Čeprav Slovenija na Kulm potuje brez Anžeta Laniška, ima Robert Hrgota še vedno na voljo močne adute, ki so praktično vsi sposobni poseči po kolajni. Foto: www.alesfevzer.com
Čeprav Slovenija na Kulm potuje brez Anžeta Laniška, ima Robert Hrgota še vedno na voljo močne adute, ki so praktično vsi sposobni poseči po kolajni. Foto: www.alesfevzer.com

Reprezentanca ima pravico nastopati s štirimi letalci, po Laniškovi poškodbi pa bo boj za mesta v ekipi malce manj oster, a vseeno bo četrtek zelo pomemben. Posamična tekma ima štiri serije, po dve bosta v petek in soboto, kvartet pa bo nastopil tudi v nedeljo na moštveni preizkušnji. "V četrtek bo zelo pomemben dan, če hočeš kar koli računati naprej. Če izpadeš, je sanj konec," je dejal Timi Zajc, ki je imel nazadnje nekaj težav, toda 23-letni skakalec je v preteklih dveh sezonah blestel prav na velikih tekmovanjih.

Sorodna novica Na Kulmu brez poškodovanega Laniška

Kar sedem medalj je spravil v vitrino lani in predlani. Začel je na olimpijskih igrah v Pekingu, nadaljeval na svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu, kjer je postal svetovni podprvak, češnja na torti pa je bilo lansko nordijsko svetovno prvenstvo v Planici, na katerem je bil svetovni prvak tako na posamični tekmi kot tudi z ekipo. Na Bloudkovi velikanki vedno skače izvrstno. Tudi zdaj je bil na treningih uspešen, čaka pa rezultatsko potrditev na tekmi: "Kot kaže na tekmah, prave forme še ni. Če gledam stanje forme, težko rečem, da na Kulmu branim srebro. Nimam nekih pričakovanj. Pravim le, da bo trening zelo pomemben, potem pa bomo videli, kako bo dalje."

Skakalci na SP v poletih na Kulmu odkrito odhajajo po medaljo

"Kaj moram popraviti, je vprašanje za milijon. Če bi vedel, bi to že storil. Ni sicer slabo, kot je videti, toda na tekmah se kar mučim, če se ne poklopi, kot bi si želel. Je na trenutke res precej mučno," je nadaljeval Zajc, ki v Zakopanah pretekli konec tedna ni tekmoval. Najprej ni prišel v ekipo za moštveno preizkušnjo, nedeljo pa je miroval zaradi slabega počutja. "Cel konec tedna sem bil slaboten. Trenutki slabosti in nismo želeli z glavo skozi zid. Zdaj je že vse v redu. Sem se napolnil z energijo," je še pristavil najmlajši v slovenski reprezentanci, ki ima osebni rekord zapisan pri 245 m, kar mu je uspelo pred dvema letoma v Vikersundu, kjer je na svetovnem prvenstvu dobil dve medalji. Tudi v svetovnem pokalu je dokazal, da je izvrsten letalec, saj je vse tri zmage – dve v Oberstdorfu in eno v Planici – dosegel na letalnicah.

Sorodna novica Za Petra Prevca je na dnu kulmske letalnice že zmanjkalo metrov

Zajc v svetovnem pokalu zaseda 18. mesto. Za njim je od omenjene peterice na 25. mestu le Domen Prevc, ki, kot je v navadi, zaživi na največjih napravah. Mlajši izmed bratov Prevc je prav tako najdlje v karieri poletel v Vikersundu. Leta 2019 je na Norveškem pristal pri 245,5 m. 24-letni skakalec kranjskega Triglava ima v svoji zbirki tudi zlato in srebrno snežinko s svetovnih prvenstev v poletih, a obe z ekipama. Bil je del zmagovitega kvarteta pred dvema letoma v Vikersundu, prav tako pa je letel v Oberstdorfu leta 2018, ko je Slovenija dobila srebro. "Letalnice mi res malce bolj ležijo. Na Kulmu želim uživati, ne glede na razplet. Če bom fokusiran na nalogo, ki jo moram narediti, se bo tudi izšlo, kot si želim," je prepričan Domen, ki je bil na šampionatu v Vikersundu pred dvema letoma na posamični tekmi šesti.

Na začetku poljske turneje se je za kratek čas umaknil iz svetovnega pokala in se na treningih posvetil predvsem položaju v počepu. Kot pravi, je zelo zadovoljen, da se je odločil za to potezo, ki je pripomogla, da se v Avstrijo odpravlja z dobrimi občutki: "Moramo reči, da so mi Zakopane kar veliko dale, da grem lahko samozavesten naprej. Videl sem, da znam pokazati svoje prave skoke. Lahko sem miren pred prvenstvom. Vesel sem, da sem šel na trening, stopil malce nazaj, si vzel čas zase in se posvetil treningom. Kot pravim, želim uživati in najprej premagati samega sebe, da se uvrstim v ekipo. Potem pa gremo dalje. Kulm – mislim, da mi leži. Tam nizam kar lepe skoke. Razmere kdaj niso najbolj idealne, saj je velikokrat veter v hrbet, a kadar so dobre, mi res zelo ustreza. Nočem pa iti s prevelikimi očmi in pričakovanji. Mogoče ravno ta neučakanost in prehitevanje samega sebe ubijeta mojo kakovost."

Anže Lanišek, Peter Prevc, Domen Prevc in Timi Zajc so aktualni svetovni prvaki v poletih. Foto: EPA
Anže Lanišek, Peter Prevc, Domen Prevc in Timi Zajc so aktualni svetovni prvaki v poletih. Foto: EPA
Spored svetovnega prvenstva v poletih

Četrtek ob 14.00:
KVALIFIKACIJE (prenos na MMC TV)

Petek ob 14.00:
1. IN 2. SERIJA POSAMIČNE TEKME (TV SLO 2)

Sobota ob 14.00:
3. IN 4. SERIJA POSAMIČNE TEKME (TV SLO 2)

Nedelja ob 14.00:
EKIPNA TEKMA (TV SLO 2)

"Upam, da bo prisotnega nekaj strahu, saj sem potem ravno prav konservativen. Nisem več tako napadalen in nesem malce več višine čez 'pukl'," je še dodal skakalec iz Dolenje vasi, ki ga je Lovro Kos postavil med favorite, saj v letu največ pridobi. "Prijazen 'cimer'," je z nasmehom odgovoril Prevc, ki je vrstnik tekmovalca iz Rudnika pri Moravčah. Kos je izpustil prvi dve postaji svetovnega pokala, ko pa se je pridružil eliti, je takoj dosegel vrhunski rezultat. Po seriji dobrih uvrstitev je v skupnem seštevku že 12. Na svoje druge stopničke že nekaj časa čaka, je bil pa letos že nekajkrat povsem blizu, saj je bil štirikrat na četrtem mestu: "Nisem jih čisto nič naveličan. Veselim se vsake uvrstitve med deset. Sezona je še boljša, kot sem si želel pred začetkom. Res nisem mislil, da bo tako, in sem presenečen."

"Počutim se močnega. Sem miren in samozavesten, tako da se res veselim poletov. Najprej se bo treba uvrstiti v ekipo, a najpomembnejše je, da bom užival. Tudi če mi ne uspe preboj med štiri, se da vseeno dogovoriti in si lahko predskakalec. Pomembnejše je, da uživaš, kot da bi se živciral glede uvrstitve v ekipo. Če uživaš, potem pride tudi rezultat. Na Kulm imam od lani lepe spomine. Upam, da bo tako tudi letos," je pristavil Kos, ki je pred dvema letoma v izjemno ostrem boju, ko je kar šest varovancev Roberta Hrgote na treningu poletelo med osem najboljših, izpadel v internem dvoboju. "Že kar nekaj časa je 236 m moj osebni rekord (Planica 2021, op. a.). Rad bi ga popravil, a na Kulmu je to že kar daleč, tako da bom ta cilj raje pustil za Vikersund ali Planico," je dodal.

Z 250 m je še vedno slovenski rekorder Peter Prevc, ki je hkrati z 244 m rekorder tudi kulmske naprave. Ob teh štirih v Avstrijo potuje še Žiga Jelar, ki je zamenjal nesrečnega Laniška. Pred dvema sezonama je Besničan, ki ima osebni rekord 239,0 m, postal četrti Slovenec z malim kristalnim globusom za zmago v seštevku poletov. Predtem je to uspelo Primožu Peterki enkrat, Robertu Kranjcu dvakrat in kar trikrat Petru Prevcu. Lani je Jelar resno ogrozil njegov rekord na Kulmu, saj je poletel kar 247 m, toda padel. "Žiga je dokazal, da se vsaj do tja da poleteti. Če bi pričakoval, da bo šel tako daleč, bi verjetno obstal na nogah," je povedal najuspešnejši slovenski skakalec do zdaj.