Audrey Cordon-Ragot je junija najprej šestič v karieri postala državna prvakinja v kronometru, nato pa še drugič na cestni dirki, zaradi česar je na oživljeni ženski Dirki po Franciji nosila prestižni
Audrey Cordon-Ragot je junija najprej šestič v karieri postala državna prvakinja v kronometru, nato pa še drugič na cestni dirki, zaradi česar je na oživljeni ženski Dirki po Franciji nosila prestižni "tricolore" dres. Foto: ASO/Fabien Boukla

32-letna članica Treka Segafreda je imela za seboj najuspešnejšo sezono v 15-letni profesionalni karieri, zaradi česar je bilo veliko vprašanj, a nobenega pojasnila, kako da na svetovnem prvenstvu v Wollongongu ne bo dirkala najboljša Francozinja.

Audrey Cordon-Ragot je tik pred začetkom SP-ja v Avstraliji na svojih družbenih omrežjih objavila zapis, v katerem je razkrila, da je prejšnjo nedeljo doživela možgansko kap, kar je potrdil tudi pregled z magnetno resonanco.

Magnetna resonanca ji je rešila življenje

"Moja neudeležba na svetovnem prvenstvu, za katero so številni trdili, da je posledica muhavosti, strahu pred porazom, pomanjkanja spoštovanja do francoske ekipe ... in tako naprej, je posledica možganske kapi, katero sem doživela prejšnjo nedeljo. Ker je niso zaznali takoj, sem imela srečo (da, pravim srečo), ker sem bila obkrožena z zdravniškim osebjem, ki mi je odločno svetovalo, da opravim magnetno resonanco, kar mi je zagotovo rešilo življenje," je zapisala letošnja francoska prvakinja tako v vožnji na čas kot v cestni vožnji.

Samo teden pred kapjo je Cordon-Ragot dobila kronometer na etapni Dirki po Nizozemski, kjer je v skupnem seštevku osvojila 2. mesto, na začetku avgusta pa je slavila na enodnevni Dirki na Švedskem, kar sta bili njeni prvi zmagi v svetovni seriji. Zdaj jo čaka zdravljenje in okrevanje, nadaljevanje kariere pa je močno vprašljivo.

Kolesarji kot poslovneži, ne pa tudi kolesarke

Medtem je francosko reprezentanco ob prihodu v Wollongong doletela nova neprijetnost. Moški del reprezentance je na dolgem poletu za Avstralijo potoval v poslovnem razredu, medtem ko so bile kolesarke v ekonomskem razredu. Zveza je pojasnila, da pri kolesarjih ciljajo na medalje, medtem ko kolesarke nimajo realnih možnosti zanje. Odgovor, ki vse močneje odmeva v Franciji.