Nujna medicinska pomoč v brežiškem zdravstvenem domu je imela dnevno tudi do 45 posredovanj oz. vsake pol ure eno, obravnavali pa so približno 450 prebežnikov. Foto: MMC RTV SLO/Ergo Zjeci
Nujna medicinska pomoč v brežiškem zdravstvenem domu je imela dnevno tudi do 45 posredovanj oz. vsake pol ure eno, obravnavali pa so približno 450 prebežnikov. Foto: MMC RTV SLO/Ergo Zjeci
260 zaposlitev za pomoč prebežnikom

Državna sekretarka ministrstva za zdravje Sandra Tušar je po sestanku v zdravstvenem domu Brežice povedala, da so se na sestanku zbrali predstavniki vseh zdravstvenih domov širše regije, in sicer posavskih zdravstvenih domov, novomeškega zdravstvenega doma, črnomaljskega, metliškega, kočevskega, ivanjškega, celjskega in zdravstvenih domov iz Šmarja pri Jelšah ter Šentjurja pri Celju, kot tudi predstavniki Slovenske vojske in splošne bolnišnice Brežice.

Dogovorili so se, da bi se v zagotavljanje zdravstvene pomoči za prebežnike v brežiškem sprejemnem centru, kjer so zdravstvene ekipe najbolj obremenjene, vključili tudi drugi zdravstveni domovi. Predlagali in sklenili so tudi, da v sredo začne delovati koordinacijska skupina, ki jo bo imenovalo ministrstvo za zdravje. Sklenili so tudi, da bodo sedanji izvajalci nujno medicinsko pomoč za prebežnike izvajali do vključitve novih zdravstvenih delavcev iz vse Slovenije.

Utrujeni posavski zdravstveni delavci
Direktor Zdravstvenega doma Brežice Miroslav Laktić je opozoril, da njihova ustanova hkrati z nujno medinsko oskrbo za domačine to izvaja tudi za prebežnike, ki jih oskrbujejo v ambulanti na brežiški policijski postaji, v Dobovi in v Rigoncah. Čeprav jim pomagajo okoliški zdravstveni domovi, delujejo na robu zmogljivosti, vsi sodelujoči zdravstveni delavci in prostovoljci pa so že utrujeni.

Vodja nujne medicinske pomoči v brežiškem zdravstvenem domu Mojca Pibernik je glede obremenitev zdravstvenih delavcev navedla, da so imeli dnevno tudi do 45 posredovanj oz. vsake pol ure eno, obravnavali pa so približno 450 tujcev. Na terenu imajo dnevno do 15 zdravstvenih delavcev in štiri do pet reševalnih vozil, pomagajo pa jim še madžarska Karitas, ki je pri novem dobovskem centru postavila svojo postajo, slovaški in drugi prostovoljci ter ljubljanska in celjska služba nujne medicinske pomoči.

Madžarska pomoč
V Dobovi od petka deluje ekipa osmih zdravstvenih delavcev iz Madžarske, med njimi sta dva zdravnika, dve medicinski sestri, dva bolničarja ter dva zdravstvena tehnika, ki zagotavljajo 24-urno zdravstveno službo. Ekipe madžarskih zdravstvenih delavcev se bodo menjavale, da bodo lahko čim dlje zagotavljali oskrbo beguncev.

Madžarska Karitas je v sprejemni center v Dobovo dostavila še ogrevan medicinski šotor s 100 posteljami, ki bo namenjen predvsem obravnavi najranljivejših skupin, kot so otroci in ženske. Poleg šotora so v Dobovo pripeljali tudi veliko medicinskega materiala.

Obisk predstavnikov WHO-ja
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je sprejela Luigija Migliorinija in Erin Louis Downey, posebna odposlanca za področje kriznih razmer regionalne direktorice urada Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo Zsuzsanne Jakab.

Na sestanku se je dogovorila, da bo WHO Sloveniji pomagal s koordinacijo mednarodnih nevladnih organizacij pri zdravstvenem varstvu migrantov, da bo podprl predlog za dobavo 20 nujno potrebnih reanomobilov in da bo skušal pridobiti dodatne prevajalce za komunikacijo na terenu.

Ministrica za zdravje je v nedeljo obiskala sprejemni center v Brežicah, Rigonce in Dobovo ter zbirni center nekdanje proizvodne hale tovarne Beti, zato je sogovornika tudi seznanila z zadnjimi podatki.

Poudarila je, da je število migrantov, ki prihajajo v Slovenijo, večje od tistega, ki jo zapuščajo. Razmere na terenu se sicer obvladujejo, vendar so zdravstveni delavci vedno bolj utrujeni in izčrpani. Zato bo Slovenija najverjetneje potrebovali tudi pomoč zdravstvenih delavcev iz tujine.

Odposlanca se bosta sestala še s predstavniki Visokega komisariata Združenih narodov za begunce, nevladnih organizacij (Rdeči križ in Karitas), obiskala pa bosta tudi sprejemne in nastanitvene centre v Sloveniji ter se sestala s predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj

260 zaposlitev za pomoč prebežnikom