Kapelica je že več let osrednje prizorišče manifestacije rusko-slovenskih odnosov (na sliki podpredsednica dume Ljubov Sliska) Foto: EPA
Kapelica je že več let osrednje prizorišče manifestacije rusko-slovenskih odnosov (na sliki podpredsednica dume Ljubov Sliska) Foto: EPA
Dimitrij Rupel (levo) in Sergej Lavrov
Rupel in Lavrov dobrih odnosov med državama zaradi odsotnosti slednjega pod Vršičem nista mogla potrditi. Foto: EPA
Ruska kapelica
Ob kapelici se tradicionalno srečujejo predstavniki pravoslavne in katoliške veroizpovedi. Foto: EPA
Slovesnost pri Ruski kapelici

Slovesnosti se je udeležila šestčlanska delegacija ruske dume pod vodstvom prve podpredsednice Ljubov Sliske, medtem ko je zgornji dom ruskega parlamenta, svet federacij, zastopal predsednik odbora za znanost, izobraževanje, zdravstvo in ekologijo Sergej Šebeglin. Med visokimi političnimi predstavniki iz Slovenije so bili tudi predsednik državnega zbora France Cukjati, predsednik vlade Janez Janša in nekdanji predsednik Milan Kučan.

Rupel želi nadaljevati dobre odnose
Na tradicionalni slovensko-ruski slovesnosti v spomin na ruske ujetnike, ki so v nemogočih razmerah med 1. svetovno vojno gradili vršiško cesto, je zbrane poleg Sliske nagovoril tudi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, sicer častni gost letošnje prireditve.

"Letos 25. maja je minilo petnajst let, kar sta Slovenija in Rusija vzpostavili diplomatske odnose. Želimo si, da bi bilo še naprej tako, kot je bilo zadnjih 15 let," je v nagovoru poudaril Rupel. Ob tem je povedal, da si Slovenija v prihodnje želi tvornega sodelovanja z Rusijo tudi pri reševanju statusa Kosova.

Slavnostni govornik je spomnil, da sta Slovenija in Rusija pobudnici Foruma slovanskih kultur in da bo Slovenija v prvi polovici prihodnjega leta skupaj z Rusijo predsedovala vrhu EU-Rusija.

Govor je imel še predsednik Društva Slovenija - Rusija Saša Geržina, na slovesnosti pa so bili prisotni tudi predstavniki Ruske pravoslavne cerkve pod vodstvom metropolita belgorodskega in starooskoljskega Ioana.

Prireditve so se udeležili vsi trije predsedniški kandidati, ki imajo največ možnosti za zmago, Mitja Gaspari, Alojz Peterle in Danilo Türk.

Zakaj Lavrova resnično ni v Sloveniji?
Sprva je bilo predvideno, da se bo slovesnosti ob kapelici udeležil tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, vendar so njegov obisk Slovenije zaradi "neodložljivih obveznosti" preložili na oktober. V javnosti so se pojavila namigovanja, da je Lavrov obisk odpovedal, potem ko je slovenski premier Janez Janša odpovedal obisk na gospodarskem forumu v Rusiji, ki je potekal 9. in 10. junija letos.

Velik pomen slovesnosti za odnose
Spominske slovesnosti pri Ruski kapelici, ki se je vsako leto udeležujejo visoki predstavniki obeh držav in cerkva, so postale pomembna tradicija v slovensko-ruskih odnosih in simbolna vez med slovenskim in ruskim narodom. Dogodek je pomemben tako za razvoj in krepitev političnega dialoga med državama kot tudi za sodelovanje v kulturi in za vzdrževanje stikov med Katoliško in Pravoslavno cerkvijo.

Že v petek so se v Kranjski Gori začele kulturne prireditve, na trgu pred cerkvijo pa je v soboto potekal koncert slovenskega in ruskega pevskega zbora, sledila je katoliška maša, ki so ji prisostvovali tudi predstavniki Ruske pravoslavne cerkve. Po nedeljskih slovesnostih je minister Dimitrij Rupel v hotelu Larix v Kranjski Gori odprl še razstavo ob 15. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Rusijo.

Trpljenje ruskih ujetnikov
Slovesnosti potekajo v spomin na nesrečo, v kateri je 12. marca 1916 snežni plaz zasul 260 ruskih vojnih ujetnikov, ki so gradili cesto preko 1.600 metrov visokega prelaza Vršič, in 60 njihovih stražarjev. Preživeli ruski ujetniki so v bližini mesta nesreče postavili leseno kapelico.

A. L.

Slovesnost pri Ruski kapelici