Johannes Thingnes Boe si je dal duška, ustavil se je tik pred ciljno črto, naredil telemark in nato le ustavil uro. Foto: Reuters
Johannes Thingnes Boe si je dal duška, ustavil se je tik pred ciljno črto, naredil telemark in nato le ustavil uro. Foto: Reuters

Pogled na končni izid moške tekme bi marsikoga spravil v razmislek, da smo spremljali norveško državno prvenstvo. Biatlonci iz te države so namreč osvojili prvih pet mest! Srebro je osvojil Sturla Holm Laegreid (+28,7), bron pa Vetle Sjastad Christiansen (+38,5).

Vetle Sjaastad Christiansen je zlato izgubil pri zadnjem postanku, vseeno je bil zadovoljen šele z drugo posamično medaljo na SP-jih (preostalih pet ima iz štafet). Foto: Reuters
Vetle Sjaastad Christiansen je zlato izgubil pri zadnjem postanku, vseeno je bil zadovoljen šele z drugo posamično medaljo na SP-jih (preostalih pet ima iz štafet). Foto: Reuters

Večji del tekme je sicer vodil Christiansen. Pred tretjim strelskim nastopom je imel več kot pol minute prednosti pred vsemi, na tem postanku je moral enkrat v kazenski krog, za njim pa sta se zapodila brata Boe, ki sta zaostajala dobrih 15 sekund. Johannes Thingnes Boe je navil na polno, na zadnjem nastopu zadel ničlo in opravil svoje. Christiansen je zgrešil dvakrat, brat Tarjei Boe pa je bil žrtev hudega tempa, saj se je moral kar štirikrat zavrteti v kazenskem krogu in tekma je bila odločena.

Števec medalj premaknil na 34
Mlajši od bratov Boe je tako na svetovnih prvenstvih osvojil že 34. medaljo in 18. zlato! Na tem prvenstvu je bil dvakrat drugi (v sprintu in mešani štafeti).

Od Slovencev je bil najboljši Jakov Fak, ki je bil pred zadnjim streljanjem 21., kljub dvema napakama na zadnjem postanku je vseeno osvojil 24. mesto. Lovro Planko je bil 39., Anton Vidmar pa 46.

"Ne morem biti zadovoljen. Ekipa se prodaja pod svojo vrednostjo. Za Jakova je bila danes dosegljiva uvrstitev petnajsterica, a je treba tudi stoje zadeti. Bilo pa je tudi zahtevno. Vreme se je med tekmo zelo spremenilo, potrebne so bile korekcije na puškah in to so tekmovalci dobro rešili. A če napadaš iz ozadja, je treba izkoristiti vsako priložnost

Trener Ricco Gross.

Fak: Trije streli so bili preveč
"Moram pohvaliti fante v servisu, ki so super opravili posel in je seveda lažje tekmovati. Danes sem grešil jaz. Vsi delamo na uspehu, a napake so del športa. Če nisi pripravljen na malo tveganja, ne gre. En zgrešen strel bi bil še sprejemljiv, trije so preveč. Ni tragično, so pa napake. Moti me predvsem zadnje streljanje, saj bi moral ostati zbran," je tekmo ocenil Fak.

"Danes sem bil v tej atmosferi zelo razigran in nekaj posebnega je tekmovati v takem. Bilo je vetrovno, streljanje pa boljše kot v soboto. Morda sem bil malce prepočasen v teku," je svoj nastop komentiral Planko, Vidmar pa je dodal: "Še ena naporna tekma. Tudi zame je bilo vzdušje fantastično, proga pa težka. Dal sem vse od sebe, a na strelišču sem imel zaradi težkega vhoda v areno kar nekaj težav z dihanjem. Prav v tej ravnini sem imel največ težav, nisem mogel slediti tekmecem in bil sem ves zadihan. Ampak gremo naprej."

Popolna norveška prevlada, Fak 24.
Biatlonke na SP-ju niso pozabile na pustno tradicijo

SP v biatlonu, zasledovalna tekma (M), 12,5 km

Končni vrstni red:                  * 
 1. J. T. BOE          NOR 32:36,9 (3)
 2. S. H. LAEGREID     NOR   +28,7 (2)
 3. V. S. CHRISTIANSEN NOR    38,5 (3)
 4. J. DALE-SKJEVDAL   NOR    54,0 (3)
 5. T. BOE             NOR  1:20,9 (4)
 6. S. SAMUELSSON      ŠVE  1:28,3 (3)
 7. M. PONSILUOMA      ŠVE  1:36,8 (4)
 8. E. STROEMSHEIM     NOR  1:42,4 (1)
 9. L. HOFER           ITA  1:47,9 (0)
10. F. CLAUDE          FRA  1:55,0 (0)
...                                   
24. J. FAK             SLO  4:04,4 (3)
39. L. PLANKO          SLO  5:36,2 (3)
46. A. VIDMAR          SLO  6:37,0 (5)
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi  

Simon še tretjič zlata
Žensko tekmo je dobila Julia Simon in je tako že ena od junakinj prvenstva, saj je na tretji tekmi osvojila še tretjo zlato medaljo. Na prvi polovici tekme ji je družbo delala rojakinja Justine Braisaz Bouchet, ki pa je na tretjem strelskem nastopu zgrešila kar dve tarči, Simon je podrla vseh pet in ostala sama v ospredju. Tudi na zadnjem strelskem nastopu je pokrila vse tarče in suvereno osvojila zlato.

Julia Simon je imela dovolj časa, da je mirno proslavila sedmo medaljo na SP-jih. Foto: Reuters
Julia Simon je imela dovolj časa, da je mirno proslavila sedmo medaljo na SP-jih. Foto: Reuters

Preboj dneva je uspel Italijanki Lisi Vittozzi, ki je prav tako podrla 19 tarč, pridobila je pet mest in osvojila srebro, Braisaz Bouchet pa je v boju za bron ugnala rojakinjo Sophie Chauveau, ki je bila četrta že na sprintu.

Lisa Vittozzi se je veselila drugega mesta. Foto: Reuters
Lisa Vittozzi se je veselila drugega mesta. Foto: Reuters

Nastopile so tri Slovenke, a brez presežka. Anamarija Lampič je kot običajno precej grešila na strelišču, morala je odteči kar sedem kazenskih krogov, vseeno je pridobila dve mesti in osvojila 28. mesto. Lena Repinc je bila 43., Polona Klemenčič pa 48.

Lampič zadovoljna s sedmico
"Proga je bila danes boljša, tudi zato, ker je bila zaprta za druge tekmovalce in bila je hitrejša. Imela sem še super smučke in kar letela sem 'po luftu'. Sama sem zadovoljna. Izboljšala sem svoj položaj in to je to. Sedem kazenskih krogov se morda sliši veliko, a zame je to v redu. Vsaj začela sem dobro, da sem obdržala stik s tekmicami in lahko šla v lov," je tekmo ocenila Lampič. "Upala sem na boljše, a mislim, da sem s 43. mestom lahko zadovoljna. Žal mi je za napake na strelišču, saj so bile moje in za to moram prevzeti krivdo," pa je dodala Repinc.

SP v biatlonu, zasledovalna tekma (Ž), 10 km

Končni vrstni red:                  * 
 1. J. SIMON           FRA 29:54,8 (1)
 2. L. VITOZZI         ITA   +46,3 (1)
 3. J. BRAISAZ BOUCHET FRA    49,3 (4)
 4. S. CHAUVEAU        FRA    57,6 (3)
 5. H. ÖBERG           ŠVE  1:16,6 (2)
 6. F. PREUSS          NEM  1:24,7 (1)
 7. L. JEANMONNOT      FRA  1:43,0 (2)
 8. E. ÖBERG           ŠVE  2:05,3 (2)
 9. M. DAVIDOVA        ČEŠ  2:21,0 (2)
10. T. TOMINGAS        EST  2:30,3 (2)
...                                   
28. A. LAMPIČ          SLO  3:51,6 (7)
43. L. REPINC          SLO  5:25,9 (4)
48. P. KLEMENČIČ       SLO  5:48,7 (4)
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi