Žan Jezovšek je bil v zadnjih sezonah že večkrat glavni akter derbijev. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar
Žan Jezovšek je bil v zadnjih sezonah že večkrat glavni akter derbijev. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

Železarji so v sijajni formi. Od 6. januarja so izgubili le v Cortini dve sekundi pred koncem. Dobili so kar 15 od zadnjih 16 tekem. Na zadnjih dveh srečanjih so se vrnili po zaostanku z 0:2 proti Rittnu in Asiagu v Podmežakli. Prav nič jih ne spravi iz tira, tudi poškodba kapetana Andreja Tavžlja se ni poznala.

Jezovšek: Ključen bo "power play"
Trener Mitja Šivic ima na voljo najboljši napad Alpske lige. Navijači so navdušeni nad navezo TSJ. Rok Tičar, Robert Sabolič in Žiga Jeglič so dobili naslednike. Blaž Tomaževič (10 golov in 34 podaj), Jaka Sodja (17+19) in Žan Jezovšek (21+21) so se odlično ujeli.

"Moramo biti zbrani. Tako kot smo igrali drugo in tretjo tretjino proti Asiagu. Ključen bo tudi "power-play", a sem prepričan, da bomo zmago pripeljali v Podmežaklo," je pred derbijem za spletno stran kluba povedal Jezovšek, ki je v zadnjih dveh sezonah igral za Olimpijo.

Prvi derbi za Summanena in Valleranda
Olimpija je imela v zadnjih tednih precej lažji razpored. Drugi ekipi KAC-a in Linza nista konkurenčni, tudi Bregenzerwald ni imel nobenih možnosti proti zmajem. Trener Raimo Summanen je doživel poraz le na uvodni tekmi v Cortini, a pravi testi prihajajo v naslednjih dneh. V soboto bodo Ljubljančani gostovali v Salzburgu, naslednji torek pa bo derbi v Podmežakli.

Mark Čepon in Gal Koren sta že končala sezono, poškodovani so tudi Miha Zajc, Martin Bohinc, Anej Kujavec, Žiga Pešut in Mark Sever. V soboto je v zeleno-belem dresu debitiral Marc-Olivier Vallerand.

V letošnji sezoni sta najboljši slovenski ekipi zelo izenačeni in obetajo se napeti boji v končnici Alpske lige in finalu državnega prvenstva. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar
V letošnji sezoni sta najboljši slovenski ekipi zelo izenačeni in obetajo se napeti boji v končnici Alpske lige in finalu državnega prvenstva. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

Kralj: Pripravljamo se za vse tekme, da bomo pravi v končnici
"Najprej bomo analizirali, kakšna je bila naša igra na zadnjem gostovanju, in se pripravili na Jesenice. Čeprav je derbi, gredo naše priprave po ustaljenem ritmu in konceptu. Vzdušje v ekipi je odlično, vsi se veselimo derbija, zagotovo bo napeto. Lepo je videti, da sta slovenski moštvi vodilni v ligi, a mi se z lestvico ne obremenjujemo. Pripravljamo se za vse tekme, da bomo pravi v končnici in gremo s polno paro naprej,” je dejal pomočnik trenerja Matic Kralj.

"Lahko smo mirni, imamo zagotovljeno mesto v končnici. S tem smo dosegli prvi cilj, a to je le prvi korak. Cela ekipa diha skupaj, razumemo se odlično, in to se odraža tudi na ledu. Derbi je res poglavje zase, a je vseeno le tekma kot tekma, del redne sezone, smo neobremenjeni," je povedal Žiga Pance.

Jeseničani imajo že lovoriko v tej sezoni

V tej sezoni sta se najboljši slovenski ekipi v različnih tekmovanjih pomerili že šestkrat. Oktobra so točke podelili zmagovalcu seštevka obeh tekem. Takrat so bili boljši Ljubljančani, ki so na domačem ledu slavili s 6:1, povratna tekma v Podmežakli se je končala z 2:2.

Raimo Summanen je precej spremenil sistem dela v Tivoliju. Finec je najbolj slavno trenersko ime na klopi Olimpije. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar
Raimo Summanen je precej spremenil sistem dela v Tivoliju. Finec je najbolj slavno trenersko ime na klopi Olimpije. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

Za uvod v sezono so Jeseničani zmagali na prijateljski tekmi na Bledu, pomembnejša pa je bila njihova zmaga v pokalu, ko so v polfinalu zmagali z 1:0 po kazenskih strelih in pozneje v finalu tudi dobili lovoriko. Po tem grenkem porazu je moral klop Olimpije zapustiti Ivo Jan, zamenjal ga je Gregor Polončič, ki je ekipo vodil do konca januarja.

Ob koncu prejšnjega in na začetku tega koledarskega leta sta bili na sporedu še dve tekmi rednega dela državnega prvenstva. V Tivoliju so bili zmaji boljši z 2:0, januarja so v Podmežakli po kazenskih strelih zmagali Jeseničani z 2:1. Finale državnega prvenstva bo na sporedu po koncu Alpske lige.

Tribune bodo žal znova prazne
Na žalost bosta oba derbija odigrana pred praznimi tribunami. Vodstvi klubov upata, da se bo to spremenilo v končnici, ki se bo začela konec marca. Že omejeno število gledalcev poskrbi za popolnoma drugačno ozračje v dvorani. Navijači obeh klubov bi zagotovo lepo napolnili dvorani.


Alpska liga, sreda ob 20.15:
SŽ OLIMPIJA – SIJ ACRONI JESENICE

BREGENZERWALD – ASIAGO

Četrtek:
KAC II – FASSA

SALZBURG MLADI – CORTINA

LUSTENAU – PUSTERTAL

KITZBÜHEL – VIPITENO

RITTEN – STEEL WINGS LINZ

GARDENA – FELDKIRCH


Lestvica:                    * x       
SŽ OLIMPIJA            28 23 0 1  4 70 
SIJ ACRONI JESENICE    26 20 2 0  4 64 
PUSTERTAL              28 17 4 3  4 62 
ASIAGO                 27 16 2 1  8 53 
SALZBURG MLADI         28 16 0 4  8 52 
CORTINA                28 14 3 3  8 51 
LUSTENAU               28 14 1 2 11 46 
RITTEN                 28  9 5 2 12 39 
BREGENZERWALD          27 11 1 3 12 38 
FELDKIRCH              26 10 2 2 12 36 
GARDENA                28  9 4 1 14 36 
VIPITENO               27  9 2 1 15 32 
FASSA                  26  7 3 3 13 30 
KITZBÜHEL              29  5 2 4 18 23 
KAC II                 27  6 1 2 18 22 
STEEL WINGS LINZ       27  0 1 1 25  3 
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih  
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih