Hannu Järvenpää je po tekmi besen. Njegovi varovanci so si zaslužili vsaj točko. Foto: MMC RTV SLO
Hannu Järvenpää je po tekmi besen. Njegovi varovanci so si zaslužili vsaj točko. Foto: MMC RTV SLO
Jan Chabera
Jan Chabera je zelo dobro branil. Po tekmi je bil tudi on zelo jezen na sodnike. Foto: MMC RTV SLO
John Hughes
John Hughes je vlil upanje sedem minut pred koncem. Foto: Iztok Novak
Robert Kristan
Kristan je bil znova rešitelj Zagrebčanov. V letošnji sezoni je obranil kar 92,2 odstotka strelov na vrata. Foto: Iztok Novak
Frank Banham
Frank Banham je po lepem protinapadu zadel za 2:1. Foto: MMC RTV SLO
Doug Bradley
Trener Doug Bradley je bil zelo zadovoljen, saj ima Medveščak zdaj šest točk naskoka pred Jeseničani in sedem pred Sapo Fehervar. Foto: MMC RTV SLO

dobro igro, a avstrijska sodnika sta z neverjetnimi odločitvami poskrbela za pravo ogorčenje.

Medveščak je v 42. krogu Lige Ebel zmagal s 4:3 in na lestvici prehitel Ljubljančane. Hannu Järvenpää je vedno umirjen, rad se pošali in ponavadi ne kritizira sodnikov. Po tekmi v Zagrebu je bil popolnoma razburjen. 47-letni Finec je bil na koncu z živci zaradi Horsta Tschebulla in Christiana Potocana in vsekakor ga lahko razumemo. Z njegovih ust so letele tudi besede, ki niso za objavo.
Medveščak ne potrebuje sodniške podpore
"Ne rabite očal, videli ste kaj se je dogajalo na ledu. Zelo sem jezen na oba sodnika. Težko je igrati proti Medveščaku, ki ima ogromno podporo s tribun in res ne potrebuje še dveh sodnikov na svoji strani. Upam, da je to zadnjič v tej sezoni, ko se razburjam nad sodniki. To je res sramota! Počutim se obupno. Igrali smo zelo dobro, zaslužili smo si veliko več od poraza. To je res tableta, ki jo težko pojemo. Upam, da se bom v sredo zjutraj zbudil v Ljubljani in bom malce bolj pomirjen," je besnel finski strateg. Pri Zagrebčanih je bil na kazenski klopi le John Hecimovic v osmi minuti, zmaji pa so dobili sedem malih kazni. Nekaj jih je bilo zares iz trte izvitih.
Forma se znova dviguje
V prve pol ure so bili zeleno-beli precej boljši tekmec. Zadeli so le enkrat, po izenačenju pa je Medveščak dobil zalet. "Igrali smo precej bolje, kot na zadnjih dveh tekmah v Tivoliju. Prikazali smo pravo igro v gosteh, a to zaradi spleta okoliščin ni bilo dovolj. Proti Jesenicam nam nič ni šlo po načrtih. Ko sem analiziral nedeljsko srečanje, sem se držal za glavo. Kar 12-krat smo naredili prepovedan dolgi strel. To je nezaslišano. Veliko smo se pogovarjali, težko pa je najti vse razloge, res nam ni šlo. Gol Matta Higginsa nas je dvignil in tokrat smo bili precej boljši. Prepričan sem bil, da bomo izenačili na 4:4. S točko ali dvema v Zagrebu bi res lažje zadihali. Upam, da bomo v petek proti Gradcu igrali podobno dobro,'' je vtise strnil trener Olimpije, ki v nadaljevanju sezone ne bo več mogel računati na Aleša Silo. Tretji vratar se je preselil k drugi ekipi Gradca.
''Vzdušje je bilo fantastično, res posebno doživetje. Bil sem zaskrbljen pred tekmo. Nisem vedel, kako se bodo moji varovanci znašli. Zelo dobro nam je šlo, ni bilo čutiti pritiska. Seveda pa so poglavje zase sodniki. Ko so nam v 54. minuti dosodili dvominutno kazen zaradi prevelikega števila igralcev na ledu, nisem mogel verjeti svojim očem. Nočem jokati, vendar sodniki res niso imeli svojega večera,'' je še dodal Järvenpää.
Tudi Tschebull bi si zaslužil suspenz
Sredi pritiska Olimpije po golu Johna Hughesa za 4:3, si je Tschebull preprosto izmislil kazen za zeleno-bele, ki naj bi imeli šest igralcev na ledu. Šesti igralec naj bi nosil številko 48, ki je pri Olimpiji sploh ni. 30-letni sodnik iz Celovca je znova dokazal, da mu je Olimpija trn v peti. Že večkrat je to dokazal, posebej v končnici leta 2008, v letošnji sezoni pa na Dunaju.
Georg Veit in Roland Kellner sta bila suspendirana zaradi napak na tekmah Gradec - Jesenice (4:2) in KAC - Jesenice (3:2 po kazenskih strelih). Pri zmajih bodo prav gotovo razmišljali v tej smeri. Vložki so ogromni, boj za končnico je neizprosen in Tschebull bi lahko še marsikaj zakuhal. "O tem se bom pogovoril z Matjažem Sekljem. Treba bo nekaj ukreniti. To nas lahko stane končnice," je zaključil Järvenpää.
Tudi igralci so bili slabe volje. Vratar Jan Chabera, ki je sijajno ujel strel Grega Daya na začetku tekme, je udaril po vratih, kjer so se skrivali sodniki. Posebej jezen je bil tudi Matt Higgins, ki je imel najlepšo priložnost za izenačenje.
Kmalu tudi večni derbi v Stožicah?
Tekma v Areni je bila res nekaj posebnega. Tretjič zapored so bile tribune polne. Predstavitev igralcev je bila v slogu Lige NHL. Klasične hokejske pesmi ob zelo dobri akustiki so še dvignili temperaturo, svoje sta dodala še odlična animatorja. Skoraj 300 navijačev zeleno-belih, ki so prišli z avtobusi, je pripravilo odlično vzdušje in se dobro postavilo po robu številni množici Hrvatov. Celoten projekt je stal okrog 350.000 evrov, pokrovitelji pa so pokrili vse stroške. Številni predstavniki sedme sile so že razmišljali o podobnem spektaklu v Stožicah. Vse skupaj bi bilo treba veliko prej načrtovati, saj je smiselno izvesti več tekem zapored.
"Super je bilo igrati v takem vzdušju, na začetku smo bili malo nervozni. Upam, da bomo še kdaj lahko igrali na takem spektaklu. Tudi pri nas bi lahko naredili tako tekmo, zelo bi pripomoglo k priljubljenosti hokeja," je povedal Aleš Mušič.
Banham pohvalil nekdanje soigralce
Medveščak je tretjo tekmo v Areni le dobil. Zadovoljstvo je bilo veliko. "Zelo se nam poznajo poškodbe. Na srečo sta se tokrat vrnila Christopher Powers in Ryan Kinasewich, to nam je zelo pomagalo. V prvi tretjini nam igra ni stekla. Po izenačenju smo dobili krila, začeli smo igrati precej bolje. Olimpija že vso sezono igra dobro. Zelo so borbeni, Higgins bi lahko izenačil na 4:4 in vse bi šlo v drugo smer. To je bila res velika zmaga v izjemnem vzdušju. Posebno doživetje za nas. Obeta se še napet boj za končnico, 12 krogov je še veliko," je dejal Frank Banham, ki je po lepem prodoru zadel za 2:1.
Kristan znova rešil ''medvede''
"Imeli smo srečo, da smo dobili to tekmo. Olimpija ima zelo hitre igralce, napadalci so tehnično odlično podkovani. Zelo nevaren tekmec so. Bolje smo izkoristili svoje priložnosti. Po dveh porazih v Areni je bila prisotna nervoza. Pregoreli smo v preveliki želji. Vsi pozabijo na obrambo in puščamo tekmece same pred golom. Z glavo smo samo v napadu, tako pa se ne da zmagati," je dejal Robert Kristan, ki je bil znova najbolj zaslužen za zmago Medveščaka, zbral je kar 45 obramb.
"Želja vsakega igralca so take tekme. Obisk je na nivoju Lige NHL. To je velik plus za Ligo Ebel," je še dodal Kristan. Že od začetka sezone je prepričan, da se bo o potnikih v končnico odločalo do zadnjega kroga. Zagrebčani so napredovali na sedmo mesto. Zadnjih 12 krogov bo peklenskih, vse štiri ekipe, ki ne prihajajo iz Avstrije so zelo skupaj, tudi Jeseničani in Sapa Fehervar imajo svoje načrte.