izrekanju uredništva generalnemu direktorju predlagal v imenovanje oba kandidata, saj imata po njegovem mnenju ustrezne sposobnosti in znanja za delovno mesto odgovornega urednika informativnega programa.

Generalni direktor je v kratki izjavi ob imenovanju odgovorne urednice za polni mandat zapisal, da je imelo odločilno vlogo pri imenovanju Rebernik za odgovorno urednico njeno dejavno in uspešno sodelovanje pri izvajanju Programsko-produkcijskega načrta (PPN) za leto 2022, ki ga je Programski svet RTV-ja sprejel novembra lani. Medtem ko je Prek lani ob sprejemanju PPN-ja 2022 protestno odstopil z mesta urednika dopisništev, ker se s sprejetim PPN-jem 2022 ni strinjal. "Želim si, da bi sodelavci informativnega programa z Jadranko Rebernik dobro sodelovali in da bi še naprej ustvarjali tako bogat program, kot ga te dni lahko spremljamo na Televiziji Slovenija," je ob imenovanju izjavil Grah Whatmough.

O obeh kandidatih se je izreklo 72,66 odstotka upravičencev

Novinarji so sicer še pred oddajo svojega mnenja oba kandidata vprašali, ali bosta, če ne dobita večinske podpore, odstopila od kandidature. Prek je zagotovil, da bo to storil, Rebernik pa je napovedala vztrajanje pri kandidaturi, tudi če ne dobi pozitivnega mnenja.

Upravičencev do izrekanja mnenja o obeh kandidatih je 139, glasovanja pa se je udeležil 101 upravičenec oz. 72,66 odstotka. Štiri glasovnice so bile neveljavne.

Podporo enemu od kandidatov je dalo 89 upravičencev, oba pa jih je podprlo osem.
Odgovorne urednike programov po zakonu o Radioteleviziji Slovenija imenuje in razrešuje generalni direktor na predlog direktorja radia oziroma televizije.

Če direktor televizije predlaga v imenovanje generalnemu direktorju za odgovornega urednika kandidata, ki ni dobil pozitivnega mnenja večine programskih delavcev v uredništvu, ima večina programskih delavcev v uredništvu pravico predlagati v imenovanje generalnemu direktorju kandidata, ki je dobil njihovo pozitivno mnenje, o čemer obvestijo programski svet zavoda. V tem primeru generalni direktor izbere kandidata po pridobitvi soglasja programskega sveta, ki mora najpozneje v 15 dneh po prejetem obvestilu razpravljati in odločiti, ali da soglasje enemu, obema ali nobenemu od predlaganih kandidatov.