Decembra je Luka Dončić verjetno igral najboljšo košarko v karieri. Foto: Reuters
Decembra je Luka Dončić verjetno igral najboljšo košarko v karieri. Foto: Reuters

V velikem slogu so Mavsi končali leto 2023. Ugnali so Golden State, ki jih je pred slabima dvema letoma na poti do naslova izločil v konferenčnem finalu, znova pa je blestel Ljubljančan, ki bo čez dva meseca dopolnil 25 let. ”Je sijajen košarkar. Poskusili smo z različnimi obrambami. Pokrivali smo ga mož na moža, podvajali, prevzemali, bili agresivni … Vedno je našel rešitev. Znova je bil izjemen,” je dejal trener Warriorsov in selektor ZDA Steve Kerr, ki je kot igralec in trener skupaj osvojil devet prstanov.

Zgodovinski decembrski dosežki

Letošnja statistika Luke Dončića in posebej njegova statistika v decembru. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Letošnja statistika Luke Dončića in posebej njegova statistika v decembru. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Luka je leto 2023 na lestvici najboljših strelcev NBA-ja sklenil na drugem mestu in kot tretji najboljši podajalec lige. Poleg povprečja 33,9 točke in 9,3 podaje je v statistiko do januarja vpisoval še 8,4 skoka. Izvrstne številke, impresivna pa je bila predvsem njegova statistika v decembru. Odigral je 13 tekem, Dallas jih je pet od teh izgubil, Dončić pa je prispeval po imenitnih 37,5 točke, 8,9 skoka in 11,1 podaje. Več kot 60 let ni nikomur uspelo v enem mesecu (upošteva se, da je košarkar odigral vsaj deset tekem, op. a.) doseči takih številk. Zadnji, ki je imel mesečno povprečje več kot 35 točk, osem skokov in deset podaj, je bil leta 1960 Oscar Robertson.

37,5 točke je tudi najboljši strelski izkupiček v enem mesecu v zgodovini tekaške franšize. Luka je navdušil s 50 točkami, ki jih je dal na božični dan proti Phoenixu. Toliko so jih v zgodovini Lige NBA na prestižnih obračunih 25. decembra prispevali le še trije. Vmes je na 11. zaporednih tekmah dosegel vsaj 30 točk, kar je tudi najdaljši niz katerega koli košarkarja Dallasa. Podrl je dosežek Dirka Nowitzkega po številu tekem s 35 točkami, z več kot 60 trojnimi dvojčki pa je na devetem mestu večne lestvice prehitel Larryja Birda. Na božič je tudi presegel mejo 10.000 točk, kar mu je uspelo na 358. tekmi kariere. Le šest košarkarjev je za mejnik potrebovalo manj tekem, zadnji, ki je bil ”hitrejši”, je bil Michael Jordan.

Že lansko sezono je sklenil na drugem mestu lestvice strelcev. Četrtič zapored je zaigral na tekmi All Star in bil prav tako četrtič v nizu uvrščen v prvo peterko lige. Toda izostal je ekipni uspeh, saj je Dallas presenetljivo ostal brez končnice. Po hitro končani sezoni je bil Dončić zelo jezen in motiviran za novo, odzvalo se pa je tudi vodstvo Mavsov in poleti poskrbelo za močnejši defenzivni del moštva. Že med lansko sezono je v Teksas prišel Kyrie Irving, ki z Luko tvori verjetno najbolj nadarjeno branilsko navezo v ligi. Če se lani še nista ujela na parketu, letos delujeta bistveno bolje.

Verjame, da lahko z razdalje meče še precej bolje

In tudi Mavsi imajo precej boljše rezultate. Še bolje, kot je do zdaj, pa igra tudi slovenski zvezdnik. Še dvignil je svoje povprečje točk in podaj, izboljšal pa je tudi odstotek mete z razdalje. Boljši so tudi prosti meti (79-odstotni), Kerr in Jason Kidd, ki ga vodi pri Dallasu, pa sta med drugim poudarila boljši odstotek Lukove trojke (38,5 %). ”Prepričan sem, da bi lahko izza črte metal še bolje. Lahko bi zadel še kar nekaj metov, ki jih zgrešim. Sploh, ko pridem v ritem. Je pa v košarki zelo pomembno, da si zaupaš. Sem samozavesten in verjamem v svoj met,” je ob tem dejal Dončić.

Sorodna novica Dončić: Ko utišaš dvorano, je najboljši občutek na svetu

”Je eden najboljših igralcev na svetu. O tem govorijo številke, kot smo videli, ko je na božič dosegel 50 točk in se pridružil igralcem, kot sta Bernard King in Wilt Chamberlain. Hkrati ne smemo pozabiti, kaj počne tudi v obrambi in brez žoge. Moramo le poskrbeti, da se ves čas počuti dobro, tudi, ko mu ne gre in ko počiva,” je o svojem varovancu spregovoril Kidd. Dončića že od marca pestijo težave s stegensko mišico.

Nekaj skrbi mi povzroča, saj se težave zdaj res že dolgo vlečejo,” je Luka priznal po srečanju v San Franciscu. O tem je govoril že poleti med reprezentančno akcijo, lažja poškodba je bila tudi razlog, da je decembra izpustil dve tekmi. Nasploh so imeli Mavsi v zadnjem obdobju veliko težav s poškodbami. Poznala se je odsotnost Irvinga, ki je zdaj nazaj. ”Seveda je lažje, ko Kyrie igra, saj je izjemen košarkar, toda imamo še nekaj odličnih igralcev. Igramo košarko kot ekipa in zato smo tudi uspešni,” je dodal Dončić.

Kapetan reprezentance je postal tudi oče

Ko slovenski košarkarski velemojster ni igral, je prišlo do izraza, kaj s svojimi predstavami, izjemnimi številkami, ki jih vpisuje na vsaki tekmi, in kako vodi napad ter poveže ekipo, pomeni za Dallas. Tik pred začetkom decembra je en obračun izpustil zaradi velike življenjske prelomnice, saj je postal oče. Poleti se je tudi zaročil, tako da je bilo leto 2023 polno pomembnih dogodkov v Lukovem življenju. Jasno je, da je vrsto let že neprecenljiv tudi za slovensko reprezentanco, v kateri je zdaj prevzel še pomembnejšo vlogo. Igra Slovenije se seveda vsa vrti okoli Luke, poleg vajeti napada pa je zdaj tudi glavni glas garderobe, saj je ped svetovnim prvenstvom postal kapetan.

Dončić je na svetovnem prvenstvu igral odlično, bil prvi strelec turnirja, ki so ga gostile tri otoške azijske države. Brez konkurence je bil prvo ime prvenstva, na Japonskem in Filipinih, kjer je nastopila Slovenija, pa je poskrbel za neverjetno evforijo. Domači košarkarski navdušenci so napolnili dvorano tako na Okinavi kot v Manili in v dresih Dončića navijali za Slovenijo, ki je imela podporo, kot bi bilo tekmovanje v Stožicah. Vrsta Aleksandra Sekulića je zasedla sedmo mesto, kar je bil glede na okoliščine, ko je na tekmovanju nastopila zelo oslabljena, dober rezultat. Toda Luka vedno pričakuje največ, govori o medaljah in lovorikah tako s klubom kot z reprezentanco.

Poleti z reprezentanco znova nav lov na olimpijske igre

Konec februarja bo Dončić dopolnil 25 let. Za njim je že zdaj izjemna kariera, v kateri pa ima Ljubljančan še kar nekaj velikih ciljev. Tako z Dallasom kot z reprezentanco ga čaka zelo zanimivo leto 2024. Foto: Reuters
Konec februarja bo Dončić dopolnil 25 let. Za njim je že zdaj izjemna kariera, v kateri pa ima Ljubljančan še kar nekaj velikih ciljev. Tako z Dallasom kot z reprezentanco ga čaka zelo zanimivo leto 2024. Foto: Reuters

Tako je bilo tudi pred sedmimi leti, ko je postal polnoleten in prvič spregovoril za slovenske medije. Tistega leta je debitiral v majici s slovenskim grbom in v navezi z Goranom Dragićem reprezentanco popeljal na evropski vrh. Tedaj je bil še golobradi najstnik, ki je zdaj eden najboljših košarkarjev na svetu. Z naznanitvijo upokojitve Dragića se je končalo obdobje zlatega slovenske košarke v znamenju zlatega kapetana. Nova seveda pripada Luki, ki na največjem košarkarskem odru dela za pred leti za slehernega slovenskega ljubitelja tega športa nepredstavljive stvari. Reprezentanca je zdaj podrejena Dončiću in že letos bo imel priložnost, da jo po vzoru Dragića popelje do novega odmevnega rezultata.

”Goran veliko pomeni zame in za mojo kariero. Jasno je, da smo z njim prehodili izjemno pot leta 2017, ko nas je vodil do naslova evropskega prvaka. Za sabo ima izvrstno kariero. Vesel sem, da ga poznam in da sem igral z njim. Veliko sem se naučil od njega, posebej, kako biti vodja na tistem prvenstvu,” je dejal Dončić. Pred tremi leti je bil najzaslužnejši za izpolnitev olimpijskih sanj. V Tokiu je Slovenija navdušila pod petimi krogi, a za las ostala brez kolajne. Luka tudi iz porazov črpa motivacijo, in ko je motiviran ter odločen, je po navadi najboljši. Julija bo Slovenija lovila drugi zaporedni olimpijski nastop. Tokrat bo naloga še zahtevnejša, saj jo v kvalifikacijah v Pireju čaka domača Grčija, nasproti pa bo stala tudi Hrvaška.

Morris: Z nobenim ni tako lahko igrati, kot je z Luko

Toda še prej ima Luka v načrtu tudi vrhunski rezultat z Dallasom, ki je trenutno sicer sedmi na Zahodu, toda pred dvema letoma je že mešal štrene v končnici. Ni izključeno, da se bo do prestopnega roka še okrepil. V ZDA je med morebitnimi snubci odličnega Pascala Siakam,a ki je s Torontom že osvojil prstan, omenjen tudi Dallas. Dončić je vsaj z izjemnim decembrom, če ne s kar celo sezono oddajal tudi kandidaturo za MVP-ja rednega dela. "Kdo si ne želi postati MVP, a glavni cilj je naslov," je po eni izmed decembrskih tekem odgovoril Luka.

Nekateri soigralci kar ne morejo verjeti, da Ljubljančan s svojimi igrami ni glavni kandidat za najkoristnejšega posameznika lige. ”Ne vem, zakaj ni številka ena. Nosi našo ekipo. Dosega točke, asistence, skoke .. Igral sem s številnimi izvrstnimi košarkarji, toda z nobenim ni tako lahko igrati, kot je z njim,” je dejal Markieff Morris, potem ko je liga Dončića na svoji lestvici favoritov za prestižno priznanje postavila na peto mesto.