Za dialog so potrebni trije. Na fotografiji manjka predstavnik delodajalske strani. Foto: MMC RTV SLO
Za dialog so potrebni trije. Na fotografiji manjka predstavnik delodajalske strani. Foto: MMC RTV SLO
Generalni sekretar GZS-ja, Samo Hribar Milič o vladnih izhodiščih za oblikovanje socialnega pakta za leti 2010 in 2011

Predstavniki sindikatov so zaradi nezadovoljstva z vladnim besedilom izhodišč za socialni pakt za leti 2010 in 2011 glede nujnih kratkoročnih ukrepov za izhod iz krize ter dolgoročnih strukturnih reform protestno zapustili današnjo sejo Ekonomsko-socialnega sveta.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je novinarjem povedal, da je treba jasno povedati, ali želimo povečevati blaginjo vseh ljudi ali pa želimo z dodatnim razslojevanjem poglabljati razlike.

"Ker v paktu, ki ga je predlagala vlada, ni popolnoma nič jasno, kaj so temeljne opredelitve te vlade, smo sejo zapustili in zahtevali od vlade, da se jasno opredeli do teh ključnih vprašanj. Da bodo državljani in državljanke vedeli, pri čem so in kam gremo. Vlada se izogiba jasni vrednostni opredelitvi," je dejal Štrukelj.
Semolič: Kakšne družbe in kakšnih vrednot si želimo?
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je pred odhodom predstavnikov sindikatov s seje dejal, da se v EU-ju in tudi v Sloveniji krepi prepričanje, da je glede na krizo potreben nov družbeni dogovor, s katerim bi odgovorili na več vprašanj. Za sindikate je temeljno vprašanje, kakšno družbo želimo in kakšne vrednote bomo uveljavljali v tej družbi. "Tu je zdaj dilema - ali bomo šli po poti zniževanja delavskih pravic in vse večjega razslojevanja ali pa, za kar se zavzemamo v sindikatih, po poti družbenega razvoja in dviga pravic," je menil Semolič.

Besedilo po njegovih besedah ne daje odgovorov, kako čim prej rešiti nakopičene težave. "Vlada se mora jasno opredeliti do teh vprašanj in se ne more skrivati za tem, da ni soglasja," je opozoril.

Svetlik: Dokončne rešitve bi pomenile zanemarjanje dialoga
Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je novinarjem po prekinjeni seji dejal, da se bodo morali slej ko prej vsi skupaj spet usesti za mizo in se dogovarjati o tem. Če želi vlada spoštovati socialno partnerstvo, ne more priti na ESS z že dokončnimi rešitvami npr. o višini minimalne plače, ne da bi se partnerji dogovarjali skupaj, je poudaril minister. Država bo po njegovi napovedi socialne partnerje vnovič pozvala za mizo v želji, da se čim prej dogovorijo.

Jože Smole iz Združenja delodajalcev Slovenije je dejal, da so sindikati danes podrli visoko raven socialnega dialoga, kar bo velika težava v delovanju ESS-a. Predlog vlade tudi za delodajalce ni dober, a ni osnove za to, da bi zaradi tega prekinili tristranski dialog, je dejal. Po njegovih besedah besedilo pakta sicer ni jasno opredelilo vprašanj.

Generalni sekretar GZS-ja, Samo Hribar Milič o vladnih izhodiščih za oblikovanje socialnega pakta za leti 2010 in 2011