Slovenija ima težave s poškodbami. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija ima težave s poškodbami. Foto: www.alesfevzer.com

S Črnogorkami so se slovenske rokometašice nazadnje srečale pred slabim letom dni, na zadnji tekmi prvega dela evropskega prvenstva. Na neposredni tekmi za napredovanje v drugi del je Črna gora v 44. minuti vodila za visokih osem golov (23:15), po silovitem zaključku Slovenk pa bila boljša le za zadetek (26:25). V obeh reprezentancah je bilo od tedaj nekaj igralskih menjav. Pri Črnogorkah je v kadru tudi tokrat desnokrilna igralka Jovanka Radičević, ki je tedaj zabila devet zadetkov, ni pa zato v Španiji Jelene Despotović, Djurdjine Jauković in Majde Mehmedović, ki so decembra 2020 na Danskem Sloveniji skupaj dale 14 zadetkov.

Neposredni prenosi na TV SLO 2 in MMC-ju.

Obe izbrani vrsti se bosta v nov obračun podali z novima selektorjema. Na slovenski klopi bo sedel črnogorski strokovnjak Dragan Adžić, ki je nekdaj vodil tudi izbrano vrsto svoje domovine in z njo dosegel največja uspeha. Pod njegovim vodstvom so petkove slovenske tekmice leta 2012 osvojile srebro na olimpijskih igrah ter postale evropske prvakinje. Črnogorke so pred prihodom v Katalonijo odigrale dve pripravljalni tekmi s Švedsko. Prvo so izgubile s 24:38, drugo pa s 26:31.

Oslabljene slovenske rokometašice bodo za uvod skušale presenetiti Črno goro

"Pred tekmo je moja največja dilema, ali bomo lahko nastopili v polni postavi, torej tudi z Amro Pandžić in Elizabeth Omoregie, ki imata nekaj težav s kolenom. Tudi od tega bo odvisno, kako se bomo tekme lotili. Generalno gledano sem sicer izredno zadovoljen z odnosom, ki ga kažejo rokometašice, ne glede na dejstvo, da se niti na eni skupni akciji še nismo uspeli sestati v celotni zasedbi. Izpolnjujejo vse, kar v strokovnem štabu od njih želimo. Informacije uspešno sprejemajo in jih uporabljajo na igrišču. Manjka nam le še čim več tekem s kakovostnimi tekmicami. Prve izmed njih bodo Črnogorke. Verjamem, da bomo proti njim pokazali pravi značaj, ob tem pa bili v igri osredotočeni in strpni. Tako lahko vzdržimo pritisk, ki ga z načinom igre, ki je nekoliko netipičen, vrši reprezentanca Črne gore v trenutni zasedbi. Taka igra je zahtevna za vsake tekmice, ne le za nas, seveda vse, dokler imajo Črnogorke dovolj energije, ki pa jim je v prvem krogu zagotovo ne bo manjkalo," je dejal slovenski selektor.

Adžić je sicer v Španijo popeljal 17 igralk, na vpoklic pa v domovini čaka Živa Čopi. Na tokratnem prvenstvu, na katerem prvič v zgodovini nastopa 32 reprezentanc, lahko vsaka reprezentanca na začetku prijavi 18 igralk, izmed katerih jih za vsako tekmo nato zbere 16. Vsi selektorji imajo med prvenstvom tudi možnost, da na seznamu osemnajsterice zamenjajo do pet igralk, in sicer s tistimi, ki so jih poprej uvrstili na širši spisek. Postava Slovenije za obračun s Črnogorkami bo znana na dan tekme.

"Začetka svetovnega prvenstva se izjemno veselimo. V prvem delu nas čakajo nastopi v zahtevni skupini, a ne glede na to je naša velika želja, da se prebijemo v drugi del. Z vsakimi tekmicami se bomo morale dobro boriti. Tokrat bo treba zadnjih 10, 15 minut z zadnje medsebojne tekme s Črnogorkami na evropskem prvenstvu prenesti na vseh 60 minut. Že od začetka bo treba postaviti dobro obrambo, ki jim bo preprečevala doseganje lahkih zadetkov. Na njih trenutno namreč sloni njihova igra. Če bo tako, sem prepričana o pozitivnem izidu," je pred prvo tekmo razmišljala Nina Zulić, Dominika Mrmolja pa je dodala: "Pred svetovnim prvenstvom smo se zelo dobro pripravljali. Vsa dekleta stremimo k temu, da bi svetovno prvenstvo začele na najboljši mogoči način, z zmago. Ogromno časa smo posvetili naši igri v obrambi, ki bo poleg borbenosti ključ do uspeha proti Črnogorkam."


Skupina A, 1. krog, petek ob 18.00:
FRANCIJA – ANGOLA
Ob 20.30:
ČRNA GORA – SLOVENIJA
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.

2. krog, nedelja ob 18.00:
SLOVENIJA – FRANCIJA
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.
Ob 20.30:
ČRNA GORA – ANGOLA

3. krog, torek ob 18.00:
ANGOLA – SLOVENIJA
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.
Ob 20.30:
FRANCIJA – ČRNA GORA