John Gibson je naslednji veliki hokejski vratar: v karieri je bil z ZDA svetovni prvak tako do 18 kot 20 let, na lanskem članskem SP-ju pa temelj osvojitve brona. Zdaj je začel 20-letnik iz Pittsburgha blesteti še v Ligi NHL. Foto: Reuters
John Gibson je naslednji veliki hokejski vratar: v karieri je bil z ZDA svetovni prvak tako do 18 kot 20 let, na lanskem članskem SP-ju pa temelj osvojitve brona. Zdaj je začel 20-letnik iz Pittsburgha blesteti še v Ligi NHL. Foto: Reuters
Gibson po zaklenjenih vratih ob debiju v končnici Stanleyjevega pokala.
Anže Kopitar (Los Angeles Kings) - Ryan Getzlaf (Anaheim Ducks)
Dvoboj prvih centrov je tokrat pripadel Ryanu Getzlafu (podaja in gol), medtem ko je Anže Kopitar po 10 tekmah točkovnega prispevka tokrat prispeval le 4-minutno kazen. Foto: Reuters
Carl Soderberg (Boston Bruins)
Center Carl Soderberg je bil prva zvezda 5. tekme Bruins - Canadeins. 28-letni Šved je dosegel prvi gol v končnicah, temu pa je prispeval še dve podaji. Foto: Reuters
Kralji zapravili prednost pred Racmani

bitka za južno Kalifornijo je prinesla še četrto zmago gostov. Debitant v vratih Anaheima John Gibson je poskrbel za izenačenje serije in konec točkovnega niza Anžeta Kopitarja.

Anaheim je z 2:0 prišel do druge zmage v središču Los Angelesa in obračun pacifiških tekmecev je tako izenačen na 2:2, serija pa se seli v 45 km oddaljeni "ribnik". Prvi junak Ducksov je bil brez dvoma novinec John Gibson - 20-letni Američan je na prvi tekmi končnice v karieri ubranil vseh 28 strelov Kingsov, ki so po dveh prejetih golih ob koncu 1. tretjine nasprotnikom dopustili samo še tri (!) strele v okvir vrat, a vsa ta prevlada (razmerje v strelih 28:14) ni preprečila poraza.

Getzlaf zadel in tudi preprečil čisto gol
Strelsko se je tekma odločila v zadnjih štirih minutah 1. tretjine. Najprej je v 17. minuti zadel še en mladec 21-letni Devante Smith-Pelley, ko je izkoristil zmedo ob odbijanju ploščka in podajo Coreyja Perryja. Ob naslednji številčni prednosti je kapetan gostov Ryan Getzlaf zgrešil napol prazna vrata, a v drugem poskusu izza vrat dosegel gol, potem ko si je na tleh ležeči Quick zabil "avtogol" s čelado. Pri gostiteljih je največjo priložnost imel Drew Doughty, ki je že ukanil Gibsona, a je strel blokiral Getzlaf, LAK je zapravil tudi štiri priložnosti z igralcem več.

Tveganje z vratarji zadetek v polno
Mladi Gibson (3 tekme in zmage v rednem delu Lige NHL), ki velja za ameriškega čudežnega vratarskega dečka, je po drzni odločitvi trenerja Racmanov Bruca Boudreauja dobil prednost v vratih pred Jonasom Hillerjem, kar se je izkazalo za zmagovito potezo. Svojo vratarsko dramo so doživeli tudi Kralji, saj je Darryl Sutter po 20 minutah Jonathana Quicka (9 obramb) zamenjal z novincem Martinom Jonesom (vsega 3 obrambe), kar je prebudilo soigralce, ki so 2. tretjino dobili z 12:0 v strelih, a Gibson in izredno požrtvovalna gostujoča obramba s 25 blokadami se nista dala premagati.

Urok domačega ledu
Prav vse štiri tekme sosedskega obračuna so pripadle gostujočemu moštvu. Kingsi, ki so v končnici dobili šest tekem zapored, so tako v letošnji sezoni izgubili še peto domačo tekmo proti Ducksom (4-krat Staples Centru in še na zimski klasiki na Dodgers Stadiumu). Šesta tekma 2. kroga končnice bo v torek ob 4.00 v "ribniku" v Anaheimu.

"Prevlada v 2. tretjini nam na koncu ni čisto nič pomagala. Moramo dosegati gole. Zdaj je izenačeno na 2 proti 2 in gremo v dvorano, kjer smo bili uspešni. Vemo, kaj je treba za uspeh in v ponedeljek zvečer bomo na to pripravljeni," je po tekmi povedal Kopitar, s 15 točkami še vedno najučinkovitejši hokejist končnice Stanleyjevega pokala.

Boston vodstva s 3:0 ni izpustil
V izenačeni seriji večnih tekmecev Boston - Montreal je peta tekma pripadla Kosmatincem s 4:2. Blestel je 3. napad Loui Eriksson - Carl Soderberg - Matt Fraser, ki je poskrbel za prvi in zadnji gol gostiteljev. A tekma se je prelomila z dvema goloma ob številčni premoči v 22. minuti. V razmiku 32 sekund sta zadela Reilly Smith in veteran Jarome Iginla, predtem so Bruinsi v seriji zapravili 10 številčnih premoči. Ob zaostanku 3:0 so se prebudili tudi Canadiensi, ob igralcu več je znižal Brendan Gallagher, gol najnevarnejšega "habsa" PK Subbana v 58. minuti pa je prišel prepozno, saj je bil Tuukka Rask (29 obramb). Boston je zdaj zmago oddaljen od finala Vzhoda, a šesta tekma se igra v Montrealu.


LIGA NHL - KONČNICA, 2. KROG

VZHOD

ATLANTSKA SKUPINA
BOSTON - MONTREAL - 3:2
4:2 (1:0, 2:1, 1:1)
Soderberg 14., Smith 22., Iginla 22., Eriksson 55.; Gallagher 35., Subban 58.
Obrambe: Rask 29; Price 26.

Vrhunci Bruins - Canadiens

METROPOLITANSKA SKUPINA
Ponedeljek ob 1.00:
NY RANGERS - PITTSBURGH - 3:2

ZAHOD
CENTRALNA SKUPINA
Ponedeljek ob 3.00:
CHICAGO - MINNESOTA - 2:2

PACIFIŠKA SKUPINA
LOS ANGELES - ANAHEIM - 2:2
0:2 (0:2, 0:0, 0:0)
Smith-Pelly 17.; Getzlaf 19.
Obrambe: Quick 9, Jones 3; Gibson 28.

Vrhunci Kings - Ducks


V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Gibson po zaklenjenih vratih ob debiju v končnici Stanleyjevega pokala.
Kralji zapravili prednost pred Racmani