Jelko Gros je nekdanji trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih. V letih 1997 in 1998 je Primož Peterka pod njegovim vodstvom osvojil veliki kristalni globus. Celotno življenje je posvetil smučarskim skokom, konec tedna je bil tehnični delegat na Kulmu. Foto: www.alesfevzer.com
Jelko Gros je nekdanji trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih. V letih 1997 in 1998 je Primož Peterka pod njegovim vodstvom osvojil veliki kristalni globus. Celotno življenje je posvetil smučarskim skokom, konec tedna je bil tehnični delegat na Kulmu. Foto: www.alesfevzer.com

Borek Sedlak ima ledeno kri
Na družbenih omrežjih so se med tekmami na Kulmu razširile govorice, da Gros ne mara slovenskih skakalcev, ki naj bi jih pošiljal v najslabše razmere. Toda strokovni komentator na TV Slovenija poudarja, da sploh ne prižiga zelene luči.

"Zeleno luč prižiga Borek Sedlak, asistent direktorja svetovnega pokala Sandra Pertileja. Moram mu čestitati, saj ima ledeno kri. Če so razmere znotraj koridorja, prižge zeleno luč. Če bi iskal za vse dobre razmere, nobena tekma ne bi bila končana v dveh urah, potem pa nikamor ne pridemo. Borek je celotno sezono s tekmovalci, vse dobro pozna in je velika podpora žiriji. Vedno komuniciram z njim," je v pogovoru z Daretom Ruparjem za Val 202 povedal Gros.

V petek in soboto je bilo težje
Startna lista je bila uvodna dva dneva v kvalifikacijah in na prvi tekmi vezana na skupni vrstni red v svetovnem pokalu, ne pa na seštevek poletov. Šele v nedeljo na drugi tekmi so najboljši letalci sveta prišli na vrsto na koncu startnega seznama.

"Treba se je odločiti, ali smo prišli na tekmovanje v smučarskih skokih, kjer je razlika v tem, kdo skoči dlje. Morda smo prišli na šov, na gladiatorsko zgodbo, kjer vse spustimo dol in ne vemo, v čem je razlika. Gremo domov in ne vemo, kdo je najboljši. Žirija mora obvladati zaletišče tako, da med posameznimi skupinami loči. V nedeljo je bilo to zlahka narediti, ker so bili najboljši na koncu. V petek in soboto je bilo težje. Pri imenih, ki jih poznaš kot letalce, je bilo treba znižati zaletišče. Vmes so bili nekateri, ki jim poleti ne ležijo in čez hrbtišče so zategnili ročno zavoro. Spodaj je bilo dovolj vzgonskega vetra, a so pristali visoko na hrbtišču. Hitro se pokaže razlika med najboljšimi in najslabšimi. V teku na 100 metrov pokaže štoparica, v poletih pa pokažejo metri," je razložil Gros.

Žirija mora biti kolektiven organ
V žiriji tekmovanja so štirje člani. Če je izid glasovanja izenačen, odloča glas tehničnega delegata. Nekdanji trener Primoža Peterke bo to nalogo opravljal tudi na prihodnjih zimskih olimpijskih igrah leta 2026, kjer bo skakalni del progama v Predazzu.

"Če bo potekal dialog, kjer vsak prispeva svoj delež, potem je žirija vedno neki kolektiven organ. Če nekdo (tehnični delegat) prevzame vse v svoje v roke, potem pa se navadno zgodijo čudne odločitve. Mi smo vedno izmenjali mnenja. Še preden je znana končna odločitev, se pomenimo, kdo je naslednji mejni skakalec in kakšno zaletišče potrebuje. Tudi o pripravi skakalnice smo se vedno kolektivno pogovarjali," je poudaril 61-letni Gros, ki je bil med letoma 2009 in 2020 tudi direktor Nordijskega centra Planica.

Tehnični delegat vedno prihaja k nekomu v goste
V Planici je bil dolga leta vodja tekmovanja. To je popolnoma drugačna funkcija od tehničnega delegata. "Zavedati se moraš, da prihajaš nekomu v goste, če si tehnični delegat. Nekdo, ki ima pod seboj 500 ljudi in že več mesecev dela za izvedbo tekme, pričakuje, da ga bodo gostje spoštovali. Tehnični delegat je določen od FIS-a. Nujna je dobra komunikacija. Vodja tekmovanja pove scenarij, tehnični delegat pa ga sprejme," je pojasnil Gros.

Že prva sapica lahko postavi vse na glavo
V soboto je bilo najtežje voditi tekmo, v nedeljo že precej lažje, poleti pa bodo v tej sezoni na sporedu še v Vikersundu in Planici. "Nikoli ni lahko voditi tekme v poletih. Enostavno je treba odreagirati glede na stanje na monitorjih. Ne smeš se odločati predaleč naprej. Ne smeš narediti spiska ciljev za naprej, saj lahko že prva sapica postavi vse na glavo."

Pogovor z Jelkom Grosom v oddaji Naval na šport