Na četrtem smuku zime še četrta zmagovalka. Po Mikaeli Shiffrin, Soffii Goggia in Jasmine Flury je to uspelo še Stephanie Venier. Foto: AP
Na četrtem smuku zime še četrta zmagovalka. Po Mikaeli Shiffrin, Soffii Goggia in Jasmine Flury je to uspelo še Stephanie Venier. Foto: AP

Stephanie Venier je zmagala drugič v karieri. Predtem je bila najboljša prav tako na smuku pred petimi leti v Garmisch-Partenkirchnu. 30-letna Avstrijka je za 39 stotink prehitela Švicarko Laro Gut-Behrami, na tretjo stopničko pa so stopile kar tri smučarke – Kanadčanka Valerie Grenier, Avstrijka Christina Ager in Italijanka Sofia Goggia, vodilna v seštevku smuka. Zaostale so 71 stotink. Grenier se je prvič na oder za zmagovalke zavihtela v smuku, Ager pa nasploh v karieri.

Shiffrin po padcu: "Vse je v redu"

Koleno Mikaele Shiffrin ni huje poškodovano

Mikaela Shiffrin, najboljša smučarka na svetu, ki prepričljivo vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala, se je na progo Olympia delle Tofane podala s številko osem. Po dobrih 20 sekundah jo je po skoku ob pripravi na zavoj in sloviti odsek Tofana Schuss odneslo iz smeri. Izgubila je nadzor nad smučmi in končala v zaščitni ograji. Američanka, ki je letos nastopila le na smuku v St. Moritzu, kjer je zmagala, je po takojšnji pomoči zdravniške službe vstala, potem pa jo je helikopter odpeljal v bolnišnico.

Na kliniki v Cortini so po prvih pregledih ugotovili, da sta sprednja in zadnja križna vez ostali nepoškodovani. Do poškodbe križnih vezi, za katere so se sprva bali, tako pri ameriški zvezdnici ni prišlo. Nadaljnje podrobnosti sledijo, so zapisali pri ameriški smučarski zvezi.

Dirka je bila za dalj časa prekinjena, obiskovalci tekme pa so lahko nato še pred koncem tekme prek velikih zaslonov videli sporočilo ameriške smučarke Shiffrin, ki je prek Whatsappa zapisala: "Vse je v redu!"

Padec Mikaele Shiffrin na smuku v Cortini

Suter končala sezono
Za Mikaelo Shiffrin se je na progo podala Lara Gut-Behrami, ki je smučala vrhunsko. Takoj zatem je padla Federica Brignone, ki je nemudoma dvignila roko, da je z njo vse v redu. Nato je imela težave na tem mestu tudi Corinne Suter. Aktualna olimpijska prvakinja v kraljevski disciplini je po skoku nerodno pristala in zakričala od bolečin. Natančnejši pregledi v Zürichu, kamor so jo prepeljali s helikopterjem, so pokazali strgane vezi levega kolena, zato jo bodo v soboto operirali. Zanjo je sezona tako končana.

Prejšnji teden je na veleslalomu v Jasni padla in si koleno poškodovala Petra Vlhova, glavna tekmica Mikaele Shiffrin v skupni razvrstitvi in v slalomu. Slovaška zvezdnica je že končala sezono. Prav tako so že prej sezono zaradi poškodb končali Mikaelin partner Aleksander Aamodt Kilde, Marco Schwarz, Alexis Pinturault, Mathieu Fevre in Nina Ortlieb.

Nastop Ilke Štuhec na prvem smuku v Cortini

Štuhec si ne zaupa najbolj

Ilki Štuhec, ki je na prizorišču naslednjih olimpijskih iger dosegla že izvrstne rezultate, šestkrat je stopila na oder za zmagovalke, lani pa je na tem prizorišču smuka končala na prvem in drugem mestu, se nastop ni posrečil. Mariborčanka je smučala zelo zadržano. Že v zgornjem delu je za tedaj vodilno Laro Gut-Behrami zaostala tri desetinke, na celi progi pa se je zaostanek še povečeval. V cilj je prišla na rep uvrščenih, na koncu pa je bila 21. Za zmagovalko je zaostala 2,01.

“Nenavadna tekma za Cortino z veliko odstopi. Moj nastop pa nekako v skladu z letošnjo sezono. Ne zaupam si najbolj in ne pustim smuči teči, kar se vidi pri zaostanku in tu in tam tudi na izvedbi. Jutri sta nov dan in nova priložnost. Pogledali bomo videoanalizo in poskušala bom najti neke pozitivne stvari za samozavest,” je povedala Štuhec.

To je bila že 100. tekma svetovnega pokala v Cortini. V soboto bo na tem smučišču še en smuk, v nedeljo pa se bo tekmovalni spored končal s superveleslalomom.


Končni vrstni red:                     
 1. S. VENIER          AVT      1:33,06
 2. L. GUT BEHRAMI     ŠVI        +0,39
 3. S. GOGGIA          ITA         0,71
  . C. AGER            AVT         0,71
  . V. GRENIER         KAN         0,71
 6. L. PIROVANO        ITA         0,91
 7. K. V. LIE          NOR         0,94
 8. C. HÜTTER          AVT         0,98
 9. M. PUCHNER         AVT         0,99
10. J. HÄHLEN          ŠVI         1,11
...                                    
21. I. ŠTUHEC          SLO         2,01
Odstop: Shiffrin, Brignone, Suter ...  
Skupno (23/43):                      
 1. M. SHIFFRIN       ZDA        1209
 2. L. GUT-BEHRAMI    ŠVI         869
 3. P. VLHOVA         SLK         802
 4. F. BRIGNONE       ITA         787
 5. S. HECTOR         ŠVE         647
 6. S. GOGGIA         ITA         642
 7. M. GISIN          ŠVI         530
 8. C. HÜTTER         AVT         467
 9. V. GRENIER        KAN         429
10. L. DÜRR           NEM         404
...                                  
41. A. BUCIK          SLO         125
46. I. ŠTUHEC         SLO         111
51. A. SLOKAR         SLO          94
54. N. DVORNIK        SLO          84
Smuk (4/10):                          
 1. S. GOGGIA          ITA        290 
 2. S. VENIER          AVT        216 
 3. L. GUT BEHRAMI     ŠVI        164 
 4. M. PUCHNER         AVT        160 
 5. J. FLURY           ŠVI        159 
 6. C. HÜTTER          AVT        157 
 7. J. HÄHLEN          ŠVI        125 
 8. F. BRIGNONE        ITA        110 
 9. K. WEIDLE          NEM        109 
10. M. SHIFFRIN        ZDA        100 
12. I. ŠTUHEC          SLO         95