Zdaj, ko je referendum dovoljen, bo reforma, s katero bi se šlo v pokoj s 65. letom, odložena. Foto: MMC RTV SLO
Zdaj, ko je referendum dovoljen, bo reforma, s katero bi se šlo v pokoj s 65. letom, odložena. Foto: MMC RTV SLO
Po odločitvi ustavnih sodnikov

Odločitev je bila za zaprtimi vrati sprejeta že v četrtek, več medijev pa je že pred uradno razglasitvijo sklepa poročalo, da ustavno sodišče referenduma ne bo zavrnilo.

Sklep ustavnega sodišča lahko preberete tukaj.


Ustavni sodniki so v obrazložitvi odločitve med drugim zapisali, da z utemeljitvami vlade oz. državnega zbora ni bilo izkazano, da bi že danes zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju posegal v ustavno zagotovljeno pravico do socialne varnosti. Državni zbor je namreč zatrjeval, da, z ustavno zagotovljenih pokojnin upokojencem, po sedanjem zakonu, zaradi nevzdržnosti pokojninskega sistema, ne bo več mogoče izplačevati, kar naj bi pomenilo kršenje ustave.

Ustavno sodišče meni, da zakona ni mogoče označiti kot neustavnega samo zato, ker ga iz zunaj ustavnih razlogov ne bo mogoče izvajati, ob tem pa še dodajajo, da ustavno sodišče ne more odločiti na podlagi demografskih in ekonomskih projekcij in kriterijev.

"Upoštevanje javnofinančnih, ekonomskih in demografskih gibanj je v presoji izvršilne in zakonodajne veje oblasti. Za sprejemanje teh ukrepov nosijo odgovornost tako vlada kot DZ, pa tudi predlagatelji referenduma in volivci, ko odločajo na referendumu. Ustavnopravno pa ti ukrepi niso merljivi in jih prav zato ustavno sodišče ne more upoštevati in tudi ne sme ocenjevati njihove utemeljenosti, ker to ne sodi v njegovo pristojnost. Presoja ustavnosti namreč v nobenem primeru ne pomeni presoje primernosti, koristnosti, potrebnosti ali drugačne ustreznosti zakonske utemeljitve," so zapisali.

Več o referendumu o pokojninski reformi preberite tukaj.

Referendum bi po nekaterih predvidevanjih lahko izvedli v začetku maja, kar pa je odvisno od vložitve zahteve za izvedbo. Državni zbor mora namreč v sedmih dneh po sprejetju zahteve za referendum določiti datume, potrebne za njegovo izvedbo, vključno z referendumskim dnem. Referendumska kampanja bo potekala 25 dni, do polnoči pred samim referendumom.

Sindikalne centrale potrebnih 40.000 podpisov za njegov razpis že imajo, njihovo zbiranje pa bodo za kratek čas vseeno še nadaljevali. Če bodo volivci zakon zavrnili, pa državni zbor eno leto ne bo smel sprejeti zakona z enako vsebino.

Po odločitvi ustavnih sodnikov