Foto:
Foto:
Teheran bi po mnenju obveščevalnih služb lahko razvil jedrsko orožje do leta 2007.

Direktor agencije Mohamed El Baradej je v predstavitvi poročila Generalni skupščini ZN-a dejal, da Severna Koreja predstavlja resno grožnjo sporazumu o neširjenju jedrskega orožja.

Washington domneva, da Pjongjang že ima eno ali dve atomski bombi, poleg tega pa naj bi imel v rokah jedrski material za dodatnih šest jedrskih konic.

Bo Iran prekinil program?
Iran bi se moral po mnenju IAEA-ja odpovedati vsem oblikam bogatenja urana in s tem pokazati svetu, da misli resno. "Neprestano ponavljam Iranu, naj v luči velike mednarodne zaskrbljenosti glede njegovega jedrskega programa s prostovoljnimi ukrepi okrepi zuaupanje," je dejal Baradej.

Teheran je sicer sporočil, da bi lahko prekinil bogatenje urana za pol leta, vendar le v primeru, da se Evropska unija odpove zahtevi po dokončni prekinitvi programa.

Irak brez jedrskega orožja
El Baradej se je dotaknil tudi skrivnostnega izginotja 380 ton eksploziva v Iraku in se zavzel za vrnitev inšpektorjev v državo, takoj ko bodo varnostne razmere to dovoljevale. Znova je ponovil, da IAEA v Iraku ni našla nobenega dokaza o ponovni oživitvi jedrskega programa, kar je bil eden od razlogov za vojaško posredovanje.