Anthony Davis, ki je lani poleti prišel iz New Orleansa, je takole zadel najpomembnejšo trojko v karieri. Foto: Reuters
Anthony Davis, ki je lani poleti prišel iz New Orleansa, je takole zadel najpomembnejšo trojko v karieri. Foto: Reuters

Nuggetsi so se v drugem polčasu vrnili po zaostanku 16 točk. Nikola Jokić je nanizal 11 točk zapored za vodstvo Denverja s 103:102. V zadnjem napadu je Alex Caruso zgrešil trojko, Danny Green je ujel žogo, a ga je blokiral Jamal Murray. Žoga se je odbila v avt dve sekundi pred koncem.

Trener Jezernikov Frank Vogel ni imel več minute odmora, Rajon Rondo je podal do Davisa, ki je z leve strani zadel najpomembnejši met v karieri. Jokić je iztegnil roko, a je bil malce prepozen. Nikoli še ni zaigral v velikem finalu Lige NBA in morda bo imel že naslednji teden priložnost, da se bori za prestižno lovoriko Larryja O'Briena.

Davis je prispeval 31 točk, LeBron James pa je 20 izmed 26 točk dosegel v prvem polčasu. Nikola Jokić je kar 11 točk dosegel v zadnjih treh minutah srečanja, center je skupaj dosegel 30 točk. Jamal Murray jih je dodal 25, Michael Porter pa 15.

20 točk Jamesa v uvodne četrt ure
Po gladki zmagi Lakersov na prvi tekmi je bilo jasno, da bodo žilavi Nuggetsi prikazali popolnoma drugačen obraz. Niso se zastonj prebili v finale Zahoda, potem ko so nadomestili zaostanek z 1:3 v zmagah proti Utahu in LA Clippersom.

James, ki je imel na prvi tekmi težave zaradi zvitega gležnja, je dosegel prvih 12 točk za Lakerse. Že po 16 minutah srečanja je prispeval 20 točk, prednost Jezernikov pa je znašala šest točk (41:35). Sredi druge četrtine so Lakersi z delnim izidom 11:0 povedli že z 52:36 po trojki Alexa Carusa, ki je v letošnji sezoni naredil nov velik korak naprej. Nuggetsom je uspelo držati priključek in na odmor so odšli le z 10 točkami zaostanka (60:50).

Davis s trojko ob sireni popeljal Lakerse na prag finala

Nuggetsi ujeli priključek v tretji četrtini
Tudi drugi polčas so precej bolje začeli Lakersi. Danny Green je s trojko povišal na 70:54. Trener Nuggetsov Michael Malone je moral vzeti minuto odmora. Ob koncu tretje četrtine se je Denver razigral, Murray je s trojko znižal na 82:78 po 36 minutah.

Jokić zrežiral preobrat v zadnjih treh minutah
Sedem minut pred koncem so Nuggetsi tudi povedli s 87:86. Green in Rondo sta odgovorila s trojkama, nato pa je bil tri minute pred koncem izza črte natančen še Davis. Lakersi so povedli s 100:92 in Jokić je moral stopiti na veliko sceno. Najprej je zadel težek met s šestih metrov, potem je dodal dva prosta meta in še trojko, ko ga je lepo našel Murray. Minuto pred koncem je prednost Lakersov skopnela na 100:99.

Kentavious Caldwell-Pope ni bil natančen, potem pa je slab met Murrayja na neverjeten način Jokić uspel preusmeriti skozi mrežico. Prava mojstrovina Srba za vodstvo Denverja s 101:100. Davis je z lebdečim polaganjem zlahka zadel, a ni uspel pokriti Jokića, ki je rutinirano poskrbel za novo vodstvo Denverja 20 sekund pred koncem.

Davis in James se veselita desete zmage Lakersov v letošnji končnici. Izjemna naveza je že v prvi sezoni zablestela v polnem sijaju. Foto: Reuters
Davis in James se veselita desete zmage Lakersov v letošnji končnici. Izjemna naveza je že v prvi sezoni zablestela v polnem sijaju. Foto: Reuters

Vsi so pomislili na Jamesa, Rondo pa je našel Davisa
Lakersi so imeli zadnji napad. Caruso je imel odprt met za tri točke, vendar ni zadel. Green je ujel žogo, njegov met z levega kota pa je blokiral Murray in žoga se je odbila v avt. Na semaforju sta ostali še dve sekundi. Vsi so pričakovali, da bo odgovornost prevzel James. Rondo je na levi strani našel Davisa, ki se je dvignil in zadel trojko za zmago. Morda tudi za veliki finale ...

Davis: Rondo mi je svetoval, naj odločim tekmo
"Nikoli še nisem zadel tako pomembnega meta. To je konferenčni finale in ne tekma rednega dela sezone. V črnih dresih še nismo izgubili v končnici. Kobe nas gleda od zgoraj. Ni mi uspelo zaustaviti Jokića, res je blestel v zadnjih minutah. Rondo mi je rekel, naj v naslednji akciji odločim tekmo. Težko vam opišem, kakšno veselje je pri nas. Kar podrl sem Horton Tuckerja na parketu, v garderobi je noro. To je bil z naskokom najpomembnejši met v moji karieri. Res si želim prvič zaigrati v finalu, prvo sezono sem v Los Angelesu in z Lebronom sva prišla že zelo daleč. Zavedamo se, da ta serija še ni končana. Naš končni cilj pa je znan ‒ želimo osvojiti šampionski prstan," je bil navdušen Davis.

Vogel: Točno tak met bi zadel Kobe Bryant
"Nuggetsi so prava nočna mora, saj je težko izbrati pravo obrambo. Nikoli ne smeš biti prepričan, da imaš dovolj veliko prednost. Rondo in Davis sta odigrala uigrano akcijo. Točno tak met bi zadel Kobe Bryant. Ob pisku sirene bi "Mamba" zadela v ključnem trenutku naše sezone," je na novinarski konferenci povedal trener Vogel.

Nikola Jokić je bil neustavljiv v zadnji četrtini. Foto: Reuters
Nikola Jokić je bil neustavljiv v zadnji četrtini. Foto: Reuters

James: Po trojki Davisa bi se odprla streha Staples Centra
"To je bil prav poseben trenutek v karieri Davisa. Srečen sem, da sem bil z njim na parketu. Na naši zadnji tekmi pred dolgim premorom smo igrali proti Brooklynu v Staples Centru. Podal sem do Davisa, ki je imel odprt met iz tega položaja za zmago, a je malce zgrešil. Netsi so dobili tisto tekmo, a sem mu rekel, da bo naslednjič zadel met za zmago. Danes je bil njegov veliki trenutek," se je tekme, ki je bila na sporedu 10. marca spomnil James.

LeBron se še dobro spomni trojke izpred enajstih let
Tudi LeBron je že zadel trojko ob pisku sirene na drugi tekmi konferenčnega finala. Leta 2009 je Cleveland izenačil na 1:1 v zmagah proti Orlandu, a zadnji se je smejal njegov zdajšnji soigralec Dwight Howard, saj so Magici napredovali s 4:2 v zmagah. V velikem finalu je nato blestel Kobe Bryant in Lakersi so osvojili naslov s 4:1 v zmagah.

"Seveda se še zelo dobro spomnim, ko sem zadel trojko za zmago na drugi tekmi finala Vzhoda leta 2009 proti Orlandu. Tega trenutka ne moreš pozabiti. Res škoda, da današnja tekma ni bila v Los Angelesu. Po trojki Davisa bi se odprla streha Staples Centra, navijači bi ponoreli in to res pogrešamo tu v mehurčku."

Malone: Vseh osem zmag smo dosegli z obrambo
"Imeli smo lepo priložnost za zmago, a Davis je zadel trojko ob sireni. Analizirali bomo zadnjo akcijo srečanja in se pripravili na tretjo tekmo. Dvakrat smo se že znašli v zaostanku z 1:3, zdaj pa je 0:2. Naslednja tekma je ključna za nas. V končnici imamo osem zmag in osem porazov. Vseh osem zmag smo dosegli z obrambo. Tokrat sem bil zelo zadovoljen v drugem polčasu. Zelo dobro poznam svoje varovance in to jezo bodo skušali stresti na tretji tekmi," je bil precej potrt trener Malone.

"Vzdušje v garderobi je trenutno podobnemu tistemu izpred 10 dni, ko smo zaostajali proti Clippersom z 1:3. Serija še ni končana, veselim se že tretje tekme. Lakersi imajo dva izjemna posameznika, James in Davis bosta vedno našla rešitev v napadu," je ostal optimističen Jokić.

Finale, Zahod, druga tekma:
LA LAKERS (1) – DENVER (3) 2:0
105:103 (29:21, 31:29, 22:28, 23:25)
Davis 31 (11/23 iz igre, 2/4 za tri) in 9 skokov, James 26 (10/20 iz igre, 3/8 za tri) in 11 skokov, Green in Caldwell Pope po 11, Caruso 9, Kuzma 8, Rondo (9 podaj), Howard in McGee po 3; Jokić 30 (9/20 iz igre, prosti meti 11/12), Murray 25 (8/19 iz igre), Porter Jr. 15, Mo. Morris 9, Grant 7, Millsap 6, Harris, Craig in Dozier po 3, Plumlee 2.

Finale, Vzhod, četrta tekma, četrtek ob 2.40:
MIAMI (5) – BOSTON (3) 2:1

Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage.