Jakov Fak je leže zgrešil osem od osmih strelov. Foto: www.alesfevzer.com
Jakov Fak je leže zgrešil osem od osmih strelov. Foto: www.alesfevzer.com

50-sekundni ležeči strelski mrk, ki je pustil osuple vse v biatlonski karavani, še vedno odmeva. Če bi se to zgodilo kakšnemu neizkušenemu tekmovalcu iz eksotične države, bi le skomignili z rameni, a gre za nosilca medalj na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih.

36-letnik velja za enega najkonstantnejših strelcev v karavani. Njegova uspešnost v ležečem položaju je bila v tej sezoni več kot 90 odstotkov. Letos je, denimo, od 30 strelov leže do nedeljske štafete zgrešil le dva.

Ko so tarče ostajale nepokrite in v rdečem, so številni pomislili, da gre za težavo s puško ali da celo strelja v napačno tarčo.

Šokiran je bil tudi Fak sam: "Če sem čisto iskren, nimam nobenega odgovora. To se mi v življenju še ni zgodilo, da ne bi vedel, kje je napaka. Položaj je bil v redu. Tudi korekcijo sem naredil, ker je bil veter malce drugačen, pa nobena tarča ni padla. Res ne vem," je povedal Fak.

"Za vse je veliko vprašanje, kaj je šlo narobe pri Jakovu. Nastrelitev smo naredili ob rahlem vetru z desne proti levi na strelišču številka devet. Nato je prišel na strelišče štiri ob popolnem brezvetrju. Mislim, da je to tisto, saj je vse tarče zgrešil na četrto oziroma peto uro. Žal se to dogaja," je zaplet na tekmi pokomentiral trener Ricco Gross.

Fak, ki je dobil štafeto kot četrti, je v drugi predaji padel na 17. mesto. Na koncu so bili Slovenci deveti.

Fakovo streljanje in daljši pogovor z njim si lahko ogledate v priloženih videonovicah.

Šokanten razplet streljanja Jakova Faka: pet kazenskih krogov
Pogovor z Jakovom Fakom