Stavkajoči na upravni enoti v Ljubljani. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Stavkajoči na upravni enoti v Ljubljani. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Kot pravijo, dežurni presodijo o nujnosti zadeve, stranke informirajo in usmerijo. Tiste, ki so se oglasile, so nujne storitve lahko opravile, če ni šlo za nujne zadeve, pa jih danes niso sprejeli; na lokaciji na Tobačni v Ljubljani je bilo takšnih strank dopoldne približno sto, za Bežigradom pa približno 20. Očitno pa so bili ljudje o stavki obveščeni in jih je na upravno enoto danes prišlo manj kot sicer, ugotavljajo.

Med 26 upravnimi enotami, kjer so se zaposleni odločili za tridnevno stavko, sta tudi novomeška, krška in kranjska. Načelnica Upravne enote Novo mesto Mateja Sotler Štor je pojasnila, da je delo zelo okrnjeno, saj zaposleni v času stavke izvajajo zgolj tiste naloge, ki zagotavljajo minimalni delovni proces, varnost ljudi in premoženja ali so nenadomestljiv pogoj za delo in življenje občanov ali organizacij.

Kot je zapisala, izvajajo res samo nujne naloge. Težave se po njenih navedbah trenutno še ne pojavljajo, saj zaposleni vsem strankam prijazno razložijo razloge za stavko, v primeru nujnih potreb pa storitev tudi izvedejo. Tudi na Upravni enoti Krško stavkajoči razen nujnih nalog ne opravljajo tekočega dela. Po navedbah v. d. načelnika Jurija Klakočarja danes zaradi stavke ni bilo težav, do 14. ure pa so opravili 12 nujnih nalog.

Podobno je tudi na kranjski in koprski upravni enoti. Načelnica Upravne enote Koper Nataša Likar je pojasnila, da je s predstavniki sindikata pri vhodu v upravno enoto vzpostavljeno stavkovno dežurstvo, ki stranke seznani s stavko in v upravičenih primerih omogoči, da opravijo storitev na upravni enoti.

Kot je dodala, lahko stranke v upravnih zadevah, kjer ni krajevne pristojnosti, storitev opravijo na upravni enoti, ki ne stavka. Stranke pa lahko v pretežni meri vložijo vloge tudi po pošti, elektronski pošti oz. v poštni predal, ki je pred vhodom v upravno enoto.

Poleg 26 upravnih enot, kjer so stavkali danes in bodo še v torek in sredo, so se sicer še na 15 upravnih enotah odločili stavki pridružiti le na enega od treh stavkovnih dni. Za stavko so se tako skupno odločili zaposleni na 41 od 58 upravnih enot. Po navedbah Sindikata državnih organov Slovenije stavka približno 85 odstotkov zaposlenih v upravnih enotah oz. približno 2000 zaposlenih.

Njihove stavkovne zahteve ostajajo enake kot novembra lani, ko so se za enodnevno stavko odločili na sedmih upravnih enotah. Zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev z nazivi na ministrstvu in ureditev dodatka za blagajniško poslovanje.

Začetek stavke na upravnih enotah

Predsednik sindikata Frančišek Verk poudarja, da je njihova zahteva, da se najnižje plačanim zagotovi plačilo nad minimalno plačo. Referent na upravni enoti, ko začne delati, je namreč danes uvrščen štiri plačne razrede pod minimalno plačo. Za strokovnjake z univerzitetno izobrazbo in visoko strokovno šolo, ki odločajo v upravnih postopkih, pa zahtevajo primerljivo plačilo s tistimi, ki delajo na ministrstvih. Pri tem opozarjajo na kadrovsko podhranjenosti in preobremenjenost uslužbencev na upravnih enotah, pri čemer novih zaposlenih ne dobijo.

Novembra so stavkali na sedmih enotah, a niso dosegli napredka pri izboljšanju svojega položaja, zato so se v sindikatu odločili, da poskusijo znova. V praksi se je izkazalo, da je stavka edini način, da se kar koli spremeni, sicer pač ostaja status quo, stanje, kot je že desetletje, je poudaril Verk.

"Povemo vam lahko zgolj, da se ni nič spremenilo in da nam gospodje z ministrstva za javno upravo, predvsem služba za upravne enote, že od lanskega junija obljubljajo, kako bodo uredili kadrovsko, materialno in prostorsko stisko uslužbencev na upravnih enotah," je na novinarski konferenci poudaril Verk in dodal, da odgovorni medtem ne priznavajo, da gredo neobdelane vloge zaradi razmer na upravnih enotah v desettisoče in da je nemogoče procesirati takšno količino upravnih postopkov.

"Minister za javno upravo je na TV Slovenija izjavil, da bodo zaradi stavke najbolj prizadeti občani, a je pozabil omeniti, da zaradi reševanja vlog tujcev že zdaj dolgo čakajo na razreševanje svojih zadev. Država, ki želi biti okno za tuje delavce, ki vstopajo na evropski trg, bi morala zagotoviti denar in kadre, da se prošnje razrešijo v doglednem času," je bil jasen. Zdaj se namreč veliko upravnih delavcev, ki so se sicer ukvarjali z gradbenimi ali socialnimi zadevami, ukvarja z vlogami tujcev.

Na kadrovsko, materialno, prostorsko stisko, ki jo posebej občutijo na večjih upravnih enotah, po besedah sindikalistov še posebej dejavno opozarjajo zadnjih pet let. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Na kadrovsko, materialno, prostorsko stisko, ki jo posebej občutijo na večjih upravnih enotah, po besedah sindikalistov še posebej dejavno opozarjajo zadnjih pet let. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Ministrstvo izkazuje podcenjevalen odnos do zaposlenih"

Predstavniki sindikata so opisali, da ta stavka ni enkratni dogodek, ampak so se pred tem že izrekala opozorila in izvajali enourne prekinitve dela, pogovori na ministrstvu. Vse skupaj pa ni prineslo rešitve. "Ministrstvo izkazuje podcenjevalen odnos do zaposlenih na upravnih enotah. Že leta so obveščeni o težavah na vseh enotah, premakne pa se nič, stanje se ne izboljšuje – niti glede števila zaposlenih ali plač," je povedal Dragan Stanković, sindikalist z ljubljanske upravne enote na Tobačni ulici.

"Odgovorni očitno pričakujejo, da bomo še vedno delali zgolj na etični pogon, a tega je že zdavnaj zmanjkalo," je poudaril in dodal, da so pripravljeni na pogovore, a da od ministrstva pričakujejo resne predloge.

Razburil seznam, katere so nujne naloge

Posebej so namreč razočarani nad delom službe za upravne enote, ki po mnenju generalnega sekretarja sindikata Renata Romiča ni oddelala svoje naloge. Prav tako jih je razburil seznam, katere so nujne naloge, ki jih morajo stavkajoči med stavko vseeno opravljati – ta je po navedbah sindikalistov dolg dve strani in naštete so tudi stvari, ki po njihovem mnenju ne spadajo med nujne zadeve.

V času stavke bodo zaposleni sicer opravljali nujne upravne storitve, predvsem matične in socialne postopke, mednje sodijo izdaja osebne izkaznice ali potnega lista za nujno pot v tujino, urejanje zakonskega prebivališča, izdaja dokumentov za novorojence.

Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Zaposleni množično odhajajo

Zahtevajo torej primernejše plačilo za svoje delo in razreševanje preobremenjenosti zaposlenih na upravnih enotah na nekaterih oddelkih. "Na upravnih enotah je ogromno dela, in če bi bil kader na svojih delovnih mestih tudi 24/7, ne bi mogli dela opraviti niti v enem letu. Zato zahtevamo, da se nekaj spremeni, ne le zaradi nas, ampak predvsem zaradi strank v naših postopkih," je zatrdil Slobodan Vuk, sindikalist z Upravne enote Ljubljana na Linhartovi cesti.

Opisal je, da se jim zadnje čase zaradi kopice stvari dogaja, da je na primer neka "prireditev že mimo, preden jim sploh uspe poknjižiti, da je bila vloga za prireditev vložena".

Novih zaposlenih – ne glede na številne razpise – ni oz. jih ni toliko, da bi nadomestili število tistih, ki odidejo z upravnih enot. Po Verkovih navedbah jim namreč načelniki lahko v podpis ponudijo pogodbo o zaposlitvi z zneskom, nižjim od minimalne plače, tistim z univerzitetno izobrazbo pa za 1400 evrov bruto. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Novih zaposlenih – ne glede na številne razpise – ni oz. jih ni toliko, da bi nadomestili število tistih, ki odidejo z upravnih enot. Po Verkovih navedbah jim namreč načelniki lahko v podpis ponudijo pogodbo o zaposlitvi z zneskom, nižjim od minimalne plače, tistim z univerzitetno izobrazbo pa za 1400 evrov bruto. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Sindikat vladi zato sporoča, da je bilo pet let nikoli izpolnjenih obljub več kot dovolj. Dragan Stanković je ob tem poudaril, da upravne enote po pogojih niso konkurenčne ne le zasebnemu sektorju, ampak tudi državni upravi. "Zaposleni odhajajo na druge upravne enote, ki so bližje njihovemu kraju bivanja, množično odhajajo na ministrstva, kjer imajo bolje urejene plačne razrede, čedalje pogosteje pa odhajajo v organe lokalne samouprave," je dodal.

Upravni zaostanki pa se medtem povečujejo. Že zdaj se jih je po podatkih sindikata nabralo približno 30.000, največ v Ljubljani in Mariboru.

Podporo prizadevanjem stavkajočih so izrekli tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in posamezni sindikati, člani ZSSS-ja, Sindikat Glosa, Svobodni sindikat Slovenije in Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije.

Vlada je pripravljena nadaljevati pogovore

Na ministrstvu za javno upravo medtem odgovarjajo, da se dobro zavedajo vseh izzivov, s katerimi se upravne enote spopadajo že dolga leta. Tako kot pri zdravnikih pa vztrajajo pri reševanju plačnih vprašanj v okviru celovite prenove plačnega sistema javnega sektorja.

Ob tem so pojasnili, da se mora zdaj sindikalna stran opredeliti do vladnega predloga sporazuma, ki ji je bil posredovan konec prejšnjega tedna in vsebuje tudi rešitve za izboljšanje pogojev dela na upravnih enotah.

"Vladna stran je vsekakor pripravljena nadaljevati pogovore s ciljem v najkrajšem možnem času doseči kompromisni dogovor, ki bo služil vsem, najbolj pa seveda ljudem in gospodarstvu, ki upravne storitve potrebuje za normalno poslovanje," so še dodali na ministrstvu.

Stavka na uradih upravnih enot